Povestea postapocaliptică a oraşului unde locuiau muncitorii de la Cernobâl în imagini

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: CMSN
Foto: CMSN

Începând de vineri, 12 aprilie 2019, la Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii „Răsvan Angheluţă” Galaţi va fi deschisă pentru vizitare expoziţia de fotografie ”Postapocaliptic”, aparţinând artistului fotograf Aurel Constantin Păduraru.

Publicul va descoperi imaginea ascunsă de 33 de ani a localităţii Prâpeat (Ucraina), care în anul 1986 a fost afectată de explozia devastatoare de la Centrala Nucleară Cernobâl. Prin “privirea” obiectivului foto, transpusă în 39 de fotografii, ni se va arăta un oraş pustiu, neatins, în care natura şi-a reintrat în drepturi, iar lucrurile, lăsate în urmă de oamenii care l-au părăsit, spun poveşti cutremurătoare.

Aurel Constantin Păduraru a fost la Prâpeat în primăvara anului 2018 şi declară că această experienţă a fost cea mai intensă din toate locurile în care a fost până acum. Un loc care ne arată cȃt de fragili suntem şi cum putem pierde tot ȋn cȃteva clipe. Accidentul nuclear de la Cernobâl s-a transformat ȋn unul din cele mai mari dezastre produse de om asupra mediului înconjurător, avȃnd efecte comparabile cu explozia a 500 de bombe nucleare.

Oraşul Prâpeat, construit special pentru muncitorii de la Cernobâl, a fost evacuat abia la 36 de ore de la producerea accidentului din 26 aprilie 1986. Cei 45.000 de locuitori ai localităţii au fost evacuaţi, iar oraşul a rămas nelocuit până în prezent. Până pe 5 mai 1986, toţi cei care trăiau pe o rază de 30 de kilometri în jurul reactorului avariat au fost nevoiţi să îşi abandoneze locuinţele.

Expoziţia ”Postapocaliptic”, de Aurel Constantin Păduraru, va rămâne deschisă la Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii „Răsvan Angheluţă” Galaţi până pe 2 iunie 2019.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite