„Mitropolia caterisiţilor“: legătura dintre contestatarii lui ÎPS Teodosie şi o grupare religioasă de pe lista neagră a BOR

„Mitropolia caterisiţilor“: legătura dintre contestatarii lui ÎPS Teodosie şi o grupare religioasă de pe lista neagră a BOR

Gherasim Bratu (stânga) şi George Ciulei (dreapta extremă), în timpul unei slujbe a Mitropoliei Autonome Sursa foto Facebook Mitropolia Autonomă

Unii preoţi contestatari ai lui ÎPS Teodosie fac parte dintr-o structură paralelă, nerecunoscută de BOR, intitulată Mitropolia Autonomă după Vechiul Calendar „Episcop Gherasim“.

Ştiri pe aceeaşi temă

O parte dintre contestatarii ÎnaltPreaSfinţitului Teodosie, arhiepiscopul Tomisului, fac parte dintr-o structură paralelă, nerecunoscută de Biserica Ortodoxă Română (BOR), intitulată Mitropolia Autonomă după Vechiul Calendar „Episcop Gherasim“.

Înfiinţată de un preot care şi-a luat titlul de „ÎPS Gherasim Bratu“, asociaţia care activează de câţiva ani atrage preoţi aflaţi în conflict cu BOR, caterisiţi sau degradaţi, care îmbracă sutana şi slujesc în lăcaşuri de cult care nu au binecuvântarea BOR. Ultimul scandal legat de ei a fost la Buzău, unde gruparea a înfiinţat o biserică şi un cimitir aferent, unde oficiază slujbe-pirat ale cultului ortodox.

„Asociaţia autointitulată Mitropolia Autonomă după Vechiul Calendar «Episcop Gherasim» nu are calitate de asociaţie religioasă şi nu este recunoscută canonic de Biserica Ortodoxă. Această asociaţie funcţionează ca asociaţie cu personalitate juridică, care nu poate desfăşura activităţi religioase, cultice sau liturgice“, precizează Patriarhia într-un comunicat postat pe site-ul său.

Patriarhia Română arată că asociaţia invocă un document oficial de recunoaştere din 14 august 2012 a autointitulatului mitropolit Gherasim Bratu, însă persoana menţionată ca semnatar, mitropolitul primat Ioan de New York, nu face parte din Biserica Ortodoxă din America - conform răspunsurilor oficiale primite de Patriarhia Română din partea Bisericii Ortodoxe din America (OCA) şi a Patriarhiei Ecumenice.

Gherasim Bratu nu este preot, diacon, călugăr sau teolog, astfel că foloseşte aceste calităţi ilegal. „Datele personale postate despre aşa numitul «episcop Gherasim» sunt false, în sensul că acesta nu a fost hirotonit canonic diacon sau preot şi nici nu a fost călugărit în Mănăstirea Balamuci (Sitaru) din Arhiepiscopia Bucureştilor. Prin urmare, Sfântul Sinod recomandă credincioşilor ortodocşi să nu se lase înşelaţi de afirmaţiile reprezentanţilor acestei asociaţii, când aceştia le propun participarea la slujbele lor religioase (cultice sau liturgice), deoarece această grupare nu este canonică şi nici nu are dreptul legal de-a oficia slujbe religioase pe teritoriul României“, mai precizează BOR.

Caterisiţii, în biserica paralelă

Izgoniţi de Arhiepiscopia Tomisului, cu care se află în conflict deschis, preoţii contestatari din Constanţa au găsit refugiu în Mitropolia Autonomă, unde au rol de frunte. Pe site-ul asociaţiei, mai multe nume cunoscute de foşti preoţi constănţeni figurează ca făcând parte din „Echipa noastră“: Costică Antoche, Ştefan Popa, Ciprian Nicu (fiu) şi Vasile (tatăl) Guriţă şi chiar Alexandru Gabriel Mascaş, răspopitul care l-a agresat zilele trecute pe arhiepiscopul Teodosie în curtea Inspectoratului de Poliţie Judeţean Constanţa.

Iar pe contul de Facebook al grupării, într-una dintre poze, apare şi preotul George Ciulei, cel degradat din treapta preoţiei pentru că a fost victimă a unui accident rutier soldat cu moartea şoferului care l-a provocat intrând beat, cu farurile stinse, pe contrasens. George Ciulei este îmbrăcat în reverendă şi se închină în timpul unei slujbe oficiate de Gherasim Bratu, cel care şi-a luat titulatura de „arhiepiscop al Bucureştilor şi mitropolit al României“.

Despre Ciulei, Arhiepiscopia Tomisului spune că el este „Pitirim Călugărul“, identitatea sub care se ascunde autorul unei scrisori deschise trimise Patriarhiei Române prin care se cere schimbarea lui Teodosie. Preotul care a contestat decizia bisericii tomitane nu a răspuns apelurilor „Adevărul“ pentru a-şi spune părerea. A făcut-o, în schimb, „Pitirim Călugărul“, care a contactat ziariştii „Adevărul“, transmiţându-le opinia sa. El a negat apartenenţa la un grup al caterisiţilor - aşa cum a declarat Arhiepiscopia Tomisului că ar fi semnatarii jalbei, printr-un comunicat de presă. „Grupul de rezistenţă Pitirim Călugărul este format din foarte mulţi preoţi nemulţumiţi, care sunt alături de fraţii lor slujitori caterisiţi pe nedrept, dar şi din credincioşi din cuprinsul Arhiepiscopiei. Ca argument că noi nu suntem caterisiţi este faptul că obţinem informaţii direct de la sursă, uneori din biroul de lucru sau din sufrageria acestuia sau din casa arhierească“.

Agresorul a acţionat de unul singur

Protestatarul mai spune că motivul pentru care preoţii nu luptă decât prin cuvânt este că aceştia sunt anchetaţi acum pentru a se descoperi cine l-a înregistrat pe arhiepiscop în timpul unei şedinţe interne. „O practică veche în Arhiepiscopia Tomisului pentru suprimarea preoţilor este caterisirea acestora pentru neascultare. Teama şi îngrijorarea domneşte în această Arhiepiscopie pentru că dreptatea este oarbă de fiecare dată, aşa cum o vrea ierarhul“, adaugă el.

„Pitirim Călugărul“ a ţinut totuşi să se delimiteze de răspopitul Mascaş, lider PPDD dat afară din cler pentru mai multe abateri - de la neîndeplinirea sarcinilor preoţeşti până la curvie, port de pistol şi înscrierea în politică fără binecuvântarea BOR. „Acţiunea preotului Mascaş Gabriel este o acţiune strict personală a dânsului, pentru că, dacă ar fi fost ceva concertat cu grupul de rezistenţă, atunci noi, preoţii, am fi trimis rudele şi prietenii acolo, şi ar fi fost un adevărat miting de protest împotriva lui ÎPS Teodosie“, spune „Pitirim“.

Pe aceeaşi temă:

Contraatacul preoţilor. Cine sunt cei mai aprigi contestatari ai lui Teodosie, oameni scoşi din Biserică pentru că i-au ieşit din vorbă lui ÎPS „Şpagoveanul“

Cine este răspopitul care l-a agresat pe ÎPS Teodosie? Gabriel Mascaş, lider PPDD, exclus din cler pentru curvie

VIDEO Incident la Poliţie. ÎPS Teodosie, bruscat de un preot. Ierarhul venise să arate că respectă controlul judiciar

Războiul de gherilă al preoţilor contra lui ÎPS Teodosie „Şpagoveanul“: „Suntem umiliţi, jecmăniţi şi aduşi la sapă de lemn. Ajunge! Vrem şi noi un părinte“

Pomelnicul lui Teodosie. Un grup de preoţi nemulţumiţi îl pârăsc pe arhiepiscop la Patriarhul Daniel. Ce răspunde Arhiepiscopia Tomisului

Păcatele lui ÎPS Teodosie: fostă sursă Mache a Securităţii, bântuit de şpăgi, dosare penale, de scandaluri cu sex şi droguri. „Eu reprezint Biserica“

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările