Cinism: apa de la robinet nu-i bună de băut pentru angajaţii primăriei Galaţi, dar e perfectă pentru restul locuitorilor oraşului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Primăria Galaţi a decis să cumpere pentru sediile proprii 14 aparate de purificare a apei în patru trepte. În acelaşi timp, edilii şi societatea de distribuţie a apei în reţeaua publică dau asigurări că este perfectă pentru băut şi că se încadrează în toţi parametrii stabiliţi de lege.

O achiziţie în curs a Primăriei din Galaţi a stârnit controverse serioase în oraş deşi suma ce urmează a fi cheltuită – circa 4.000 de euro pe an – nu este prea mare. Totul a pornit de la o licitaţie prin care muncipalitatea a anunţat că închiriază 14 purificatoare de apă potabilă pe care urmează să le instaleze în sediile proprii, „în vederea asigurării protecţiei sănătăţii salariaţilor”.

Caietul de sarcini al achiziţiei publice impune nişte condiţii severe de filtrare a apei preluate din reţeaua publică şi induce ideea că apa de la robinet ar avea mari probleme, căci altfel nu ar fi în discuţie „starea de sănătate a angajaţiilor” primăriei. Mai exact, se cere ca echipamentele să filtreze apa în patru trepte.

Primul filtru este de sedimente şi, conform cerinţelor, realizează prefiltrarea, elimină impurităţile precum nisipul, rugina, praful mâlul. Al doilea filtru (pre-carbon) elimină din apă substanţele chimice toxice, cum ar fi, cităm, „materialele sintetice cancerigene, clorul, solvenţii, pesticidele şi alte substanţe dăunătoare”. Urmează filtrul este pe bază de carbon activ („care prezintă un grad mare de absorbţie al substanţelor chimice toxice”) şi cel post-carbon, care este un filtru de înaltă calitate, pe bază de carbon activ granular.

Există şi un ultrafiltru,  destinat „separării factorilor poluanţi, de dimensiuni foarte mici (microorganismele). Acesta este alcătuit din membrane din material polisulfuric, material cu proprietăţi fizico-chimice deosebite, care reţine particulelele microscopice din apă. În urma trecerii prin acesta rămânând apă pură şi mineralele sale”, se precizează în caietul de sarcini.

Interesant este că edilii intenţionează să doteze cu astfel de filtre doar clădirile de birouri, fără a avea în intenţie achiziţii similare şi pentru unităţile şcolare şi cele spitaliceşti aflate în administrare. Cu alte cuvinte, grija pentru sănătatea funcţionarilor primează în faţa grijii faţă de sănătatea pacienţilor şi elevilor.

Achiziţia anunţată de primărie a provocat nelinişte şi printre gălăţeni, care se tem că montarea filtrelor ascunde, de fapt, probleme cu calitatea apei potabile furnizată în reţeaua publică de către unicul furnizor, Apă Canal SA. Totuşi, reprezentanţii amintitei societăţi (care este cu capital 100% public) au anunţat că nu există motive de teamă.

„Societatea Apă Canal S.A. Galaţi monitorizează în permanenţă calitatea apei furnizate către populaţie. Din analizele efectuate până în prezent nu s-au identificat în reţeaua publică de distribuţie apă elemente periculoase. Apa potabilă furnizată respectă parametrii fizico-chimici şi bacteriologici de calitate. Societatea Apa Canal SA Galati este absolut transparentă din acest punct de vedere. Din anul 2013, rezultatele zilnice ale analizelor de apă sunt publicate pe site-ul societăţii”, a transmis Apă Canal.

Societatea de furnizare a apei recunoaşte în schimb că jumătate din conductele reţelei de furnizare au perioada de utilizare depăşită şi cu până la 50 de ani. Municipalitatea a încercat să închirieze astfel de echipamente de filtrare pentru sediile proprii şi în 2018, însă licitaţia fost anulată din cauza unor erori din caietul de sarcini. 

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite