Economistă româncă de la Coface, despre o eventuală criză. „Nu mai e situaţia din 2008”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Andreea Drăghici este angajată în cadrul departamentului de dezvoltare economică la Coface
Andreea Drăghici este angajată în cadrul departamentului de dezvoltare economică la Coface

Cercetător în cadrul departamentului de dezvoltare economică la Coface, în Franţa, Andreea Drăghici a vorbit despre provocările anului 2021 şi în ce măsură ar putea să pericliteze revenirea economică.

Andreea lucrează în birourile din Orleans ale Compagnie Française d'Assurance pour le Commerce Extérieur (Coface), una dintre cele mai mari companii la nivel mondial, asigurator de credit care oferă companiilor soluţii pentru a le proteja împotriva riscului de neplată a clienţilor şi le furnizează soluţii şi studii privind climatul economic şi construirea unor afaceri mari.

Ea a vorbit despre riscurile ca România şi întreaga lume să intre într-o spirală a crizei economice post Covid, provocată de criza sanitară şi de turbulenţele care afectează acum economia la nivel global. Iar pe fondul creşterii datoriei României, s-a referit şi la riscul intrării în incapacitate de plată.

„Riscul există, însă este destul de mic. Nu se ajunge rapid la incapacitate de plată la nivel de ţară, deoarece plecăm de la idea că statul nu poate da faliment. Că de exemplu, există instituţii, Club de Paris care pot decide anularea parţială sau chiar totală a datoriei ţărilor cele mai sărace, însă pentru moment, România nu se afla în acel punct.

Este adevărat că ponderea datoriei publice a crescut semnificativ şi se aşteaptă să rămână pe o traiectorie ascendentă. Evoluţia datoriei publice în ultimii ani a fost caracterizată de deteriorarea soldurilor fiscale, cu un deficit primar ajungând la 3,5% din PIB în 2019. Cum anul 2020 a fost unul excepţional, iar 2021 încă un s-a încheiat, evoluţia a fost totuşi contracarată de compensarea unei creşteri puternice a activităţii economice”, spune Andreea Drăghici.

Datoriile ne dau bătăi de cap

În opinia ei, aceste vulnerabilităţi în ceea ce priveşte sustenabilitatea datoriei provin din cerinţele ridicate de finanţare externă, o pondere ridicată a nerezidenţilor în deţinerile de datorie publică şi expunerea la riscul cursului de schimb. Problema cea mare e că în caz de recesiune, nivelurile datoriei sunt sensibile.

Norii negri se adună şi la nivelul economiei globale, iar mulţi economişti de top, în frunte cu celebrul Nouriel Roubini, cred că o criză globală de proporţii e inevitabilă. 

Andreea Drăghici e însă de cu totul altă părere, deşi admite că situaţia e departe de a fi una roz. 

„Chiar dacă economia continuă să îşi revină după recesiunea declanşată de COVID-19, semne de întrebare sunt puse în ceea ce priveşte oferta din cauza perturbărilor lanţului de aprovizionare, de eventuale restricţii, criza semiconductorilor, congestiile portuare, lipsa containerelor şi a navelor, factori climatici etc. Acestea restricţionează activitatea comercială, astfel că există un dezacord între cerere şi ofertă, fapt ce a determinat o creştere a preţurilor materiilor prime”, explică economista.

Acest lucru a dus la o creştere a inflaţiei în multe ţări, inclusiv România, fapt ce se observă în coşul consumatorilor, adaugă ea. Există însă şi soluţii. 

Ce e de făcut

„Ne putem aştepta la diverse măsuri luate de către băncile centrale pentru a frâna creşterea preţurilor. Acestea fiind spuse, o nouă încetinire a activităţii economice este luată în calcul, însă o nouă criză majoră ar trebui să fie de evitat”, a mai afirmat românca.

Nici incertitudinile de pe piaţa asiatică, unde problemele colosului Evergrande, comparate de unii cu falimentul Lehman Brothers, nu vor duce la o nouă criză, susţine Andreea Drăghici:

 „Chiar dacă reprezintă o problemă serioasă, din punctul meu de vedere şi datorită informaţiilor pe care le deţin, nu există riscul unei crize la nivel mondial după problemele Evergrande, iar contextul este diferit faţă de cel din 2008. Acum două săptămâni, compania a furnizat fonduri pentru a plăti dobânda la o obligaţiune în dolari americani, cu câteva zile înainte de un termen limită care ar fi dus la intrarea în incapacitate de plată oficială a dezvoltatorului. 

Acţiunile Evergrande listate în Hong Kong au crescut recent, înregistrând prima lor creştere de la sfârşitul lunii septembrie. Iar tot atunci, suspendarea de peste două săptămâni asupra tranzacţionării Evengrande a luat sfârşit. Evergrande a afirmat că va «coopera pe deplin» cu privire la o anchetă privind conturile sale de către organismul de supraveghere a contabilităţii din Hong Kong. Astfel încât acest subiect va rămâne în atenţia publicului în săptămânile ce vor urma”, a încheiat românca. Toate afirmaţiile ei reprezintă propria părere şi nu implică şi compania pentru care lucrează, Coface.

Vă recomandăm să mai citiţi:

Specialist român de la NASA: „Asteroizii pot lovi oricând Terra, iar sateliţii lui Elon Musk le îngreunează detectarea”

Avocatul român care a câştigat în SUA procese de miliarde de dolari: „Aşa ceva nu a mai existat în istoria omenirii“

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite