Anchetă penală în cazul deflagraţiei care a transformat Galaţiul în zonă de război. Cum a explodat o benzinărie în buricul oraşului

Anchetă penală în
cazul deflagraţiei care a transformat Galaţiul în zonă de război. Cum a explodat o benzinărie în buricul oraşului

Explozia a avariat mai multe maşini şi a produs pagube importante infrastructurii rutiere Foto: ISU Galaţi

Urmărirea penală a fost preluată de Brigada de Combatere a Criminalităţii Organizate Galaţi ţinând cont de complexitatea cazului şi de verificările tehnice care urmează să fie efectuate pentru a se stabili cu exactitate cine se face vinovat de producerea deflagraţiei.

Ştiri pe aceeaşi temă

Parchetul de pe lângă Judecătoria Galaţi a demarat urmărirea penală pentru distrugere din culpă în cazul puternicei explozii care a avut în zona fostei benzinării Plus din Galaţi.

Deocamdată cercetările se efectuează in rem, adică doar cu privire la faptă, nu şi faţă de persoane, însă ancheta este abia la început, după cum ne-a declarat procurorul Cristina Mărgărit, de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Galaţi.

Ţinând cont de complexitatea dosarului, urmărirea penală a fost preluată de Brigada de Combatere a Criminalităţii Organizate Galaţi. Pe 9 decembrie 2019, în zona fostei benzinării Petrol Plus de pe strada Frunzei din Galaţi, colţ cu Prelungirea Brăilei, s-a produs o deflagraţie puternică după ce resturile de carburant aflate sub pământ s-au aprins în urma unor lucrări cu flacără deschisă la un hotel din apropiere. Mai multe maşini şi clădiri au fost avariate în urma exploziei, iar infrastructura rutieră a avut şi ea de suferit.

Benzinăria fusese închisă deoarece, fiind într-o zonă intens circulată şi fiind lipită practic de un hotel, nu mai putea fi autorizată. Problema este, însă, că rezervoarele de carburant nu au fost scoase atunci, ci au rămas sub o platformă betonată care a fost folosită apoi drept parcare a hotelului şi a unei şcoli de şoferi.

Cum s-a produs deflagraţia

Conform primelor verificări efectuate de pompieri, la bazinele de combustibil rămase în subteran probabil se efectuau lucrări de tăiere metal, iar în urma unei acumulări de gaz, s-a produs deflagraţia. Patru autoturisme au fost avariate serios, fiind afectat şi hotelul din apropiere, ca şi infrastructura rutieră. Oamenii s-au autoevacuat în urma exploziei.

Începând de joi, 19 decembrie, Primăria municipiului Galaţi a redeschis traficul rutier pe strada Frunzei, pe banda opusă fostei staţii de carburanţi, pentru maşinile cu masă maximă autorizată până la 3,5 tone şi cu respectarea vitezei maxime admisă de 30 km/h, astfel încât autovehiculele pot circula în ambele sensuri.

Se poate utiliza câte o bandă pe sens, dintre cele opuse zonei afectate de explozie, însă cu menţinerea măsurilor de sistare a circulaţiei pe celelalte benzi, respectând planul de semnalizare rutieră până la finalizarea lucrărilor de consolidare şi punere în siguranţă a zonei.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: