Lista cultelor religioase recunoscute oficial în România. Ce salarii primesc de la stat şefii bisericilor

Lista cultelor religioase recunoscute oficial în România. Ce salarii primesc de la stat şefii bisericilor

FOTO: Adevărul

În România, cultele religioase recunoscute de stat beneficiază şi de anumite ajutoare financiare. Astfel, de la bugetul de stat sunt date sume de bani pentru sprijinirea anumitor comunităţi religioase, pentru repararea sau construirea unor locaşuri de cult sau pentru salarizarea slujitorilor Domnului.

Ştiri pe aceeaşi temă

UPDATE  În urma apariţiei articolului, Uniunea de Conferinţe a Bisericii Adventiste de Ziua a Şaptea a transmis ziarului „Adevărul” un drept la replică se se regăseşte integral la finalul acestui text. Instituţia menţionează că „în lucrarea Secretariatului de Stat pentru Culte, Statul şi Cultele Religioase, Bucureşti, 2018, la capitolul 6.1.15, pagina 159, este menţionat faptul că Biserica Adventistă nu solicită sprijin financiar din partea statului pentru salarizarea personalului clerical ci doar pentru construirea şi repararea lăcaşurilor de cult

Articolul iniţial:

Conform legii 153/2017, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române (BOR) are salariul egal cu cel al preşedintelui Senatului şi cel al Camerei Deputaţilor (23.920 de lei lunar brut).

Mitropoliţii BOR, cei ai Bisericii Catolice şi arhiepiscopul major primesc un salariu egal cu cel al secretarilor şi chestorilor din Senat şi Camera Deputaţilor. Arhiepiscopul, şeful de cult (mitropolit, episcop, muftiu, şef rabin, preşedinte uniune,  preşedinte) au salariul egal cu al unui ministru (21.840 de lei lunar brut).

Episcopul şi episcopal-vicar patriarhal (BOR) au salariile egale cu ale vicepreşedinţilor comisiilor permanente ale Senatului şi Camerei Deputaţilor, iar episcopul-vicar, episcopal coajutor,  episcopul auxiliar şi arhiereul vicar au salariul unui parlamentar (18.720 de lei lunar brut).          

În România, potrivit prevederilor Legii 489/2006 privind libertatea religioasă, sunt 18 CULTE RELIGIOASE recunoscute oficial:

 1. Biserica Ortodoxă Română
 2. Episcopia Ortodoxă Sârbă de Timişoara
 3. Biserica Romano-Catolică
 4. Biserica Română Unită cu Roma, Greco-Catolică
 5. Arhiepiscopia Bisericii Armene
 6. Biserica Ortodoxă de Rit Vechi din România
 7. Biserica Reformată din România
 8. Biserica Evanghelică C.A. din România
 9. Biserica Evanghelică Lutherană din România
 10. Biserica Unitariană Maghiară
 11. Cultul Creştin Baptist- Uniunea Bisericilor Creştine Baptiste din România
 12. Biserica Creştină După Evanghelie din România
 13. Biserica Evanghelică Română
 14. Cultul Creştin Penticostal – Biserica lui Dumnezeu Apostolică din România
 15. Biserica Adventistă de Ziua a Şaptea din România
 16. Federaţia Comunităţilor Evreieşti din România- Cultul Mozaic
 17. Cultul Musulman
 18. Organizaţia Religioasă “Martorii lui Iehova”


De asemnea, 36 de asociaţii religioase au primit avizul consultativ al Secretariatului de Stat pentru Culte şi funcţionează în baza Legii nr. 489/2006 privind libertatea religioasă şi regimul general al cultelor. Asociaţia religioasă este o persoană juridică alcătuită din cel puţin 300 de membri, cetăţeni români sau rezidenţi în România, care se asociază în vederea manifestării unei credinţe religioase.

Pe aceeaşi temă:

Decizia judecătorilor în dosarul de corupţie al IPS Teodosie: Arhiepiscopia Tomisului rămâne cu conturile blocate

Ce spun canoanele ortodoxe despre petrecerile de nuntă în Postul Paştelui. „Înseamnă a sfida şi batjocori rânduiala“

Povestea exemplară a episcopului care s-a opus instaurării comunismului în România: „S-au făcut aşa-zise alegeri libere, cu furt de urne şi alte ticăloşii“

 


 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările