Ziua Naţională a României, sărbătorită fără public pe malul Borcei

Ziua Naţională a României, sărbătorită fără public pe malul Borcei

Festivitate restrânsă de 1 Decembrie la Călăraşi FOTO Facebook/PMC

1 Decembrie, Ziua Naţională a României, s-a sărbătorit la Călăraşi printr-un ceremonial restrâns, la care nu a avut acces publicul din  cauza pandemiei cu noul coronavirus. Autorităţile locale au marcat 102 ani de la Marea Unire prin depunerea de coroane de flori la Monumentul Eroilor de la Bălan.

Ştiri pe aceeaşi temă

La festivităţi au fost  prezenţi angajaţi ai Primăriei, Prefecturii, Protoieriei şi ai Comandamentului Centrului Militar Judeţean Călăraşi. În cadrul ceremoniei au depuse coroane de flori la Monumentul Eroilor. 
 

Ce înseamnă, de fapt, 1 decembrie 1918?

 
Ziua Naţională a României a devenit data de 1 Decembrie după Revoluţie. Potrivit istoricilor, data este una semnificativă care celebrează unirea tuturor românilor. Acum 101 de ani, pe 1 decembrie 1918, Adunarea Naţională de la Alba Iulia a adoptat proclamaţia prin care s-a declarat unirea Transilvaniei cu România.
 
1 decembrie la Călăraşi FOTO Facebook/PMC
 
A fost momentul care a întregit practic teritoriul naţional, după ce, tot în 1918, pe 27 martie Barasabia s-a unit cu ţara, urmată cu Bucovina în 28 noiembrie.
 
Autorităţile din Călăraşi la festivitatea de 1 Decembrie FOTO Facebook/CJC
 
Transilvania a fost practic ultimul teritoriu al ţării pentru care românii au luptat în Primul Război Mondial şi au profitat strategic de destrămarea marilor imperii Ţarist şi Austro-Ungar. Proclamaţia de la Alba Iulia a fost manifestare impresionantă, un exemplu de solidaritate naţională a tuturor românilor.
 
S-au depus coroane de flori FOTO Facebook/PMC

Proclamaţia care a îndeplinit visul românilor

 
„Pe 1 decembrie 1918, în prezenţa a 1.228 de delegaţi şi a peste 100.000 de români veniţi de pretudindeni. S-a citit proclamaţia care a împlinit visul românilor, dar a încununat şi lupta pe care poporul a dus-o pentru unitate ani întregi.
 
1 Decembrie 2020 la Călăraşi FOTO Facebook/PMC
 
Din punctul meu de vedere, este cel mai important eveniment istoric pentru România, care astăzi nu ar mai fi fost la fel fără Transilvania. Decretarea acestei zile ca zi naţională a fost firească.
 
Este normal să sărbătoreşti ziua în care România s-a întregit după secole de luptă şi asuprire“, a spus, pentru Adevărul, Victor Onofraş, istoric.
 
Festivitate de 1 decembrie fără spectatori FOTO Facebook/PMC
 
Documentul care a fost citit la Alba Iulia, în inima Transilvaniei, 1 Decembrie 1918, de politicianul ardelean Vaile Goldiş se păstrează în original la Muzeul Naţional al Unirii. 1 decembrie avea să devină Ziua Naţională a României abia în 1990. La 31 iulie, preşedintele a promulgat legea care ratifica acest lucru .
 
 
Vă mai recomandăm şi:
 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările