Video VIDEO Lanţ uman pentru apărarea vestigiilor arheologice. Un investitor trânteşte în zona veche a Constanţei un bloc cu 4 etaje lucrând „noaptea ca hoţii“
0Un protest a avut loc vineri, 24 ianuarie, ora 13, în centrul vechi al Constanţei, pentru apărarea unor vestigii arheologice, distruse cu excavatorul, noaptea, de un investitor care ridică un bloc de 4 etaje. Cetăţenii au făcut un lanţ uman „pentru istoria oraşului Constanţa“.
Protestul a fost anunţat pe reţelele de socializare pentru vineri, 24 ianuarie, ora 13, la Lupoaică, pentru şantierul Bueno Comp SRL de pe strada Traian nr. 49A. „Să ne unim de Ziua Unirii!“, cheamă iniţiatorii.
„Istoria oraşului Constanţa este distrusă cu buldozerele. Este timpul să tragem un semnal de alarmă“ - îndeamnă Ionuţ Acsinte, un constănţean activ.
„Pentru astăzi la ora 13,00 am demarat iniţiativa civică de protest faţă de proiectul de pe Tomis nr. 49A! Asociaţia Constanţa Altfel lansează o invitaţie oficială de participare reprezentanţilor partidelor care au votat PUD-ul! Şi fiecărui consilier în parte care a votat pro PUD! Suntem interesaţi cu toţii, de la vlădică la opincă, să auzim argumentele oficiale în favoarea oportunităţii proiectului! Şi, mai ales, că aflăm de ce este acest proiect, pe care l-aţi autorizat, este ”mai oportun” decât cel de pe Mircea cel Bătrân nr. 47, de la porţile Tomisului, pe care l-aţi respins! / Pe aici au trecut bucovalele protejate de autorităţile locale! Terenul nu are ieşire la calea publică! Drumul către ieşirea publică trebuia făcut primul! Reparaţiile cine le va suporta, domnilor aleşi? Este legal, domnule prefect?“, scrie Constanţa Altfel arătând pozele cu stricăciunile făcute pe domeniul public modernizat cu pavele acum câţiva ani.
Joi seara, excavatoarele s-au apucat de lucru distrugând urmele unor construcţii antice vizibile. Lumea s-a strâns acolo, protestând. La faţa locului se aflau, alături de alţi cetăţeni indignaţi, activistul Sorin Belu de la Baricada Verde, arheologul Octavian Mitroi, membrii Rezistenţa Constanţa (care au realizat cel mai lung protest de stradă din Constanţa, din ianuarie 2017 până în noiembrie 2019) şi Andrei Neagu - proprietarul unei galerii de artă veche. Acesta din urmă s-a aşezat în faţa utilajelor chemând Poliţia şi a fost bruscat de supraveghetorul de şantier. Neagu a avut nevoie de îngrijiri medicale, fiind preluat de un echipaj SMURD.
„La ora 05.10 am părăsit Unitatea Primiri Urgenţe a Spitalului Judeţean Constanţa, unde timp de 7 ore am fost supus unor investigaţii şi am aşteptat rezultatul acestora , urmare a unui traumatism suferit prin lovire de către una dintre cele 3 persoane care m-au agresat fizic când stăteam pe trotuar în dreptul adresei Bd. Tomis nr. 39A din Constanţa. De ce 7 ore ? Pentru că un doctor, întâmplător consilier în cadrul Consiliului Local al Municipiului Constanţa, a avut nevoie urgentă de o tomografie intrând la investigaţie înaintea mea deşi eu aşteptam să-mi vină rândul de cca 45 minute. . . Precizez că, în secţiile de urgenţă există un protocol, traumele având prioritate pentru investigaţii imagistice şi de aceea sunt curios să aflu ce urgenţă de cod roşu a avut domnul doctor şi consilier local. Revin cu precizări...“, a scris Andrei Neagu.
„Trei maşini aşteaptă cu motoarele pornite să încarce pământul de la construcţia de la Lupoaică, blocul construit de Bucovală peste vestigiile antice, fără supravegherea unui arheolog. Au distrus tot“, a postat Rezistenţa Constanţa.
„Lucrările de excavare au fost reluate în zona Lupoaica, la intrare în Piaţa Ovidiu. Deşi a încercat să dea o aparenţă de legalitate lucrărilor care au distrus vestigii istorice importante, investitorul a făcut, in final, dovada relei credinţe, trimiţând utilajele pe timp de noapte, fără arheolog supraveghetor, aşa cum cere legea. Ce nu vreţi să se vadă, domnilor? Cum veţi justifica de această dată lucrările absolut nelegale?
Un cetăţean care filma de pe trotuar lucrările a fost bruscat chiar în acest moment de persoane necunoscute aflate la fata locului.
Poliţia Locală a fost solicitată aseară pentru a verifica legalitatea lucrărilor de pe Bdul Tomis nr 49A şi pentru a-i amenda pe conducătorii auto care treceau cu camioanele încărcate peste pavelele montate pe trotuar. Niciun echipaj nu a apărut la faţa locului.
La faţa locului a venit poliţia "normală", care legitimează persoanele care reclamă nelegalitatea, în loc sa solicite date în legătură cu lucrările efectuate. Autorităţile din Constanţa nu apără interesele celor mulţi, ci pe ale celor puţini“, a semnalat Asociaţia Verde Urban.
Frământarea urbei a început odată cu îngrădirea zonei de vestigii arheologice dintre Lupoaică şi Tribunalul Constanţa (fostul Palat Regal), în anul 2016, unde un investitor a ajuns proprietar pe terenul retrocedat altcuiva cu mari proptele la municipalitate - pentru că altfel n-ar fi primit în veci nici ceea ce i se cuvine, darămite un activ imobiliar atât de valoros.
Investitorul care plănuieşte aici un bloc de 4 etaje a început recent lucrările la şantier, distrugând pentru fundaţie urmele unor construcţii antice. Mai nou, constructorul lucrează noaptea, asigurându-se că nu este nimeni - autoritate sau cetăţean - care să vadă ceea ce face.
Camionul de la şantier trecând peste pavele Sursa Verde Urban
Activiştii civici, implicaţi în înlăturarea actualei administraţii de la Primăria Constanţei la alegerile locale din iunie 2020, au făcut front comun în apărarea vestigiilor. Este învinovăţit inclusiv actualul prefect numit de liberali, George Niculescu, care este rudă prin alianţă cu investitorul Stelian Bucovală. Pe seama acestui fapt a fost pusă reluarea cu avânt a şantierului, în această lună.
Prefectul s-a apărat spunând că a trimis sesizări la instituţiile abilitate pentru a verifica legalitatea şi conformitatea actelor în baza cărora acţionează investitorul.
„Doresc să vă informez asupra faptului că am verificat acţiunile întreprinse de Instituţia Prefectului judeţului Constanţa, până la preluarea mandatului, respectiv finalul anului 2019, în ceea ce priveşte aspectele referitoare la lucrările începute la terenul situat in Bd. Tomis nr 49A.
Astfel, în luna aprilie 2016, Curtea de Apel Constanţa a sesizat Prefectura Constanţa cu privire a organizarea unui şantier în zona respectivă, apreciind că acest lucru poate reprezenta o etapa prealabilă edificării unei construcţii. Prin intermediul documentului s-a solicitat verificarea asupra unui aspect esenţial, respectiv dacă pentru teren există Certificat de Urbanism sau Autorizaţie de Construire, precum şi dacă transformarea din spaţiu verde a fost făcută în mod legal şi s-au solicitat copii ale HCLM-ul privind modificarea PUZ-ului.
Mai departe, în data de 04 mai 2016, Prefectura Constanţa le-a înaintat către Primăria Constanţa şi a cerut eliberarea documentelor solicitate de către Curtea de Apel Constanţa. De asemenea, tot în data de 04 mai 2016, Prefectura a înaintat o solicitare şi către ISC Constanţa prin care cerea să informaţii privind avizul de emitere / eliberare a autorizaţiei de construire.
Mergând pe firul documentelor, în 13.05.2016, Primăria Constanţa a răspuns Prefecturii indicând că pentru respectivul teren au fost emise în data de 08.12.2015. următoarele documente:
- Certificat de urbanism pentru cercetare arheologică şi organizare de şantier.
- Certificat de urbanism pentru Elaborare PUD pentru construire imobil P+4.
Mai mult, Primăria a dispus către Direcţia Poliţia Locală, Serviciul disciplină în construcţii să procedeze la verificarea la faţa locului. În plus, a transmis către Prefectură toate documentele solicitate.
În data de 27.05.2016, Prefectura trimite către Curtea de Apel Constanţa documentele solicitate, aşa cum au fost ele primite de la Primărie.
În 03.06.2016, Curtea de Apel face revenire şi cere clarificări cu privire la modificarea regimului juridic al terenului respectiv, adică transformarea destinaţiei din parc / spaţiu verde în zonă construibilă.
În data de 10.06.2016, Prefectura aduce la cunoştinţa Primăriei solicitarea Curţii de Apel şi cere clarificări privind situaţia terenului şi a destinaţiei acestuia.
În 28.06.2016, Primăria aduce la cunoştinţa Prefecturii şi Curţii de Apel că a eliberat toate documentele solicitate. În ceea ce priveşte solicitarea privind clarificarea regimului juridic, supune atenţiei faptul că aceasta este o formulare incorectă, sens în care recomandă faptul că trebuie făcută referire la regimul economic al terenului şi nu la cel juridic, stabilit printr-un certificat de urbanism, emis în conformitate cu reglementarile urbanistice aprobate în prealabil. În plus, pune în vedere Curţii de Apel faptul că cererea de a anula certificatele de urbanism emise este nefondată!
Din momentul sesizărilor primite, vă aduc la cunoştinţă faptul că pentru respectarea ordinii de drept, garantarea drepturilor şi îndatoririlor fundamentale ale cetăţenilor, am formulat noi adrese către ISC Constanta, Direcţia Judeţeană pentru Cultură şi Primăria Municipiului Constanţa pentru a verifica întreaga documentaţie care a stat la baza emiterii avizelor, hotărârilor şi a autorizaţiei de construire.“, a precizat prefectul Niculescu.
Şantierul de la Lupoaică Foto Sînziana Ionescu
Pe aceeaşi temă: