Criză copleşitoare de personal la Spitalul Clinic de Urgenţă din Galaţi. Cum mai funcţionează unitatea medicală cu 1.232 de posturi neocupate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Spitalul Clinic de Urgenţă din Galaţi FOTO George Nica
Spitalul Clinic de Urgenţă din Galaţi FOTO George Nica

Cel mai mare din jumătatea de sud a Moldovei funcţionează la cota de avarie. Din ceea ce spune managerul spitalului, nici măcar posturile de muncitori nu sunt ocupate (deficitul fiind de 40% aici), în vreme ce lipsa de personal este de 37% la medici, 70% la îngrijitoare, 40% la infirmiere, 80% la ambulanţieri şi personal auxiliar şi 16% la asistente.

Spitalul Clinic de Urgenţă din Galaţi trece printr-o perioadă foarte grea în ceea ce priveşte personalul. Deşi în schemă sunt prevăzute în total 3.274 de posturi, doar 2.042 dintre acestea sunt ocupate în prezent, restul fiind vacante fie pentru că sunt blocate ca efect al legii, fie pentru că nu au fost găsiţi doritori pentru ele.

Grav este că la spitalul din Galaţi (în fapt cea mai mare unitate medicală pe traseul dintre Iaşi şi Bucureşti) există doar 63% din numărul de medici necesari (deficitul este de 155 de specialişti), iar lipsa de personal este chiar şi adâncă pe anumite categorii d epersonal.

„Pentru asistenţi avem acoperire de 84%, pentru infirmiere de 60%, la îngrijitoare de 30%, la ambulanţieri şi personal de deservire de 20%, iar la muncitori de 60%. Cele mai mari probleme cu acoperirea necesarului de medici sunt pe secţiile de Neurologie, Neurochirurgie, Chirurgie, Neonatologieşi Diabet”, a precizat Alina Dobrea, managerul Spitalul Clinic de Urgenţă Galaţi.

Deficitul total de personal al unităţii medicale este de 1.232 (adică mai mult de o treime din totalul de posturi), din care 155 de medici. Culmea este că specialiştii în medicină nu prea se înghesuie să vină la Galaţi deoarece consideră că oraşul şi unitatea medicală nu le pot asigura progresul profesional şi nici gradul de confort personal pe care îl oferă oraşe din provincie precum Iaşi, Cluj, Constnaţa, Timişoara, Craiova sau Târgu Mureş.

Dovada că medicii ocolesc Galaţiul este furnizată de faptul că pentru cele 17 posturi scoase la concurs de Spitalul Clinic de Urgenţă s-au prezentat doar şase persoane, care urmează să dea concursul până pe 22 septembrie.

Culmea este că deşi situaţia se prezintă catastrofal, anul trecut lucrurile stăteau mult mai rău ca acum. „Acum stăm mai bine, faţă de acum un an, când aveam 1.800 de angajaţi. Noi avem o secţie de Neurochirurgie, care mai există la Iaşi, Bucureşti şi Constanţa, în rest e  unică în zona noastră.  Iar 30–35% dintre operaţiile de pe secţia la care eu lucrez sunt din afara judeţului nostru, plus Urgenţele”, a precizat dr. Dumitru Isfan, de la Spitalul de Urgenţă Galaţi. 

Cifrele arată că unitatea medicală gălăţeană este, de fapt, un centru regional. În 2017, la Spitalul de Urgenţă au fost trataţi 965 de pacienţi din Tulcea, 880 din Brăila, 540 din Vrancea şi 276 de pacienţi din Vaslui. Secţiile de Neurochirgie şi Chirurgie Toracică au fost cele mai vizate de pacienţii din alte judeţe.
 

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite