O dronă va parcurge distanţa de la Bucureşti la Alba-Iulia pentru a marca aniversarea Centenarului Marii Uniri

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mihai Dragu Foto: www.viata-libera.ro
Mihai Dragu Foto: www.viata-libera.ro

Denumită ”Cutezătorul Centenarului”, drona a fost creată de un inginer, doctorand la Facultatea de Ştiinţe şi Mediu a Universităţii "Dunărea de Jos" din Galaţi, şi se alimentează cu energie solară prin mai multe celule fotovoltaice. Inventatorul intenţionează să stabilească şi un record mondial pentru un aeromodel cu propulsie solară lansat din mână.

Creatorul dronei este inginerul Mihai Dragu, originar din Buzău, care locuieşte în prezent în Bucureşti şi este doctorand la Facultatea de Ştiinţe şi Mediu a Universităţii "Dunărea de Jos" din Galaţi. Inventatorul plănuieşte să lanseze drona pentru a parcurge traseul Bucureşti-Alba-Iulia chiar pe 1 decembrie.

”Zborul centenar Bucureşti - Alba Iulia face parte din proiectul meu de doctorat şi se va realiza în această săptămână, dacă aparatul, care rezistă 10 ore pe baterii, va trece de teste. Vrem să stabilim şi un record mondial de zbor pentru un aeromodel electric lansat din mână. E un omagiu adus pionierului aviaţiei române, un gest prin care celebrăm 100 de ani de la Unirea pe care Vlaicu nu a mai apucat să o vadă", a declarat Mihai Dragu.

Inginerul a absolvit Academia Tehnică Militară din Bucureşti şi este extrem de pasionat de aparatele de zbor. În prezent, construieşte vehicule aeriene civile fără pilot, de dimensiuni reduse, pentru care nu duce lipsă de comenzi, acestea având numeroase aplicaţii practice, pornind de la topografie şi filmări până la agricultură şi misiuni de salvare.

Lucrează de doi ani la aeromodelul cu propulsie solară şi motor electric pe care îl va lansa pe 1 decembrie, acesta fiind realizat sub coordonarea profesorului Lucian Puiu Georgescu şi profesorului Gabriel Murariu. Drona este complet autonomă, având o anvergură a aripilor de 4,5 metri şi o masă încărcată în zbor de 8,5 kilograme, putând atinge o viteză de la 50 până la 120 de kilometri pe oră, iar creatorul intenţionează să stabilească şi un record mondial pentru un aeromodel cu propulsie solară lansat din mână în ziua când sărbătorim Centenarul Marii Uniri.

Dronele pot fi folosite şi în siguranţa civilă, la inundaţii, incendii, operaţiuni de căutare şi salvare şi alunecări de teren, dar şi pentru protejarea biosferei deltei Dunării. Universitatea ”Dunărea de Jos” s-a implicat în ultimii ani în mai multe cercetări ce vizează protejarea mediului.

"Se ştie că atât controlul suprafeţelor forestiere reale, cât şi calitatea şi evoluţia lor, inclusiv tăierile clandestine, se pot face atât prin control la sol, cât şi prin observaţii aeriene. Ne ocupăm de validarea mijloacelor de observare aeriană, care necesită atât aparatele de zbor, cât şi cunoştinţe de software. Astfel s-a ajuns la ideea dotării acestor drone cu celule fotovoltaice care să permită zboruri de zi pe perioadă îndelungată, plus acumulare de energie, fără benzină", a declarat profesorul Lucian Georgescu.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite