Taximetriştii din Cluj au câştigat în prima instanţă procesul intentat companiei Uber. Cum au motivat judecătorii decizia

Taximetriştii din Cluj au câştigat în prima instanţă procesul intentat companiei Uber. Cum au motivat judecătorii decizia

Uber a fost interzis de judecători în Cluj însă sentinţa nu este definitivă

Adminstratorii aplicaţiei Uber în municipiul Cluj au pierdut în prima instanţă procesul intentat de mai mulţi taximetrişti din oraşul ardelean. Judecătorii Tribunalului Comercial Cluj au decretat că Uber trebuie considerat ca fiind indisociabil legat de un serviciu de transport.

Ştiri pe aceeaşi temă

Potrivit motivării sentinţei de la Cluj, reprezentanţii Uber au susţinut în instanţă că ei nu activează în domeniul transportului de persoane, ci „,prin intermediul aplicaţiei sale, pune la dispoziţia utilizatorilor (beneficiar şi furnizori) o platformă IT ce pune în legătură persoane ce doresc să se deplaseze”. Activitatea ar fi una de e-commerce, şi nu de transport public, au mai precizat reprezentanţii Uber, care au subliniat că „în niciun caz nu poate fi reţinută ca fiind un serviciu veritabil de transport public de persoane“.

Judecătorii clujeni şi-au însuşit însă susţinerile taximetriştilor, stabilind prin decizie că Uber „trebuie considerat ca fiind indisociabil legat de un serviciu de transport“ şi, ca atare, trebuie să respecte principiul bunei-credinţe pe piaţa acestor servicii.

„Eventualele încălcări ale legislaţiei ce reglementează domeniul transportului public de către furnizorii Uber pot fi analizate ca practici comerciale ale pârâtelor care contravin uzanţelor cinstite şi principiului general al bunei-credinţe şi care produc sau pot produce pagube oricăror participanţi la piaţă, în condiţiile în care Uber încasează contravaloarea transportului şi reţine o parte însemnată din aceasta, cu titlu de taxă de utilizare a aplicaţiei, virând diferenţa şoferului/ societăţii în cadrul căreia activează acesta“, au precizat judecătorii de la Cluj.

Judecătorii au considerat, astfel, că Uber face concurenţă neloială deoarece, deşi efectuează transport public, nu se supune aceloraşi reguli ca cele impuse firmelor de taximetrie. O diferenţă majoră ar fi atestatul necesar activităţii de taximetrie, care şoferilor Uber nu le este impus. Sentinţa de la Cluj nu este definitivă şi a fost atacată cu recurs. Procese similare, în care taximetriştii au cerut judecătorilor să constate că Uber le face concurenţă neloială mai sunt în derulare la Bucureşti şi Timişoara.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: