O capodoperă a muzicii mondiale, pusă în scenă la Teatrul Naţional de Operă şi Operetă „Nae Leonard”

O capodoperă a muzicii mondiale, pusă în scenă la Teatrul Naţional de Operă şi Operetă „Nae Leonard”

Imagine din spectacolul Lucia di Lammermoor FOTO Teatrul Leonard din Galaţi

Opera „Lucia di Lammermoor”, de Gaetano Donizetti, se joacă duminică, 14 aprilie, de la ora 18,00, într-o distribuţie plină de debuturi. Preţul întreg al biletului pentru acest spectacol este de 54 lei, iar preţul redus pentru categoriile de elevi, studenţi şi pensionari este de 32,4 lei.

Duminică, pe 14 aprilie, de la ora 18,00, pe scena Teatrului Naţional de Operă şi Operetă „Nae Leonard” din Galaţi va fi prezentat un spectacol de excepţie: opera „Lucia di Lammermoor”, capodopera tragică a lui Gaetano Donizetti, o partitură cu un succes răsunător.

La Galaţi, opera Lucia di Lammermoor a fost montată pentru prima dată la şapte ani de la înfiinţarea teatrului, cu un colectiv entuziast şi în plină ascensiune profesională. Premiera a avut loc pe 23 iunie 1963. După o absenţă de câteva decenii de pe afişele teatrului, la 15 martie 2013 a văzut luminile rampei o nouă versiune gălăţeană a celebrei opere, în concepţia regizorală şi scenografică semnată Horia Balint.

Această lucrare trăieşte prin frumuseţea muzicii a cărei forţă dramatică este rezultatul unei combinaţii fericite între romantismul lui Weber şi somptuosul bel canto bellinian. Toate ariile, duetele, scenele de ansamblu până la sextet sunt minunat puse în pagină de către compozitorul Gaetano Donizetti.

Muzical, partitura preia cam toate elementele prezente deja în Don Pasquale, trăsături stilistice tipice stilului lui Donizetti dar, amplificate la dimensiunile unei partituri mult mai mari, de certă factură romantică. Lucia di Lammermoor este o operă mare, cu ansambluri generoase cu solişti şi cor, cu arii lungi şi dificile din toate punctele de vedere, cu o dramaturgie complexă. Părţile corale devin şi ele prezente şi importante în dramaturgia partiturii, iar finalurile de act sunt mai extinse ca dimensiuni şi mai bogate.

Aria nebuniei din actul al III-lea este o arie întru totul reprezentativă pentru stilul bel canto, cu puternică tentă tragică întunecată de astă data marcată de mari şi extreme de dificile momente de virtuozitate. La polul opus, tot tipică pentru acelaşi bel canto Italian este şi aria lui Edgardo, din actul al IV-lea, care pune accent pe susţinerea unei linii melodice scurte şi extreme de tensionate.

Ca intenţie şi concepţie, putem compara Aria nebuniei cu finalul celui de-al III-lea act din La Traviata de Giuseppe Verdi. Lucia cântă foarte mult, aproximativ 15 minute. Ritmul este sacadat, ornamentele fragile, conturând caracteristicile psihologice ale personajului.

Soliştii Adelina Diaconu (debut), Florin Guzgă (Iaşi), Vasile Şerban (Italia), Dominic Cristea (debut), Adrian Mărginean, Cosmina Antonia Stancu (debut) şi Valentin Vasopol vor evolua sub bagheta dirijorală a lui Cristian Sandu (Cluj-Napoca), alături de orchestra, corul şi baletul teatrului. Regia şi scenografia spectacolului poartă semnătura lui Horia Balint.

Preţul întreg al biletului pentru acest spectacol este de 54 lei, iar preţul redus pentru categoriile de elevi, studenţi şi pensionari este de 32,4 lei. Pentru relaţii suplimentare sau rezervări pentru bilete, spectatorii pot apela la numărul de telefon 0236.465.599 (casieria Teatrului) în intervalul orar afişat pe site-ul oficial al instituţiei sau pe pagina de Facebook. 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: