Andrei Păunescu, critici la adresa lui Klaus Iohannis. Istoricii îl contrazic

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Andrei Păunescu l-a criticat pe preşedintele Iohannis FOTO Facenook Centrul Cultural Vrancea
Andrei Păunescu l-a criticat pe preşedintele Iohannis FOTO Facenook Centrul Cultural Vrancea

Fiul celebrului poet Adrian Păunescu a susţinut un recital în Piaţa Unirii din Focşani, în cadrul unui eveniment de promovare a mausoleelor din Vrancea şi l-a criticat pe preşedintele Klaus IOhannis pentru dezvelirea statuii lui Samuel Brukenthal.

Până în urmă cu o săptămână, când la Sibiu a fost inaugurată statuia lui Samuel von Brukenthal, de către preşedintele Klaus Iohannis, despre baronul Samuel von Brukenthal s-a vorbit ca despre cea mai importantă personalitate culturală a Transilvaniei, statul român fiind astăzi proprietarul unei moşteniri culturale impresionante.

A fost suficient însă ca în mediul informaţional să fie aruncată o veste legată de implicarea baronului sas în uciderea lui Horea, Cloşca şi Crişan, capii răscoalei iobagilor de la 1784, iar de atunci spaţiul public a fost ocupat de fel de fel de voci mai mult sau mai puţin cunoscute, care vorbesc despre Brukenthal ca despre un criminal.

După cum s-a văzut, atacul nu a fost îndreptat atât la fostul guvernator transilvănean, cât mai ales la preşedintele ţării, Klaus Iohannis, cel care a girat evenimentul de la Sibiu.

Iar unul dintre contestatarii deciziei este artistul Andrei Păunescu, fiul poetului Adrian Păunescu, care sâmbătă seara, la Focşani, în cadrul unui eveniment public, organizat în parteneriat cu Consiliul Judeţean şi Primăria Focşani, de promovare a celor patru mausolee din Vrancea unde odihnesc eroii din Primul Război Mondial, l-a criticat aspru pe preşedintele Iohannis.

„Dormim pe noi ca naţiune, în vreme ce alţii îşi fac foarte bine treaba. Toată lumea îşi urmăreşte interesul naţional în afară de români, care dorm pe ei şi sunt furaţi cu tot cu creanga unde dorm ca nişte somnoroase păsărele, sunt furaţi cu tot cu patul în care dorm, cu serviciul care nu prea mai este, cu solul şi subsolul pe care le fructifică alţii. Gândiţi-vă ce monstruozitate s-a întâmplat recent. Martirii Horea, Cloşca şi Crişan, au fost condamnaţi la moarte. Horea şi Cloşca au fost traşi pe roată în 1775 de stăpânirea străină. Cine era în stăpânirea Ardealului atunci? Era domnul Bruckenthal. 

Domnul Bruckenthal l-a tras pe roată pe Horea şi domnul Bruckenthal are acum statuie dezvelită în Sibiu de cea mai înaltă autoritate a statului român, care nu spune nimic de Avram Iancu în septembrie, când e luna morţii lui Iancu, nu spune nimic de Horea şi dezveleşte statuia criminalului lui Horea. Ăştia suntem, pe ăştia îi votăm şi ne merităm soarta. Pentru că nu e normal să faci statuie opresorului şi victima, care e din poporul tău, să stea undeva în negura istoriei”, a spus Andrei Păunescu, în timp ce îşi prezenta melodia cu tematică asemănătoare pe care urma să o interpreteze.

Andrei Păunescu FOTO: Captură video Facebook/Mausolee pe bicicletă

andrei paunescu vrancea

Horia, Cloşca şi Crişan, trădaţi de moţi

Potrivit istoricului Cătălin Borangic, dr. în istorie antică, arheolog, autor a numeroase cărţi de specialitate, Samuel Brukenthal a avut ghinionul ca în calitate de guvernator al Transilvaniei  să administreze provincia în timpul răscoalei lui Horea, Cloşca şi Crişan.

"Ghinionul i-a fost cu atât mai mare cu cât fusese un apropiat al împărătesei Maria Tereza, mama viitorului împărat Iosif al II-lea, care, din pricini pe care nu le ştiu, când a ajuns pe tron nu l-a plăcut deloc pe baronul sas. Motiv pentru care nici nu l-a lăsat să se ocupe de răscoală, ci a trimis trupele imperiale conduse de von Jankovich, un comisar aflat în serviciul direct al împăratului şi care nu dădea socoteală pentru acţiunile sale guvernatorului sau altcuiva. Prin oameni de încredere, von Jankovich a negociat sumele pentru care moţii i-au trădat, prins şi predat autorităţilor pe capii răscoalei. Câte 600 de ducaţi de aur şi eliberarea din iobăgie a celor 7 moţi. Aceştia au fost preotul Moise, fiul preotului, Moise cel tânăr, Ion Clisaru din Abrud, Ion, Todor şi gornicul Irimie Soil, Lazăr Latea, toţi din Cărpiniş, Todor şi Ion Holobut din Şasa-Lupşa, Todor Momen din Lupşa şi preotul Simion din Şasa-Lupşa. Asta ca să ştim despre ce vorbim. 

Guvernatorului Brukenthal, răscoala i-a pus capăt carierei. Nici măcar n-a participat la sinistrul carnagiu al execuţiei, necum să fi avut ceva de zis sau făcut. Ordinele veniseră direct din cancelaria imperială, fără ca baronul să fie consultat sau întrebat ceva. Poate şi pentru că anterior gestionase cam ineficient starea de tensiune preexistentă, nedorind să intre în conflict cu nobilimea maghiară. Căci este drept, valahii reprezentau o stare inferioară. Brutalitatea execuţiei este asumată direct de către împărat, fapt ce dă mult de gândit istoricilor şi acum, căci vorbim de iluministul Iosif al II-lea. Să fi fost ceva masonic la mijloc, Horea fiind şi el mason, nu ştiu a zice. 

Aşa că acuzele la adresa baronului, aduse de unii pădureţi, sunt nejustificate. Şi chiar dacă a fost cu un pas înaintea vremurilor lui, a fost şi un om al timpului său. Un timp în care românii erau consideraţi specie inferioară şi multe dintre deciziile guvernatorului au favorizat saşii şi aristocraţia maghiară. Asta ca să mai temperăm şi avântul ultra-europenilor care-i pupă soclul", spune istoricul Cătălin Borangic, într-o postare pe pagina personală de Facebook. Borangic este doctor în istorie antică, arheolog, care a studiat istoria şi arheologia la Bucureşti şi la Alba Iulia şi a scris numeroase cărţi de specialitate.

horea closca si crisan

Un iluminist şi un colecţionar împătimit

Samuel von Brukenthal (foto jos) avea o educaţie aleasă. Avea o deschidere extraordinară către cunoaştere datorită călătoriilor şi contactelor sale. Era pasionat de lectură şi artă, fiind un fervent adept al iluminismului. Tocmai de aceea a început să cheltuiască sume importante pe colecţionarea obiectelor de artă.

Sursa Wikipedia 

brukenthal

"Încă din perioada în care era cancelar provincial la Viena începe să cumpere diferite lucrări mai vechi dar şi noi, de la artiştii contemporani. În anul 1743 este cunoscut deja ca unul dintre cei mai mari colecţionari din aceea parte a Transilvaniei. Avea o bibliotecă impresionantă, fiind un adept al ştiinţelor şi al educaţiei, şi o colecţie numismatică valoroasă. La acestea se adăugau numeroase picturi, sculpturi, stampe. În anul 1779 a inaugurat palatul său din centrul Sibiului, o creaţie arhitectonică deosebită în stilul barocului târziu, după modelul celor din Viena epocii sale. 

Aici baronul Brukenthal îşi amplasase faimoasele colecţii. Totodată în palatul său erau găzduite serate artistice deosebite, devenind un adevărat centru cultural transilvănean. În anul 1790, colecţiile sale au fost deschise publicului, palatul său devenind unul dintre primele muzee din Europa. Samuel von Brukenthal nu era văzut cu ochi buni de Iosif al II-lea, iar după moartea mamei sale în 1870 nu se mai putea aştepta la privilegii, la curtea imperială. În anul 1787, împăratul Iosif al II-lea îl înlocuieşte din funcţia de guvernator", scrie Cătălin Zamfirache.

Samuel von Brukenthal a murit în anul 1803. Avea 82 de ani şi a lăsat prin testament palatul său din Sibiu ca muzeu public, vizitat anual de aproximativ 500.000 de persoane.

Vă mai recomandăm:

Cine a fost cu adevărat Samuel von Brukenthal. Ce implicare a avut în răscoala lui Horia, Cloşca şi Crişan

De ce a izbucnit răscoala lui Horea, Cloşca şi Crişan. Care era situaţia iobagilor în anul 1784

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite