VIDEO Dansul mistic care fascinează lumea, adus în România. Faimoşii dervişi rotitori vin într-un spectacol oferit de Guvernul Turciei

VIDEO Dansul mistic care fascinează lumea, adus în România. Faimoşii dervişi rotitori vin într-un spectacol oferit de Guvernul Turciei

Dervişi rotitori Sursă foto zaman.ro

O reprezentaţie a faimoşilor dervişi rotitori este susţinută joi, 23 aprilie, la Constanţa. Spectacolul este adus de Ministerul Culturii şi Turismului al Republicii Turcia, împreună cu Institutul Yunus Emre de la Constanţa. „Întâlniri de suflet“ are loc la Casa de Cultură, la ora 19, iar intrarea este liberă.

Ştiri pe aceeaşi temă

„Rotirea dervişilor în cadrul dansului mistic simbolizează crearea universului, trecerea la acţiune în numele dragostei faţă de Creator şi drumul omului către maturizare. Dansul ritual al dervişilor se realizează în compania muzicii de taṣawwuf. Muzica se face pe ritmul inimii omului, iar dervişii când o ascultă sunt cuprinşi de sentimente adânci şi în acest fel pătrund în dansul mistic.

Acest dans poate fi realizat fie de un singur derviş (semazen în limba turcă), fie de mai mulţi. În compania unei muzici mistice, dervişii se detaşează de lumea pământească şi de binecuvântările temporare ale lumii şi intră în transă eliberându-se către Creator“, explică Ali Oğuzhan Yűksel, directorul Institutului Yunus Emre.

Dansul dervişilor este o călătorie cu şapte etape. Ceremonia mistică se poate face oriunde. „Dervişii trec printr-o educaţie specială pentru a renunţa la lumea pământească şi pentru a se îndrepta către Creator. Dansul mistic al dervişilor este universal, este un exemplu de dans pur, al cărui scop este glorificarea Divinităţii şi căutarea perfecţiunii spirituale. Semnificaţia filosofică a rotirii în cerc se bazează pe ideea de ciclicitate: lumea începe într-un anumit punct şi se încheie în acelaşi punct“, arată Ali Oğuzhan Yűksel.

Reprezentanţii institutului precizează că termenul „sema“ înseamnă „cer, univers“. „Însă potrivit lui Mevlana (unul dintre părinţii fondatori ai Sufismului, cunoscut drept un ordin mistic islamic de o frumuseţe rară), «sema» se traduce prin «a auzi, a auzi vocea universului». Este vocea tuturor vieţuitoarelor făurite de prezenţa divină, de Creator şi răspunsul Creatorului la aceste voci“, mai spune Ali Oğuzhan Yűksel.

Vă mai recomandăm

Fascinanta istorie a turcilor şi tătarilor din România: de la stăpânii Dobrogei otomane la supuşii unei ţări ortodoxe

Povestea singurului sfânt al musulmanilor, pe pământ românesc. Cum i s-a arătat în vis lui Baiazid al II-lea în timpul luptelor cu Ştefan cel Mare

VIDEO A plecat din România acum 73 ani şi are pe perete harta Dobrogei. Kemal Karpat, la 92 ani: „Am păstrat limba română oriunde m-am dus“

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările