De ce să intabulăm Marea Neagră: „Poate părea o glumă, dar va fi sursă de venit pentru comunitate”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Marea Neagră în zona Vama Veche Sursa Facebook Digital Adviser
Marea Neagră în zona Vama Veche Sursa Facebook Digital Adviser

Administraţia Bazinală de Apă Dobrogea Litoral (ABADL) face demersuri pentru a intabula marea teritorială a României, adică porţiunea de apă cuprinsă între ţărm şi limita a 12 mile marine. În acest sens, au fost înaintate solicitări către Cancelaria Primului Ministru şi către Ministerul Mediului.

În acest moment, lungimea litoralului românesc al Mării Negre este de 244 kilometri. Zona nordică (aproape 164 kilometri lungime) se întinde de la Golful Musura până la CapulMidia, incluzând Rezervaţia Biosferei Delta Dunării şi complexul lagunar Razim-Sinoe, iar zona sudică (80 de kilometri) se întinde între Capul Midia şi Vama Veche. Acesta ar fi şi zona cea mai vizată de investitorii privaţi.

„Noul Cod Administrativ prevede că orice bun al statului care se scoate la închiriere trebuie să apară în HG 183/2020 privind aprobarea închirierii unor bunuri imobile proprietate publică a statului, aflate în administrarea Administraţiei Naţionale Apele Române. Intabularea presupune identificarea lor spaţială. S-au primit multe solicitări pentru închirierea unor porţiuni din apele maritime, spune Bogdan Bola, directorul general ABADL.

După intabularea mării teritoriale şi trecerea ei în HG 183, ABADL (administratorul apelor) ar putea închiria şi porţiuni de apă, nu doar de plaje. Aici s-ar putea realiza pontoane, restaurante, ferme piscicole, taliene, parcuri de distracţii acvatice şi altele.

„Poate părea o glumă, însă din punctul meu de vedere, o intabulare a Mării Negre va reprezenta una dintre cele mai importante surse de venit pentru pescuitul marin, dar şi pentru comunităţile locale/centrale”, spune Bola referindu-se la redevenţa pe care statul român ar încasa-o, o parte din aceasta mergând şi către comunităţile locale. În plus, comunitatea se va dezvolta şi prin crearea de noi locuri de muncă.

„Ce propun eu nu sunt lucruri extraordinare, ci legiferări care există deja în alte ţări europene. Nu inventăm roata, ci vreau să luăm modele de bune practici de unde sistemul funcţionează şi dă rezultate”, adaugă Bogdan Bola. Norvegia sau alte ţări scandinave au acelaşi sistem de parcelare a mării, Bulgaria, ţara vecină, a inclus în master planul litoralului şi apele maritime, astfel încât delimitarea porţiunilor care pot fi închiriate este foarte clară.

Matei Datcu este pescar din zona Agigea şi unul dintre cei care îşi doreşte să înfiinţeze o crescătorie de midii în Marea Neagră. El spune că un astfel de demers este binevenit deoarece atunci investitorii ar putea accesa chiar şi fonduri europene pentru proiecte de acest gen. „Nu se dau fonduri europene dacă nu ai o concesiune sau un contract de închiriere. Iar eu n-am dovada unei concesiuni dacă nu există această intabulare”, spune pescarul care atrage atenţia că în zonă vor veni şi străini sau „şmecheri” care să participe la licitaţia anumitor porţiuni de mare.

Vă recomandăm să citiţi şi:

Ce sectoare de plajă vor fi reabilitate în următorii ani: lăţimea acestora va creşte cu 100 de metri

Plajele intră în conservare. Se instalează peste 10 kilometri de garduri de stuf

 

Constanţa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite