Au fost reluate lucrările pe şantierul din zona veche a Constanţei. O clădire cu 4 etaje se va ridica lângă Lupoaică

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Timp de nouă luni lucrările au fost oprite de procurori. În luna ianuarie, pe un câmp din apropierea Constanţei au fost aruncate printre excavaţii şi multe vestigii arheologice.

Lucrările pe şantierul de la Lupoaică, din zona veche a Constanţei, au fost reluate. În luna ianuarie, procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Constanţa au dispus oprirea acestora. Anchetatorii au intrat pe fir după ce au apărut imagini cu vestigii excavate aici şi aruncate pe un câmp din apropierea oraşului.

Conform Parchetului, procurorul de caz a ridicat măsura sistării lucrărilor în urmă cu două luni.

Vă reamintim că în luna ianuarie, zeci de constănţeni au făcut un lanţ uman în jurul acestor săpături pentru a proteja patrimoniul oraşului. Tot atunci, prefectul de la acea vreme, Claudiu Sergiu Niculescu, preciza că a verificat toate documentele care stau la baza acestor construcţii.

Astfel, în luna aprilie 2016, Curtea de Apel Constanţa a sesizat Prefectura Constanţa cu privire a organizarea unui şantier în zona respectivă, apreciind că acest lucru poate reprezenta o etapa prealabilă edificării unei construcţii. Prin intermediul documentului s-a solicitat verificarea asupra unui aspect esenţial, respectiv dacă pentru teren există Certificat de Urbanism sau Autorizaţie de Construire, precum şi dacă transformarea din spaţiu verde a fost făcută în mod legal şi s-au solicitat copii ale HCLM-ul privind modificarea PUZ-ului.

Mai departe, în data de 04 mai 2016, Prefectura Constanţa le-a înaintat către Primăria Constanţa şi a cerut eliberarea documentelor solicitate de către Curtea de Apel Constanţa. De asemenea, tot în data de 04 mai 2016, Prefectura a înaintat o solicitare şi către ISC Constanţa prin care cerea să informaţii privind avizul de emitere / eliberare a autorizaţiei de construire.

Protest lanţ uman la şantierul de la Lupoaică - distrugere vestigii arheologice Constanţa Foto Sînziana Ionescu

Mergând pe firul documentelor, în 13.05.2016, Primăria Constanţa a răspuns Prefecturii indicând că pentru respectivul teren au fost emise în data de 08.12.2015. următoarele documente:

- Certificat de urbanism pentru cercetare arheologică şi organizare de şantier.

- Certificat de urbanism pentru Elaborare PUD pentru construire imobil P+4.

Mai mult, Primăria a dispus către Direcţia Poliţia Locală, Serviciul disciplină în construcţii să procedeze la verificarea la faţa locului. În plus, a transmis către Prefectură toate documentele solicitate.

În data de 27.05.2016, Prefectura trimite către Curtea de Apel Constanţa documentele solicitate, aşa cum au fost ele primite de la Primărie.

În 03.06.2016, Curtea de Apel face revenire şi cere clarificări cu privire la modificarea regimului juridic al terenului respectiv, adică transformarea destinaţiei din parc / spaţiu verde în zonă construibilă.

În data de 10.06.2016, Prefectura aduce la cunoştinţa Primăriei solicitarea Curţii de Apel şi cere clarificări privind situaţia terenului şi a destinaţiei acestuia. 

În 28.06.2016, Primăria aduce la cunoştinţa Prefecturii şi Curţii de Apel că a eliberat toate documentele solicitate. În ceea ce priveşte solicitarea privind clarificarea regimului juridic, supune atenţiei faptul că aceasta este o formulare incorectă, sens în care recomandă faptul că trebuie făcută referire la regimul economic al terenului şi nu la cel juridic, stabilit printr-un certificat de urbanism, emis în conformitate cu reglementarile urbanistice aprobate în prealabil. În plus, pune în vedere Curţii de Apel faptul că cererea de a anula certificatele de urbanism emise este nefondată!

„Din momentul sesizărilor primite, vă aduc la cunoştinţă faptul că pentru respectarea ordinii de drept, garantarea drepturilor şi îndatoririlor fundamentale ale cetăţenilor, am formulat noi adrese către ISC Constanta, Direcţia Judeţeană pentru Cultură şi Primăria Municipiului Constanţa pentru a verifica întreaga documentaţie care a stat la baza emiterii avizelor, hotărârilor şi a autorizaţiei de construire.“, a precizat în ianuarie prefectul Niculescu.

Citeşte şi:

 

Istoria Constanţei, pe mâna Parchetului. Anchetatorii au deschis un dosar penal şi au dispus oprirea săpăturilor

VIDEO Lanţ uman pentru apărarea vestigiilor arheologice. Un investitor trânteşte în zona veche a Constanţei un bloc cu 4 etaje lucrând „noaptea ca hoţii“

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite