Proiect de peste 19 milioane de euro câştigat de Universitatea „Dunărea de Jos” din Galaţi

Proiect de peste 19
milioane de euro câştigat de Universitatea „Dunărea de Jos” din Galaţi

Foto: UGAL

Proiectul va acoperi o arie geografică largă: 2.000 de kilometri pe partea navigabilă a Dunării cu componente extinse din bazinul hidrografic, care acoperă peste 30% din suprafaţa Uniunii Europene) şi domenii de cercetare referitoare la apă, sedimente, sol, aer, biodiversitate, batimetrie, hidromorfologie.

Ştiri pe aceeaşi temă

Universitatea „Dunărea de Jos” din Galaţi a obţinut prin competiţie o finanţare în valoare de 91.972.096,30 lei. Prin proiectul cu titlul ”Sistem integrat pentru cercetarea şi monitorizarea complexă a mediului în aria fluviului Dunărea”, REXDAN, se va crea o infrastructură de cercetare de excelenţă într-o direcţie de cercetare interdisciplinară care urmează domeniul de specializare inteligentă: Energie, mediu şi schimbări climatice.

Infrastructura proiectului va consta din două componente: o navă de cercetare (cea mai modernă navă de cercetare de pe apele interioare ale Europei) şi un sistem fix de laboratoare complementare cu cele de pe nava de cercetare. Se vor crea în total un număr de 18 laboratoare dispuse pe cele două componente.

Proiectul va acoperi o arie geografică largă: 2.000 de kilometri pe partea navigabilă a Dunării cu componente extinse din bazinul hidrografic, care acoperă peste 30% din suprafaţa Uniunii Europene) şi domenii de cercetare referitoare la apă, sedimente, sol, aer, biodiversitate, batimetrie, hidromorfologie şi acoperind specializări multiple: chimie, biologie, fizică, ştiinţa mediului, ecologie, batimetrie, topografie, chimia atmosferei, dezvoltare durabilă.

Infrastructura REXDAN va contribui în mod direct la creşterea performanţei în cercetare prin cooperare internaţională prin conferirea caracterului de excelenţă la nivelul universităţii şi proiectelor acesteia, prin deschiderea faţă de cele mai performante echipe de cercetare din Europa şi de la nivel internaţional lărgit, prin asigurarea noutăţii ştiinţifice şi a originalităţii abordărilor.

Activităţi de cercetare  pe 2.000 de km din lungimea navigabilă a Dunării

Noutatea tehnică şi ştiinţifică rezidă din:

- Activităţi de cercetare de excelenţă în cel mai larg bazin hidrografic din UE incluzând 2.000 de km din lungimea navigabilă a Dunării cu integrarea metodologică a caracterizării calităţii ecosistemelor acvatice extinse, practicată la nivel internaţional doar pentru arii limitate.

- Abordarea complexă a factorilor chimici, fizici, biologici şi de biodiversitate în algoritmi interdisciplinari calibraţi statistic, care va conduce inclusiv la posibilitatea unor exprimări simple (indicele global de calitate a apei GWQI) accesibile şi nespecialiştilor dar bazându-se pe un aparat ştiinţific redutabil şi original. După validarea GWQI acesta va fi propus la nivelul UE ca parametru major în încadrarea apelor de suprafaţă în categoriile corespunzătoare Directivei Cadru Apă.

- Autonomia navei de cercetare şi posibilitatea de a găzdui în regim de marş o echipă internaţională formată din 10 cercetători va face posibilă participarea în proiecte de cercetare multiple, succesive sau paralele, în care vor fi implicaţi experţi din diferite ţări pe perioada mai multor luni;

- Posibilitatea evaluării impactului lucrărilor hidrotehnice de menţinere a navigabilităţii şenalului în paralel cu determinarea impactului asupra biodiversităţii (speciile migratoare de ihtiofaună şi pasările).

- Sistemele fixe şi mobile de observare permit monitorizarea unor parametri climatici (continuu) şi a compoziţiei atmosferice (periodic), într-o zonă în care măsurătorile de această natură sunt sporadice sau inexistente, continuitatea lor fiind esenţială pentru a determina evenimentele cauzate de modificările climatice.

- Cercetarea holistică propusă de REXDAN corespunde priorităţilor definite în programul Horizon Europe, precum şi Strategiei Comune de Implementare a Directivei Cadru Apă care recomandă interconectarea metodelor şi ţintelor cercetării pe scară largă la nivelul bazinelor importante de la nivelul UE.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările