VIDEO Omul care i-a salvat viaţa lui Florin Busuioc la Craiova: „L-am întors, fiindcă dânsul căzuse cu faţa în jos, şi am început masajul cardiac“

VIDEO Omul care i-a salvat viaţa lui Florin Busuioc la Craiova: „L-am întors, fiindcă dânsul căzuse cu faţa în jos, şi am început masajul cardiac“

FOTO / FACEBOOK Alex Ciuică

Alex Ciuică este angajatul de la Filarmonica Oltenia care a sărit în ajutorul actorului Florin Busuioc când l-a văzut prăbuşit la pământ. A luat telefonul din mâna actorului care sunase la 112 şi a întrebat ce poate să facă să ajute. Timp de 3-4 minute, până la sosirea echipajului SMURD, tânărul a executat toate manevrele care i se comunicau prin telefon.

Ştiri pe aceeaşi temă

Alex Ciuică a povestit că în ziua de marţi, 6 noiembrie, actorul Florin Busuioc a ajuns la Filarmonica din Craiova vesel, plin de viaţă. Când a părăsit scena, însă, era alb ca varul. "L-am văzut venind pe domnul Busuioc. Era roşu în obraji, plin de viaţă, iar când a ieşit din spectacol, pe la 20,40, era alb. Eu cred că extenuarea l-a doborât, programul prea încărcat", a declarat Alex Ciuică.
 
Tânărul strângea decorul de pe scenă când a auzit strigătele de ajutor ale actorilor. A alergat să vadă ce se întâmplă. "După spectacol, a spus că-i este rău, am auzit că a apucat să meargă puţin afară, a luat o gură de aer, iar când s-a întors, a căzut aici, pe hol", a povestit recuziterul. A fost momentul în care colegii strânşi în jurul lui Florin Busuioc au început să sune la 112.
 
 Unul dintre actori începuse să primească indicaţii de la celălalt capăt al firului, i se spunea ce ar trebui să facă, dar era vizibil copleşit de emoţie.

"Se vedea că nu mai putea să ţină telefonul, era şocul puternic, era multă tensiune... Am luat telefonul şi am încercat să-l ajut cât am putut de mult pe domnul Busuioc. Vorbeam cu cei de la SMURD, respectam toate indicaţiile pe care le primeam, l-am întors pentru că dânsul căzuse cu faţa în jos şi cu mâinile sub dânsul şi am început masajul cardiac. La telefon îmi spuneau exact cum să fac, eu chiar nu ştiam, îmi spuneau cât de tare să masez. Cam 5 minute a durat până când au ajuns cei de la Smurd", a povestit Alex Ciuică.
 
Recuziterul care l-a resuscitat pe Busu arată locul unde s-a prăbuşit actorul

Medicii de la SMURD au continuat manevrele şi au reuşit să-l resusciteze pe Florin Busuioc. 
"Colegii de la SMURD au ajuns la locul solicitării şi au găsit pacientul în stop cardio-respirator, cu manevre de resuscitare în curs de efectuare, la indicaţia coordonatorului din dispeceratul 112.
 
A fost extrem de important că manevrele de resuscitare s-au iniţiat imediat ce pacientul a intrat în stop cardio-respirator, pentru că şansa de supravieţuire este cea mai mare când se intervine imediat şi ea scade pe măsură ce timpul trece. Sunt suficiente 5 minute pentru ca şansa de supravieţuire să fie foarte mică. Este extrem de important ca manevrele de resuscitare, suportul vital de bază, să fie iniţiat rapid, aşa cum a fost cazul pacientului, imediat ce acesta s-a prăbuşit, a intrat în stop cardio-respirator", a declarat dr. Cristina Geormăneanu, medic SMURD, purtător de cuvânt al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Craiova.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările