WC-ul din Cluj mai scump decât casa lui Elon Musk, din nou defect. „E cea mai proastă comedie văzută”

WC-ul din Cluj mai scump decât casa lui Elon Musk, din nou defect. „E cea mai proastă comedie văzută”

Una dintre patru toalete publice de lux cumpărate în 2018 de Primăria Cluj, în cadrul unui proiect implementat ca urmare a procesului de bugetare participativă, are din nou probleme. Asta după ce a fost nevoie de un an întreg ca să fie instalată şi să devină funcţională.

Ştiri pe aceeaşi temă

În 2017, Primăria Cluj anunţa cu surle şi trâmbiţe achiziţionarea a patru toalete publice de lux, menţionând special că acestea vor putea fi folosite şi de persoanele cu diazbilităţi. Pentru acestea, Primăria Cluj a plătit  191.498 de euro, ceea ce înseamnă că fiecare dintre ele a costat aproximativ 50.000 de euro, dacă se adaugă preţul racordării lor la utilităţi. Ceva mai puţin, 50.000 de dolari, a plătit miliardarul Elon Musk, unul dintre cei mai bogaţi oameni ai planetei, pentru ultima sa casă.
 
Însă la patru ani după anunţul primarului Emil Boc, tocmai persoanele cu dizabilităţi nu puteau folosi toaleta. A fost nevoie de nenumărate solicitări pentru ca Primăria Cluj-Napoca să trimită o echipă de muncitori ca să remedieze problema apărută după instalarea toaletei, când o scară în plus montată din exces de zel a blocat timp de un an accesul cărucioarelor persoanelor cu diazbilităţi, care nu au putut folosi WC-ul public. 
 

O adevărată telenovelă

 
Dar nu a fost atât de simplu. Practic, a fost nevoie ca echipa de muncitori să revină de două ori pentru a face toaleta funcţională pentru persoanele cu diazbilităţi. Pagina de Facebook Acces Universal, dedicată persoanelor cu necesităţi speciale, a rezumat epopeea muncitorilor, care au reuşit după trei încercări în decurs de un an să facă toaleta funcţională.
 
„A treia încercare a fost cu succes - avem în şfârsit ACCES în toaleta accesibilă amplasată recent în Piaţa Lucian Blaga din Cluj-Napoca! După ce iniţial a fost lăsată o treaptă serioasă la intrare, care mai apoi a fost redusă insuficient, într-un final s-a obţinut şi rezultatul normal şi firesc: o intrare în toaletă la nivel cu restul trotuarului, accesibila tuturor persoanelor (inclusiv utilizatorilor de scaun rulant).
 
Din păcate a fost nevoie de foarte multă muncă (sesizări, discuţii, deplasări în teren) pentru a obţine o schimbare atât de măruntă (dar extrem de importantă), încât ne întrebăm, retoric, care sunt şansele de a avea în viitorul apropiat o societate incluzivă şi atentă la nevoile tuturor persoanelor?", a fost anunţul de pe pagina de Facebook Acces Universal. 
 

Miracolul a durat o lună

 
Într-un final glorios, la sfârşitul lunii iunie, toaleta publică din Piaţa Lucian Blaga a devenit în sfârşit funcţională. Miracolul a durat însă prea puţin. Dacă a fost nevoie de un an pentru ca WC-ul să fie instalat şi dat în funcţiune, o lună mai târzius-a defectat. ”Pentru moment, automatul este defect. Vom remedia în cel mai scurt timp posibil. Ne cerem scuze pt disconfort”, scria zilele trecute pe un afiş lipit pe uşa WC-ului. 
 
Noroc că este în perioada de garanţie, notează Cluj24, care precizează că garanția este doi ani de la data punerii în funcțiune, perioadă în care furnizorul asigură funcționarea, întreținerea, igienizarea și consumabilele.
 
Oamenii au reacţionat în online, iar dacă unii s-au arătat exasperaţi, alţii au făcut haz de necaz. „E ca o comedie proastă. Cea mai proastă pe care am văzut-o vreodată”, a spus cineva.
 

Telenovela WC-urilor de lux

 
Toaletele au fost cumpărate chiar la cererea clujenilor. Asta după ce printre proiectele câştigătoare de bugetare participativă s-a aflat şi unul propus de o clujeancă, intitulat sugestiv „Toalete pentru toţi”. Un număr de 247 de clujeni au votat încă din 2017 pentru acest proiect, suficient pentru a fi declarat câştigător. 
 
Triumfător, primarul Clujului, Emil Boc, anunţa anul trecut, pe 15 iunie, că în sfârşit toate cele patru toalete au fost racordate la utilităţi şi au fost date în folosinţă. În postarea sa, fostul premier a ţinut să vină cu câteva precizări şi a subliniat că toalete publice moderne sunt complet automatizate și dotate pentru persoanele cu dizabilități.
 
„Primăria Cluj-Napoca a achiziționat și instalat, ca urmare a inițiativei transmise prin procesul de bugetare participativă, noi toalete publice moderne, complet automatizate și dotate pentru persoanele cu dizabilități. 
 
Acestea sunt racordate la utilități și prevăzute cu sistem de spălare automatizat, care asigură auto-curățarea după fiecare utilizare, nefiind necesară prezența de personal auxiliar. Garanția este 2 ani de la data punerii în funcțiune, perioadă în care furnizorul asigură funcționarea, întreținerea, igienizarea și consumabilele. De asemenea, toaletele dispun de sistem automat de taxare cu monede de 50 bani, cât reprezintă tariful pentru o utilizare (0,5 lei)”, scria Emil Boc pe Facebook. 
 
De altfel, pe pagina de prezentare a proiectului Toalete pentru toţi este postat un videoclip în care o tânără aflată într-un cărucior explică motivele pentru care e nevoie de astfel de WC-uri publice. Şi tot acolo, la capitolul documente, a fost postată ca o anexă legislaţia privind accesibilizarea spaţiului public, inclusiv Legea nr. 448 din 6 decembrie 2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap.
 
 
Vă mai recomandăm şi:
 
 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările