Bloc de 12 etaje propus de finul lui Boc în centrul Clujului. Tişe vrea să construiască la fel ca ginerele lui Ioan Rus

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comisia de Urbanism a Primăriei a respins proiectul blocului de 12 etaje înaintat de senatorul PDL Alin Tişe, finul lui Emil Boc, chiar dacă se respectă regulile zonei şi la câţiva metri de teren se ridică două imobile similare. Unul dintre ele aparţine ginerelui lui Ioan Rus, Vasile Puşcaş. Arhitecţii spun că proiectele beneficiază de reguli de construcţie aberante, neîntâlnite nici măcar în metropole ca New York.

Senatorul PDL Alin Tişe a cerut, la finalul săptămânii trecute, avizul Comisiei Tehnice de Amenajare a Teritoriului şi Urbanism (CTATU) pentru a construi un bloc de 12 etaje în zona centrală a oraşului.  Imobilul va fi situat pe strada Ploieşti 9-11, în zona Pieţei Mihai Viteazu, pe terenul unde acum este cabinetul notarial al soţiei lui Tişe, un imobil cu parter şi mansardă,  şi pe pământul unui vecin, unde se află o casă. Proiectul a fost respins în Comisia de Urbanism, fapt care a atras reacţia lui Tişe. El a susţinut că pe terenul respectiv se poate construi conform Planului Urbanistic Zonal (PUZ) aprobat, în 2008, de Comisia de Urbanism a Primăriei Cluj-Napoca şi Consiliul Local Cluj Napoca. Acesta prevede pentru zona străzilor Someşului - Constanţa - Ploieşti - Croitorilor un regim de înălţime de Parter+20 de etaje, un procent de ocupare a terenului (POT) de 80% şi Coeficient de ocupare a terenului (CUT) de 9.  „PUD-ul depus respectă în totalitate PUZ-ul având un regim de înălţime similar sau mai mic decât blocurile din jur şi nu solicită nici o derogare de la PUZ şi nu solicită nici un favor din partea Comisiei de Urbanism sau a primarului Emil Boc. PUD-ul este în conformitate cu legea şi cu reglementările în vigoare”, a explicat Tişe. 

Mesaj pentru jurnaliştii şantajişti şi pentru ginerele lui Ioan Rus

El a mai arătat că la câţiva metri distanţă de terenul unde se va ridica imobilul sunt în fază avansată de construcţie două proiecte similare derulate de SC Imoinvest (12 etaje) şi Florisal (6 etaje), firma ginerelui lui Ioan Rus, Vasile Puşcaş. „Pentru Imoinvest şi Florisal am o veste tristă: voi deschide, după verificare, procese împotriva autorizaţiilor celor două societăţi şi voi cere sistarea tuturor lucrărilor”, a scris senatorul pe Facebook. El a postat şi două mesaje pentru „jurnaliştii şantajişti”  în care îi acuză pe zarişti, fără a da nume, că „au trăit toată viaţa lor făcându-şi câte un site sau o fiţuică doar pentru a suge bani de la oamenii de afaceri din Cluj”. De asemenea, Tişe a scris: „Nu voi plăti niciodată bani din bugetul familiei pentru ca aşa-zişi jurnalişti şantajişti să nu scrie ceva. Nici nu voi plăti bani unor aşa-zişi vecini, care locuiesc pe altă stradă decât str. Ploieşti, doar pentru a nu face reclamaţii”. Întrebat de reporterul Adevărul la ce ziarişti s-a referit, Tişe a susţinut: „Aceasta este o problemă cu care mă voi duce la organele competente”. 

Pănescu: „mai puţine etaje, procent de ocupare mai mic”

Unul dintre arhitecţii care s-au propunţat pentru respingerea proiectului familiei Tişe în Comisia de Urbanism este Eugen Pănescu. „Proiectul nu se încadrează în zonă. Un bloc de 12 etaje ar aglomera şi mai mult zona”, a spus, săptămâna trecută, la şedinţa Comisiei de Urbanism. „Când am spus că este o aberaţie urbanistică m-am referit la Proiectul Urbanistic Zonal (PUZ) de acolo. Eu am fost întodeauna împotriva acestui PUZ pentru că încărcă prea mult zona. În general proiectele din zonă au indici normali, dar este unul pe colţ (cel care aparţine Imoinvest-nr) care a fost autorizat cu indici anormali pentru acea zonă (12 etaje – nr). Soluţia pe care o văd eu pentru acea zonă e ca proiectele să aibă mai puţine etaje şi un procent de ocupare a terenului mai mic”, a precizat Pănescu pentru Adevărul. El a mai arătat că nu este obligatoriu ca pe toate parcelele din zonă să se construiască la fel. „Indicii unei zone sunt maximali, nu e obligatoriu să fie atinşi de toate imobilele. Problemele acestea se discută în funcţie de proiect”, a concluzionat Pănescu. 

Borda: „Nici la New York nu se construieşte după astfel de indici”

Adrian Borda, şeful de proiect al echipei care realizează Planul Urbanistic General (PUG), a susţinut că noul PUG, care se află pe ultima sută de metri, va modifica regulile de construcţie în zona străzilor Ploieşti, Constanţei, Croitorilor. „Noul PUG va  prevede nişte coeficienţi raţionali care acoperă toate zonele de acest tip din oraş. Acolo au fost aprobaţi nişte indicatori nu ştiu cum inventaţi. Se ajungea până la coeficient de ocupare a terenului (CUT) de 9. Nici la New York nu e aşa de mare CUT-ul, la Paris CUT-ul maxim e 3. Cred că s-a ajuns aici pentru că mulţi nici nu ştiu ce fac, e complet iraţional”, a susţinut Borda. El a precizat că în noul PUG regimul de înălţime în zonă este de parter plus patru etaje, iar pe colţul străzilor imobilele pot ajunge la 6-7 niveluri (cu subsoluri incluse). Coeficientul de ocupare a terenului devine sub 3, de la 9 cât este acum. 

Borda a mai susţinut că PUD-urile aprobate în aceste zile sunt ultimele care se fac după regulile vechiului PUG. „Adoptarea noului PUG ar fi oprit astfel de proiecte. PUG-ul e pe ultima sută de metri, mai e nevoie de un aviz de la Ministerul Agriculturii şi va fi adoptat în viitorul apropiat”, a explicat arhitectul. Noul PUG trebuie adoptat din 2010, însă din anumite motive el a fost amânat. „Unii câştigă din amânarea noului PUG, mulţi pierd. Sunt zone cu reglementări interesante, care ar produce dezvoltare. Cazurile de genul celor de pe strada Ploeişti sunt tunuri, însă zone întregi ar avea condiţii bune de investiţie în noul PUG”, a încheiat Borda. 

Ţigănaş: „principalele probleme sunt cele de învecinare şi gabarit”

Şerban Ţigănaş, preşedintele Ordinului Arhitecţilor din România şi membru în Comisia de Urbanism, a susţinut că dezbaterea publică pe marginea proiectului senatorului Alin Tişe s-a inflamat fără motiv. „A fost o propunere care a fost comentată, aşa cum este normal, pentru că are nevoie să se transforme, să se adecveze, pentru că avem de a face cu o zonă complexă. S-au încis spiritele prea tare. Acolo se pot face multe lucruri şi e bine că se construieşte. Principalele probleme discutate, dar rezolvabile sunt legate de învecinare, de gabrit şi poate de destinaţie”, a explicat Ţigănaş. El a precizat că pe colţurile străzii Ploieşti sunt două proiecte, aflate în şantier, ale  unor imobile „foarte protuberante”.  „Ipoteza propusă  de familia Tişe era cam de aceeaşi dimensiune/gabarit ca celelalte două. E greu de potrivit cu celelalte două clădiri. Nu vrea să spun că nu se pot potrivi, dar e greu. Mai trebuie făcute multe reglaje”, a mai spus Ţigănaş. Acesta a mai precizat că imobilul propus de familia Tişe prevde construcţia de locuinţe, care însă ar trebui echilibrată cu amenajarea şi a unor spaţii de birouri. Legat de afirmaţia făcută de Tişe, care spunea că dacă Imoinvest şi Florisal construiesc pe aceeaşi stradă în anumite condiţii, acestea ar trebui să fie aplicabile oricărui constructor. „Situaţiile nu sunt identice. Clădirile de pe colţ beneficiază întotdeauna de condiţii mai intense de construire, cădirile fiind mai proeminente. A doua problemă este că nu poţi să ai aceleaşi condiţii pe o fâşie mai îngustă de teren, cum e cea a domnului Tişe, cu situaţia unui teren mai întins, cum este cazul imobilului Florisal. E o comparaţie incompletă. Situaţiile nu sunt 100% comparabile”, a mai arătat arhitectul. El a mai spus că terenul familiei Tişe se învecinează că un teren al Primăriei şi e important ca distanţa imobilului ridicat de proprietatea vecină să permită dezvoltarea unor construcţii viitoare şi aici.”Acum apropierea este foarte mare faţă de terenul Primăriei”, a arătat arhitectul.  

PUZ-ul disproporţionat masiv 

„Cu PUZ-ul din zonă e o discuţie foarte veche. S-a  prevăzut ca zona respectivă să devină centru financiar, cu clădiri de birouri, foarte dense. S-a făcut PUZ- cu coeficienţi de utilizare a terenului excepţionali, extrem de ridicaţi. Culmea că PUZ-ul a trecut, a fost aprobat, deşi era disproporţionat cu zona şi cu potenţialul zonei. În zonă mai sunt case şi e greu de schimbat zona masiv. În virtutea ideeii au derivat câteva proiecte, două sunt în şantier, iar în umbra PUZ-ului au putut să treacă sau să fie mai puţin negociate”, a spus Ţigănaş. 

Tişe: „Nu avem ce modifica la proiect”

Senatorul Alin Tişe a declarat pentru Adevărul că nu va modifica proiectul. „Ne-au cerut la Comisia de Urbanism să se recalculeze POT şi CUT, pentru că înălţimea ar fi prea mare. Indicii au fost recalculaţi şi se rspectăcu acest regim de înlţime CUT-ul şi POT-ul. Noi spunem acelşi lucru: ce aţi dat în cazul lor (Imoinvest – 12 etaje, FLorisal - 6 etaje/nr) să-mi daţi şi mie. Nu am ce să modific pentru că nu e nimic ilegal, totul este făcut în limitele PUZ-ului şi sub indicii maximali de înălţime, procent de ocupare a terenului sau coeficient de ocupare a terenului”, a explicat Tişe. Acesta a susţinut că imobilul Imoinvest va fi lipit de clădirea propusă de familia Tişe. „Clădirea Imoinvest, care va avea 12 etaje, a fost proiectată la cererea Primăriei cu calcan. Aceasta înseamnă că peretele din partea stânga a fost conceput fără ferestre tocmai pentru a fi lipit de clădirea vecină. Întrucât cele două imobile vor fi lipite am stabilit să fie şi cel pe care-l vom face tot de 12 etaje pentru ca să existe o continuitate”, a explicat senatorul. El a spus că terenul pentru care a cerut PUD este doar jumătate proprietatea familiei Tişe, cealaltă aparţinând vecinului. „Primăria a cerut un PUD unitar pentru cele două terenuri. Vom construi un singur imobil, dar vom fi doi proprietari pe imobil. Nu mi-a fost făcut niciun favor de angajaţii primărie. Am înregistrat în decembrie PUD-ul şi a intrat în Comisia de Urbanism după 4 luni. Unde e favorul?”, a susţinut senatorul.  El crede că au apărut probleme „pentru că mă cheamă Tişe”. De asemenea, el a arătat că „arhitecţii au meciuri între ei”. Legat de vecinii care au protestat împotriva construcţiei, Tişe a arătat: „Acele persoane nu locuiesc pe strada Ploieşti ci pe strada Croitorilor. Nu au nicio legătură cu construcţia pe care o voi face”. În vecinătatea imobilului se află un bloc de 4 etaje al cărui administrator a declarat pentru Adevărul că locatarii nu au sesizat că ar fi probleme. Vecinii care au susţinut, la comisia de urbanism, că le va fi luată lumina de blocul familiei Tişe locuiesc pe o strada aflată în spatele imobilului.  

De unde bani

„Eu nu am bani azi pentru această investiţie, dar având în vedere că avizele durează până la un an, am zis să încep din timp. E posibil să iau credit pentru aceasta”, a explicat Tişe. El a mai spus că pentru ridicarea clădirii va pune bani şi vecinul său, care este proprietar pe cealaltă bucată de teren. 

Alin Tişe este senator din 2012, anterior fiind preşedinte al Consiliului Judeţean Cluj între 2008 şi 2012. El este de profesie avocat şi a declarat în mai multe rânduri că a făcut avere înainte de a intra în politică. În declaraţia de avere de la Senat, clujeanul a menţionat că are credite de circa 500.000 de euro. El are circa 37.000 de lei în conturi, bijuterii şi ceasuri în valoare de 15.000 de euro şi două autoturisme, un VW Passat din 2002 şi un Porsche Cayenne. Tişe are în proprietate un teren intravilan de 2.900 metri pătraţi, dobândit în 2004 şi două apartamente dobândite prin cumpărare. 

Citeşte şi

FOTO „Casa” de pe bloc, premieră clujeană în urbanismul din România

Cluj: Bulibăşala din urbanism pune piedici la recensământ

La Cluj-Napoca avizele urbanistice se vor da după proceduri noi

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite