Evaluarea Naţională 2018: subiectele care s-au dat la Matematică. Examenul s-a desfăşurat sub spectrul celui mai mare absenteism de după 1989

Evaluarea Naţională 2018: subiectele care s-au dat la Matematică. Examenul s-a desfăşurat sub spectrul celui mai mare absenteism de după 1989

FOTO Arhiva Adevărul

Circa 3.700 de absolvenţi de opt clase din judeţul Galaţi participă pe 13 iunie la cea de-a doua probă a Evaluării Naţionale 2018: matematica. Aproape 1.100 dintre cei care au fost înscrişi în clasa a VIII-a în anul şcolar 2017-2018 nu s-au înscris sau nu s-a prezentat la prima probă, la Limba Română. Este cel mai mare absenteism de după 1989.

Ştiri pe aceeaşi temă

UPDATE: Subiectele date la Matematică

La subiectul I, printre altele, elevii au avut de calculat linia mijlocie a unui trapez şi de aflat volumul unui paralelipiped. La cel de al II-lea subiect, printre cerinţe au fost desenarea unui cub, calcularea unui număr natural „N“ şi rezolvarea unor funcţii şi ecuaţii.

Subiectul al III-lea a fost alcătuit din două probleme  de geometrie: prima având la bază un triunghi echilateral şi un triunghi isoscel, iar cea de a doua o piramidă triunghiulară regulată.

„Subiectele au fost ceva mai uşoare ca anul trecut, iar aici mă refer în special la problemele de geometrie. Ar fi putut să îi încurce problema 6 de la Subiectul I pentru că ar fi trebuit să ia în considerare doar valorile pozitive. O altă problemă care ar fi putut să îi încurce este cea cu numărul 3 de la Subiectul II. Aici trebuia ca elevii să ştie să pună cerinţele într-un sistem de ecuaţii“, a explicat pentru Adevărul profesoara de Matematică Denisa Tănăsescu.

ŞTIREA INIŢIALĂ

Miercuri, 13 iunie 2018 se desfăşoară cea de-a doua probă a Capacităţii Naţionale 2018: matematica. Examenul a început la ora 9,00, moment în care în fiecare sală au fost distribuite subiectele.

Timpul destinat elaborării unei lucrări scrise este de 120 de minute, din momentul în care s-a încheiat distribuirea subiectelor fiecărui elev. Probele sunt monitorizate audio-video.

La Evaluarea Naţională sunt înscrişi 150.310 de candidaţi, care luni au susţinut prima probă a examenului, cea la Limba română. În judeţul Galaţi, au fost înscrişi la cursuri, în anul şcolar 2017-2018, puţin peste 4.900 de elevi, însă la prima probă au participat doar 3.700, ceea ce înseamnă că 1.100 dintre ei (circa 23%) au abandonat şcoala fără să mai aspire măcar la atestatul de 8 clase.

Alarmant este că avem cel mai mare procent de absenteism de după 1989, în condiţiile în care absolvirea a 8 clase face parte din „pachetul” de învăţământ obligatoriu din România, iar autorităţile au obligaţia de a lua măsuri împotriva abandonului şcolar. De altfel, în ultimii ani, au fost cheltuite (după cum se vede treaba, degeaba) zeci de milioane de euro pentru programe de combatere a fenomenului.

Joi, se va desfăşura proba la Limba şi literatura maternă.

Primele rezultate vor fi afişate pe 19 iunie, până la ora 12,00, iar în aceeaşi zi se pot depune contestaţii, în intervalul orar 14,00 - 19,00. Rezultatele finale vor fi afişate pe 23 iunie.

Este interzisă introducerea în sălile de examen a unor obiecte precum ghiozdane, rucsacuri, sacoşe, poşete etc., candidaţii având obligaţia de a lăsa obiectele menţionate în sala de depozitare a obiectelor personale, stabilită de comisia din unitatea de învăţământ/centrul de examen în acest scop. Candidaţii care refuză să depoziteze obiectele respective în sala desemnată de comisie în acest scop nu sunt primiţi în examen.

De asemenea, elevii sunt informaţi că este interzis accesul în săli cu orice fel de lucrări (manuale, dicţionare, notiţe, însemnări etc., care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor), precum şi cu orice mijloc electronic de calcul, de stocare de informaţii sau de comunicare: stick-uri de memorie, telefoane, tablete etc.

Candidaţii trebuie să aibă asupra lor un act de identitate şi instrumente de scris cu cerneală sau pastă albastră pentru redactarea lucrărilor, creion negru pentru realizarea desenelor şi schemelor şi instrumente de desen la Matematică.

Potrivit metodologiei de organizare şi desfăşurare a examenului, cazurile de fraudă şi tentativă de fraudă sunt sancţionate cu excluderea din examen şi acordarea notei 1.

Ministerul Educaţiei Naţionale pune la dispoziţie o linie TELVERDE pentru sesizarea eventualelor nereguli din cadrul Evaluării Naţionale. Astfel, numărul TELVERDE 0800801100 va fi disponibil în perioada 11-14 iunie, între orele 8:00 – 16:00, iar vineri, 15 iunie, între orele 8:00 -14:00.

Evaluarea Naţională se desfăşoară, anual, într-o singură sesiune. Media generală obţinută la Evaluarea Naţională are o pondere de 80% în calculul mediei pe baza căreia se realizează admiterea în clasa a IX-a de liceu.

Elevii de clasa a VIII-a au susţinut în perioada 5 - 7 martie simularea examenului de Evaluare Naţională şi mai puţin de 50% dintre ei au obţinut media generală peste 5.

La Matematică, doar 33,1 % dintre elevi au reuşit să obţină o notă peste 5, iar la Limba şi literatura română 63,1% au luat note mai mari sau egale cu 5. La proba de Limba li literatura maternă, 82,6% dintre elevi au obţinut note peste 5. Procente semnificative (peste 60%) ale mediilor mai mari sau egale cu 5 au fost în Capitală şi în judeţul Cluj. Notele obţinute la simulare nu se contestă şi nu se trec în catalog.

În 2017, rata de promovabilitate la Evaluarea Naţională a fost de 77%, după contestaţii, 77%. La Limba şi literatură română, 121.315 candidaţi (86,1%) au primit note peste 5, iar la Matematică, 92.886 de candidaţi au avut note peste 5. 

citeste totul despre: