O şansă în plus pentru animalele care au nevoie de transfuzii. O universitatea clujeană organizează o campanie pentru formarea registrului de donatori de sânge

O şansă în plus pentru animalele care au nevoie de transfuzii. O universitatea clujeană organizează o campanie pentru formarea registrului de donatori de sânge

Medicii veterinari de la USAMV au salvat şi au operat de curând o căţeluşă care se născuse cu malformaţii la membrele anterioare. FOTO: USAMV Cluj

Studenţii Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Cluj (USAMV) organizează, în premieră, o acţiune menită să formeze primul registru de donatori de sânge din rândul câinilor şi pisicilor, ai căror stăpâni sunt aşteptaţi, împreună cu animalele lor, sâmbătă şi duminică, la eveniment.

Scopul principal este realizarea unei baze de date care să conţină grupa de sânge a animalelor, informaţii despre acestea, dar şi date de contact ale proprietarilor lor, care ar urma să fie contactaţi în vederea donării de sânge în caz de urgenţe. 
 
Câinii şi pisicile care vor participa la evenimentul de la sfârşitul săptămânii vor beneficia de gratuitate pentru testările de grupă sanguină, biochimia sângelui şi hemoleucogramă. La acţiunea organizată de studenţii USAMV vor participa parteneri din partea adăposturilor de animale, dar şi companii specializate pe creşterea animalelor de companie, care vor oferi sfaturi proprietarilor de câini şi pisici. 
 

Criterii pentru donarea de sânge

 
De asemenea, pe durata celor două zile se va putea recolta sânge de la aproximativ 10 animale, însă proprietarii trebuie să ştie că acestea ar urma să fie sedate. 
 
„La Serviciul de Urgenţă din clinica Facultăţii de Medicină Veterinară este tot timpul nevoie de sânge şi plasmă, de aceea considerăm că şi înfiinţarea acestui registru al donatorilor este o necesitate. Când avem nevoie, nu ştim la cine putem apela, dar sperăm să reuşim în viitor prin acest demers. Sigur că ne dorim să avem cât mai mulţi posibili donatori înscrişi în baza noastră de date, pentru că nu doar noi, ci şi ei ar ajuta astfel animalele aflate în suferinţă. Evenimentul este organizat de studenţii noştri, membri IVSA- International Veterinary Students Asociation, şi va fi coordonat de profesorii şi specialiştii din cadrul facultăţii noastre. E important pentru iubitorii de câini şi pisici să ţină cont de faptul că unul din criteriile importante pentru donare este greutatea, de minimum 25 de kilograme la căţei şi 4 kilograme la pisici. Vom putea recolta sânge în timpul evenimentului de la aproximativ 10 animale şi nu insistăm acum în această direcţie, pentru că sângele lor nu poate fi depozitat decât o lună. Este foarte important însă să ne cunoaştem şi să avem înscrieri de la cât mai mulţi proprietari de animale”, a explicat Ana Hîruţa, studentă în anul III la Facultatea de Medicină Veterinară, preşedinte IVSA. 
 
Evenimentul va avea loc sâmbătă şi duminică, între orele 10.00 – 16.00, în faţa Facultăţii de Medicină Veterină din Cluj.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: