Un şofer prins cu 122 km/h s-a trezit şi cu amendă judiciară după ce încercat să tergiverseze ridicarea permisului de conducere

Un şofer prins cu 122 km/h s-a trezit şi cu amendă judiciară după ce încercat să tergiverseze ridicarea permisului de conducere

Foto arhivă Adevărul

Un şofer sancţionat în judeţul Vrancea, după ce a depăşit dublul limitei legale de viteză, a încercat să tergiverseze ridicarea efectivă a permisului de conducere, contestând procesul verbal de contravenţie tocmai la Judecătoria Vaslui. Dosarul a fost declinat la instanţa competentă, iar bărbatul a fost sancţionat cu amendă judiciară.

Ştiri pe aceeaşi temă

Maşina condusă de bărbat a fost înregistrată de aparatul radar circulând cu viteza de 122 km/h, într-o zonă cu limitare de viteză de 60 km/h, de pe DN2E85, Călimăneşti, judeţul Vrancea, faptă pentru care legislaţia rutieră prevede suspendarea permisului de conducere.
 
Legal, bărbatul avea posibilitatea să conteste în instanţă procesul verbal de constatare a contravenţie, astfel încât, cel puţin până la soluţionarea dosarului, să-şi păstreze permisul.
 
Art. 118, alin.1 din OUG nr. 195/2002 precizează că împotriva procesului-verbal de constatare a contravenţiilor se poate depune plângere, în termen de 15 zile de la comunicare, la instanţa în a cărei rază de competenţă a fost constatată fapta, în cazul de faţă Judecătoria Panciu.
 
500 de lei lei pentru introducerea cu rea-credinţă a plângerii la o instanţă necompetentă
 
Doar că şoferul a înregistrat plângerea pe rolul Judecătoriei Vaslui, aşa că s-a trezit sancţionat şi de instanţă.
 
„Instanţa va aplica petentului amenda în cuantum de 500 lei pentru introducerea cu rea-credinţă a plângerii la o instanţă vădit necompetentă din punct de vedere teritorial, urmărind exclusiv tergiversarea soluţionării cererii sale cu consecinţă directă a prelungirii executării sancţiunii complementare a suspendării dreptului de a conduce. (...) Este evident că s-a urmărit în mod direct şi exclusiv tergiversarea judecăţii cererii şi prelungirea executării sancţiunii complementare a suspendării dreptului de a conduce pentru o perioadă de 90 de zile aplicate petentului prin procesul-verbal contestat”, se arată în considerentele Sentinţei civile care a fost pronunţată de Judecătoria Vaslui, în urmă cu două luni (www.rolii.ro).
 
Contestarea procesului verbal de contravenţie este o practică la care a apelează înclusiv acei şoferi care ştiu că n-au nicio şansă să obţină anularea documentul. O fac pentru că procedura le permite păstrarea permisului până la soluţionarea dosarului. Iar sesizarea unei instanţe necompetente pare, pentru o parte dintre ei o soluţie şi mai bună pentru că, astfel, câştigă şi mai mult timp. 
 
„Introducerea plângerii contravenţionale la o instanţă necompetentă teritorial, deşi în procesul verbal contestat a fost indicată în mod expres instanţa competentă pentru soluţionarea plângerii, reprezintă o exercitare cu rea-credinţă a dreptului de sesizare a instanţei, situaţie care impune aplicarea unei amenzi judiciare", precizează avocatul Raluca Cîrstea (legal-land.ro).
 
Istanţa a admits excepţia necompetenţei teritoriale a Judecătoriei Vaslui în soluţionarea prezentei cauze, pe care a declinat-o Judecătoriei Panciu.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările