Nereguli de milioane de lei la bugete locale, constatate de Curtea de Conturi. Ce măsuri au fost stabilite pentru recuperarea prejudiciului

Nereguli de milioane de lei la bugete locale, constatate de Curtea de Conturi. Ce măsuri au fost stabilite pentru recuperarea prejudiciului

Camera de Conturi Vrancea

Atât numeric, cât şi valoric, cele mai multe abateri se localizează la categoriile de obiective care privesc modul de formare şi utilizare a resurselor cuvenite bugetului local, fie prin nerealizarea veniturilor în cuantumul şi la termenele prevăzute de lege, fie prin prejudicierea bugetului datorită abaterilor care afectează utilizarea în condiţii de legalitate a fondurilor publice.

Ştiri pe aceeaşi temă

Administraţiile locale sunt  că nu au calculat impozite pentru proprietarii de autoturisme, dar şi de clădiri, practic un fel de paradis fiscal pentru unii, în detrimentul unor cetăţeni care îşi plătesc corect obligaţiile către stat.

“Misiunile de audit financiar, precum şi acţiunile de control tematic realizate la entităţile cuprinse în verificări, au relevat o serie de nereguli şi abateri cu caracter economico-financiar, care au generat nerealizarea unor venituri la bugetele publice sau prejudicii aduse acestora, precum şi carenţe în gestionarea şi administrarea în condiţii de eficienţă, economicitate şi eficacitate a patrimoniului sau în reflectarea în documentele oficiale de raportare a situaţiei financiare şi patrimoniale juste, fidele şi reale a unităţii.  Valoarea celor 298 abateri de la legalitate şi regularitate consemnate în actele de control/audit este în total de 55 357 mii lei, din care:  51 abateri au condus la estimarea unor venituri nerealizate la bugetele locale în valoare de 2 656 mii lei şi 43 abateri au condus la prejudicierea bugetelor auditate cu suma de 3 805 mii lei”, potrivit Curţii de Conturi.

De asemenea, la nivelul primăriilor controlate au fost cuantificate şi alte 204 nereguli care au afectat corectitudinea datelor din evidenţa tehnico-operativă şi contabilă, preluate în situaţiile financiare, evaluate la suma de 48.896.000 de lei.

Spre exemplu, la Bogheşti, au fost stabilite prejudicii de 1,9 milioane de lei, drept obligaţii de plată ale contribuabililor, reprezentând impozite şi taxe locale, care nu au fost individualizate în titluri de creanţă (decizii de impunere) emise în condiţiile legii, plus alte abateri grave în evidenţa contabilă a Primăriei.

La rândul ei, primăria Bordeşti are de recuperat peste un milion de lei, după ce nu au fost stabilite şi înregistrate  obligaţii fiscale pentru unele mijloace de transport (autovehicule şi remorci), deţinute în proprietate de persoane fizice si juridice şi înmatriculate, dar şi impozite şi taxe locale stabilite . “În procesul privind administrarea creanţelor bugetare, ordonatorul de credite nu a dispus şi nu a luat toate măsurile necesare pentru urmărirea modului de realizare a veniturilor bugetului local, inclusiv prin aplicarea procedurilor de executare silită; astfel, bugetul local a fost prejudiciat prin pierderi patrimoniale provenite din neurmărirea veniturilor în termenele legale de prescripţie”, arată inspectorii Camerei de Conturi.

În oraşul Odobeşti, prejudiciul stabilit de Camera de Conturi, de 154.000 de lei, provine din existenţa unor construcţii pentru care nu s-a determinat impozit, deşi acestea îndeplineau condiţiile prevăzute de Codul fiscal cu privire la stabilirea şi plata impozitului pe clădiri. Totodată, s-a constatat că nu s-a procedat nici la regularizarea taxei de eliberare a autorizaţiei de construire.

În plus, au existat persoane cu domiciliul pe raza oraşului Odobeşti care nu au declarat autovehiculele pe care le deţin, în vederea impozitării iar Primăria nu a trecut în evidenţa fiscală procesele-verbale de sancţionare a contravenţiilor transmise de Inspectoratul de Poliţie a Judeţului Vrancea. “La sfârşitul exerciţiului financiar 2017 au existat cazuri de persoane fizice şi juridice care au achitat sume în plus (suprasolviri) pentru unele categorii de impozite şi taxe, fără ca acestea să fie evidenţiate în contabilitate potrivit normelor legale”, au mai reţinut inspectorii Curţii de Conturi. 

Inspectorii acestei instituţii au lăsat termene ferme administraţiilor locale pentru recuperarea sumelor cu care s-au prejudiciat bugetele locale a localităţilor.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: