ÎPS Teodosie, rebelul din BOR. Cum a încercat să se pună în capul revoltei populare contra pandemiei

ÎPS Teodosie, rebelul din BOR. Cum a încercat să se pună în capul revoltei populare contra pandemiei

ÎPS Teodosie, arhiepiscopul Tomisului foto: Călin Gavrilaş

ÎPS Teodosie a reuşit să transforme într-un mare scandal sărbătoarea Sfântului Apostol Andrei, ocrotitorul şi patronul spiritual al românilor. Arhiepiscopul Tomisului cheamă lumea în ziua de 30 noiembrie la peştera unde a vieţuit apostolul, pentru a marca praznicul Întâiului Ucenic al lui Iisus Hristos.

Pentru a contracara venirea credincioşilor care făceau pelerinaj în fiecare an, Ministerul Afacerilor Interne a creat un întreg dispozitiv de ordine, cu peste 130 poliţişti şi jandarmi care va veghea traficul de la intrarea în comuna Ion Corvin din judeţul Constanţa.

Dobrogea este locul unde teologii spun că Sfântul Andrei, Întâiul Apostol al lui Iisus Hristos, a poposit în misiunea sa de evanghelizare pentru a-i încreştina pe localnici, în jurul anului 60. Peştera este situată înr-o zonă împădurită de pe Dealul Urluiului, la 4 km de localitatea Ion Corvin şi 80 de kilometri de Constanţa. Aici se ţinea anual un pelerinaj, împământenit în ultimii ani, căruia Arhiepiscopia Tomisului vrea să-i dea amploarea celui de la Sfânta Parascheva de la Iaşi. 

Pe ÎPS Teodosie nu l-a descurajat interzicerea pelerinajelor de la Cuvioasa Parascheva (Iaşi) şi de la Sfântul Dimitrie (Bucureşti), unde n-au avut drept de reculegere decât cei cu buletin din localitatea respectivă. Ierarhul a cerut în instanţă, în două rânduri, ridicarea acestei restricţii aplicate şi la nivel local, dar Tribunalul Constanţa a respins ambele solicitări.

Şi cu toate că judeţul Constanţa are cele mai multe infectări cu SARS-CoV-2 din ţară, cu toate că are 15 localităţi în carantină, cu toate că inclusiv din rândul clerului există bolnavi şi chiar morţi de Covid-19 (ÎPS Pimen, arhiepiscopul Sucevei; arhimandritul Ghelasie, stareţul mănăstirii Sfântul Dumitru din Sighişoara; arhimandritul Varlaam, stareţul mănăstirii Partoş din Timiş; Patriarhul Irineu al Serbiei), capul Bisericii tomitane insistă să cheme credincioşii la slujba ce se va ţine luni la mănăstirea din sud-vestul Dobrogei. 

Sursa arhivă 

Într-un comunicat de presă remis sâmbătă, Arhiepiscopia Tomisului a lansat invitaţia (ce poate fi socotită doar spirituală) de a celebra sărbătoarea naţională religioasă a tuturor românilor: „Arhiepiscopia Tomisului şi Înaltpreasfinţitul Teodosie, personal, invită autorităţile de Stat centrale şi locale (Preşedinte, Premier, membri ai Guvernului, parlamentari, Prefect, Preşedinte al Consiliului Judeţean, primari, consilieri judeţeni şi locali etc) să ia parte la sărbătoarea naţională religioasă a tuturor românilor, Sfântul Apostol Andrei“.

Primul oficial care a refuzat invitaţia Arhiepiscopului Teodosie de a merge la Peşteră este prefectul judeţului Constanţa. „Prefectul Silviu-Iulian Coşa nu va fi prezent în data de 30 noiembrie la pelerinajul organizat la Peştera Sfântului Andrei, întrucât respectă prevederile legii, nefiind locuitor al comunei Ion Corvin”, a transmis Instituţia Prefectului.

Ce va fi luni la Peşteră

ÎPS Teodosie va oficia luni, 30 noiembrie, de la ora 8.45, Sfânta Liturghie la mănăstirea „Peştera Sfântului Apostol Andrei“ din comuna Ion Corvin, Constanţa. Teodosie dăduse iniţial o decizie internă prin care delegase în interes profesional toţi preoţii din eparhie să i se alăture în sobor, „pentru deplina cinstire a Sfântului Apostol Andrei, creştinătorul românilor“, urmând ca în restul bisericilor să rămână deschise pentru „închinare şi rugăciune individuală“.

Dându-şi seama că încalcă un drept al credincioşilor de a avea posibilitatea de a se împărtăşi sau spovedi în acea zi, arhiepiscopul a revenit asupra directivei, Arhiepiscopia Tomisului spunând că a fost un document intern insuficient formulat.

„În ziua cinstirii Sfântului Andrei, Sfântul Liturghie se va oficia şi la parohiile din cuprinsul Arhiepiscopiei. Regretăm faptul că s-a putut înţelege eronat că la parohii nu se va mai oficia Sfânta Liturghie“, au transmis supuşii lui Teodosie.

Teodosie, în conflict cu toată lumea

ÎPS Teodosie a nesocotit de la bun început regulile instituite de autorităţi pentru combaterea răspândirii bolii. A folosit aceeaşi linguriţă la împărtăşanie, pentru toţi credincioşii, printre care se aflau şi copii, până s-a sesizat DSP. Apoi a hotărât să facă o slujbă de Înviere la 40 zile de la Înviere, de Înălţare, când carantina fusese încheiată.


Sursa Arhiepiscopia Tomisului

Iar acum câteva zile, Poliţia şi Jandarmeria au fost nevoite să intervină la o biserică din Constanţa, oraş aflat în plină carantină timp de două săptămâni, unde 60 credincioşi, unii fără mască de protecţie, asistau la slujba de hram. 

În aceeaşi zi, înfuriat şi de refuzul instanţei, ÎPS Teodosie a transmis o scrisoare deschisă premierului Ludovic Orban, în care-l acuza de tolerarea „abuzurilor“ la adresa credincioşilor şi îl întreabă pe premier ce se va întâmpla dacă el şi credincioşii vor încălca aceste interdicţii şi vor merge în pelerinaj la Peştera Sfântului Andrei. Ierarhul se asemuia lui László Tőkés, cel la uşa căruia s-a aprins scânteia Revoluţiei din Decembrie 1989.

„Ce veţi face? Ne veţi bate, amenda, aresta şi executa pe toţi cei care vom merge să ne rugăm la Mănăstirea Peştera Sfântului Apostol Andrei, în ziua prăznuirii sale?!? Veţi asmuţi justiţia şi forţele de ordine împotriva propriilor fraţi şi surori pentru a vă atinge scopurile fixate? În luna decembrie a anului 1989, oamenii cu credinţă în Dumnezeu, profund nemulţumiţi de abuzurile puterii, s-au adunat la Timişoara în jurul casei pastorului reformat László Tőkés, căruia i se făcea atunci o nedreptate, mult mai mică în raport cu dorinţa noastră legitimă de a ni se respecta credinţa şi demnitatea.

Nu subestimaţi dorinţa oamenilor de a striga din nou în stradă la Constanţa şi în alte părţi ale ţării „cu noi este Dumnezeu”, pentru a se putea ruga şi trăi liber, fără o nouă dictatură. Un dram de înţelepciune în plus v-ar putea readuce în ultimul ceas, dumneavoastră şi colaboratorilor în suflete omenia, credinţa şi dreapta simţire pe care se pare că raţiunile pandemiei vi le-au întunecat.

Dumnezeu să vă dăruiască gândul cel bun pentru a face ceea ce este cu adevărat de folos oamenilor din această ţară şi a nu lupta cu înverşunare împotriva Lui Dumnezeu şi a celor care cred în El. Doar o dată Fiul lui Dumnezeu s-a lăsat batjocorit...

Lăsaţi-le oamenilor libertatea de a-L cinsti pe Dumnezeu, ca şi El să vă mai îngăduie acolo unde credeţi că v-aţi înveşnicit.

Cu nădejdea că încă Dumnezeu mai poate lucra în mintea şi în inima dumneavoastră.” 

Sursa gov.ro

Arhiepiscopul Tomisului s-a certat şi cu primarul Constanţei, Vergil Chiţac. Edilul-şef, amiral în Marina Română, a afirmat că „şi Arhiepiscopia trebuie să respecte regulile“, declanşând mania ierarhului. „Credincioşii noştri au stat destul în frig, în ploaie, în soare, sau oriunde li s-a indicat, în vreme ce alţii au putut folosi confortabil metroul, mall-ul sau alte temple economice. Aşa nu se mai poate! Nu vă mai bateţi joc de noi! Nu faceţi religie din economie, luptându-vă cu cultele ca şi cum v-ar fi duşmani, nu parteneri sociali“, a transmis Teodosie.

Arhiepiscopul a încercat chiar şi coalizarea nemulţumiţilor în jurul său, cerându-le să semneze o petiţie pentru deschiderea bisericilor (perioada aprilie-mai), spunând că „biserica nu infectează”. Demersul nu s-a mai realizat.

Toate aceste ieşiri îl fac pe ÎPS Teodosie să fie, în acest moment, cel mai controversat personaj al Sfântului Sinod. Dacă pentru unii este doar izvor de dispute, discuţii sau scandal, sunt destui ortodocşi mai radicali ce-l susţin pe reţeţele sociale, numindu-l uneori „adevăratul patriarh al Bisericii“, cel care le apără interesele şi apără credinţa strămoşească. 

Constanţa, puternic lovită de Covid-19

Constanţa este judeţul din ţară cu cea mai mare rată de infectări cu SARS-CoV-2, cu 7,54/1.000 de locuitori, conform comunicatului remis în data de 28 noiembrie, de Grupul de Comunicare Strategică. Judeţul este înaintea Sibiului (7,37/1.000 de locuitori) şi mult înaintea Bucureştiului (6,6/1.000 de locuitori).

Totodată, judeţul Constanţa are 15 localităţi în carantină, inclusiv reşedinţa de judeţ, iar spitalele COVID-19 sunt aproape pline. Printre localităţile carantinate se numără: Cernavodă, Eforie, Ovidiu, Medgidia, Techirghiol sau Năvodari, adică principalele oraşe ale judeţului Constanţa. 

Vă recomandăm să citiţi şi:

Cum a sfidat ÎPS Teodosie, arhiepiscopul Tomisului, mai toate regulile sanitare de prevenţie din pandemie

„Cruciada“ înalt prea-răzvrătitului Teodosie în Constanţa carantinată. Poliţia a intrat peste el la slujbă

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările