Cămătar condamnat pentru şantaj: „Să-şi vândă un rinichi! Să vezi ce bătaie-i dau lui tac-tu!“

Cămătar condamnat pentru şantaj: „Să-şi vândă un rinichi! Să vezi ce bătaie-i dau lui tac-tu!“

Foto arhivă Adevărul

Un cămătar din Constanţa a fost condamnat definitiv la patru ani de închisoare cu executare pentru şantaj, după ce prima instanţă îi dăduse cinci ani de puşcărie. Dosarul, închis la Curtea de Apel Constanţa, arată cum îşi şantaja individul victimele ca să le stoarcă de bani.

Povestea care l-a băgat în puşcărie a început în luna  ianuarie a acestui an, când victima, A.L. i-a lăsat drept garanţie un autoturism marca Renault Fluence, pe care l-a cumpărat în rate (650 lei, săptămânal), de la un dealer, reprezentat de M.N., urmând ca în termen de o lună să restituie banii plus dobânda calculată de cămătar.
 

"Va ajunge la puşcărie şi o să fie fetiţă acolo" 

Omul n-a mai reuşit să-şi plătească ratele la maşină, aşa că dealerul a încercat să-l contacteze, dar cum bărbatul n-a mai răspuns la apeluri, a localizat maşina cu ajutorul GPS-ului şi a ajuns la poarta cămătarului.
 
“M.N. s-a deplasat la data de 15.02.2020, la adresa indicată de GPS-ul montat pe autoturism şi, astfel, a ajuns, în jurul orei 16 00 , la domiciliul inculpatului D.L. (...) care a refuzat să-i remită autovehiculul marca Renault, susţinând că l-a primit drept garanţie pentru un împrumut(...) În acest context, inculpatul D. L. şi martorul N. M. au decis să se deplaseze la adresa de domiciliu care figura în cartea de identitate a persoanei vătămate A. L., însoţiţi de inculpatul G. P. şi de încă o persoană neidentificată”, se arată în considerentele Deciziei penale 605/P (rolii.ro) pronunţate de Curtea de Apel Constanţa.
 
Cei patru au ajuns astfel la locuinţa părinţilor bărbatului împrumutat de cămătar. Oamenii i-au poftit să iasă din curte, explicând că fiul nu mai locuieşte cu ei. Cămătarul a trecut la ameninţări, spunându-le celor doi că fiul lor "va ajunge la puşcărie şi o să fie fetiţă acolo”, după cum se mai arată în considerentele deciziei citate. 
 
Relevantă este o conversaţie telefonică între cămătar şi amicul lui, pe de o parte, şi bărbatul dator, pe de altă parte, purtată de la poarta părinţilor acestuia din urmă, aşa cum a fost ea consemnată în rechizitoriu: 
 
D. L. : Bă ce vrei mă frate, tu n-auzi că nu rămâne aşa, îi iau pe ăştia, nu ştiu ce faci de unde faci rost de banii aia.
A. L. : N-au bă aia, sunt vai de capul lor, ce treabă au, eu nu am legătură cu ai mei, eu nu vorbesc cu ai mei, că ai mei nu au bani, sunt vai de capul lor.;
D. L: Hai mă lasă-mă cu vrăjeala asta, ... în morţii tăi, tu n-auzi că sunt aicea la tine.
A. L.: Am înţeles că eşti acolo, n-am ce... n-au de unde să-ţi dea ăia banii, nu-i vorba de aia.
D. L.: Nu mă interesează, să-şi vândă un rinichi, să-şi vândă ceva.
 În discuţie alături de D.L intervine G.P : Bă da tu numai vrăjeală ai, … că vin mâine, că vin poimâine, du-te … de zdreanţa dracu.......te omor!... zi unde eşti.
A. L. : Nu sunt în ţară bă G.
G. P.: Hai las-o … că eşti în ţară...îl omor, … dacă nu-l omor…
D. L. : Ce să rezolvi, tu n-auzi că sunt la tine acasă........stai aşa că mă duc la mă-ta…Nu mă interesează mă, dacă eu nu am banii în juma de oră... dacă nu vă omor, stai aşa.
A. L. : Lasă-i bă Luci pe ăia că nu au săracii  nicio vină, mai cheamă poliţia, mai intrăm în alte căcaturi...
D. L.: N-auzi mă că sunt aicea la tine nebunule? Sună-mă pe whatsapp cu cameră să vezi (...) să vezi ce bătaie-i dau lui tac-tu”.
 
În baza înregistrării audio făcută de victimă, cămătarul a fost trimis în instanţă. Judecătorii au concluzionat că a adresat ameninţări cu moartea persoanei vătămate, cu scopul ca aceasta să remită suma împrumutată plus camăta.
 
Prima instanţă, Judecătoria Constanţa, l-a condamnat pe cămătar la 5 ani de închisoare. Individul a făcut apel, invocând faptul că a formulat un denunţ la adresa altei persoane care a fost valorificat într-un alt dosar penal, astfel încât Curtea de Apel Constanţa i-a redus, în vara acestui an, un an din pedeapsă, condamnându-l la 4 ani de puşcărie. 
 

Vă recomandăm să mai citiţi:

   

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările