A murit inventatorul celebrei şampanii de Panciu

A murit inventatorul celebrei şampanii de Panciu

Ion Puşcă

Oenologul Ion Puşcă avea 76 de ani şi s-a stins din viaţă într-o localitate din Franţa, acolo unde locuia de mai mult timp.

Ştiri pe aceeaşi temă


Unul dintre cei mai apreciaţi oenologi români, dr. Ion Puşcă, cel care a creat în urmă cu 50 de ani celebra şampanie de Panciu, a murit la vârsta de 76 de ani, în urma unor probleme de sănătate.

În ultimii ani, specialistul născut la Satu Nou, în Panciu, se retrăsese într-o localitate din Franţa.

Doctor în agronomie, specializarea oenologie, membru al Academiei Internaţionale a Vinului de la Geneva şi al Consiliului Uniunii Internaţionale a Oenologilor, cu stagii de perfecţionare în Franţa, Italia, Spania, Ion Puşcă a reprezentat România în diferite instituţii şi organizaţii internaţionale cu profil agro-viticol.

A asistat de mic la transformarea miraculoasă a strugurelui în vin, dedicându-şi întreaga viaţă oenologiei, desluşindu-i secretele. Întreaga sa activitate de cercetare este consemnată în cărţile şi articolele de specialitate pe care le lasă ca moştenire.

A iubit Podgoria Panciu pe care a purtat-o în suflet până în ultima clipă.

„Mă întreb: ce ar fi însemnat omenirea fără vin? Nu cred că aş găsi cuvintele potrivite pentru a răspunde. Întorcându-mă la Panciu, la podgoria în care m-am născut, aş putea spune că vinul spumant pe care l-am preparat aici şi care a ajuns să însoţească mari ceremonii ale zilelor noastre este sufletul trudirilor mele şi, de ce nu, întrupează vocaţia podgoriei. Sunt sigur că acest vin va dăinui peste veacuri, iar eu sunt mulţumit că am pus o pietricică la temelia soclului pe care tronează de mii de ani un singur zeu – Zeul Vin" , povestea într-un interviu Ion Puşcă.


 

citeste totul despre: