Constanţa: Sorin Mihăilescu, mecanicul supravieţuitor de pe nava Independenţa, este înmormântat astăzi

Constanţa: Sorin Mihăilescu, mecanicul supravieţuitor de pe nava Independenţa, este înmormântat astăzi

Constanţa: Sorin Mihăilescu împlinise în această lună 66 de ani

„Era bine dacă mai trăiam un an!“, i-a spus el soţiei înainte de a pleca la spital. Mihăilescu împlinise 66 de ani în această lună. El a fost adus de urgenţă la spital vineri, unde a fost internat la ora 11.00 după ce a suferit un atac de cord.

Ştiri pe aceeaşi temă

Şase ore mai târziu marinarul a decedat din cauza complicaţiilor. „Soţul meu avea şi diabet. Starea lui de sănătate s-a înrăutăţit după moartea fiului nostru“, a spus Liana Mihăilescu, soţia fostului marinar. Înainte de a pleca la spital i-a spus soţiei: „Era bine dacă mai trăiam un an!“, povesteşte una dintre vecine, Constanţa Calianu (69 de ani).  Marinarul este înmormântat astăzi la cimitirul din Viile Noi.

Tragedia „Independenţa“

La 15 noiembrie 1979, nava-amiral a flotei româneşti a fost lovită de un vas grecesc în strâmtoarea Bosfor. Petrolierul Independenţa, încărcat cu ţiţei, a ars 29 de zile. Mecanicul-şef Sorin Mihăilescu (65 de ani) din Constanţa era unul dintre cei trei supravieţuitori ai dezastrului. Din catastrofă mai scăpaseră Ioan Gomboşanu şi Dragoş Gheorghe Voicescu.

Imediat după accident, Sorin Mihăilescu a ajuns într-un spital la Haydarpaşa, pe malul asiatic al Turciei, unde a rămas trei zile.

Voiajul fatal

Apoi au urmat cercetările, a trebuit să dea declaraţii despre cum s-a produs accidentul. Pe mulţi dintre colegii lui a trebuit să-i recunoască la morgă. Erau mutilaţi. După două săptămâni s-a întors în ţară, unde îl aşteptau soţia şi băieţelul de opt ani. La 30 de ani de la tragedie, Sorin Mihăilescu declara „Nu mi-e frică de moarte, am dat mâna cu ea“, spune Sorin Mihăilescu. Mai tare îl doare pierderea unicului său copil, înjunghiat la 24 de ani în stațiunea Mamaia, în 1996.

Nava Independenţa era mândria flotei româneşti. Construcţia navei a început în 1976. Un an mai târziu, petrolierul era botezat de soţii Ceauşescu. Ca şi cum ar fi prevestit o nenorocire, sticla de şampanie lansată de Elena Ceauşescu nu s-a spart, ci doar a lovit nava.

Orfanii marinarilor

Al 18-lea voiaj a fost fatal. Acum 30 de ani, la ora 4.35, Independenţa era lovită de nava grecească Evriali, comandată de căpitanul Alekos Adamopoulus. Dintre cei 45 de marinari, 11 nu au fost găsiţi niciodată. Tragedia a lăsat în urmă multe văduve şi 45 de copii orfani.
În 1993, familiile celor de pe Independenţa au primit câte 10.000 de dolari.

CITEŞTE DESPRE CEL MAI MARE DEZASTRU DIN ISTORIA FLOTEI MARITIME ROMÂNEŞTI!

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările