Strada de 9 milioane de euro, la licitaţie. De unde vin banii şi până la ce dată sunt aşteptate oferte

Strada de 9 milioane de euro, la licitaţie. De unde vin banii şi până la ce dată sunt aşteptate oferte

Strada Bucureşti va fi modernizată cu fonduri europene FOTO Facebook/PMC

S-a deschis licitaţia pentru modernizarea celei mai importante străzi din Călăraşi, un proiect cu finanţare europeană de peste 9 milioane de euro.

Astfel, conform autorităţilor locale, pe 28 august, în cadrul Sistemului Electronic de Achiziţii Publice a fost publicat anunţul privind proiectarea şi execuţia lucrărilor. Este vorba de proiectul finanţat prin Programul Operaţional Regional privind modernizarea străzilor Bucureşti şi prel. Bucureşti, de la un capăt la altul, a trotuarelor şi a spaţiilor verzi. Lucrările sunt estimate la valoarea de 37.576.546,38 lei. Ofertele antreprenorilor sunt aşteptate până pe 30 septembrie, ora 15.00.
 
Strada Bucureşti va fi complet refăcută, se va crea o bandă specială pentru transportul public, vor fi amenajate staţiile pentru călători, trotuarele şi se va înfiinţa semnalizare rutieră pe orizontală şi verticală.
 
Proiectul are o valoare de 9,35 milioane de euro (co-finanţare 2%) fiind, totodată, primul proiect semnat pe Măsura 4.1. pe regiunea Sud-Muntenia şi cel mai mare proiect al administraţiei locale călărăşene”, a precizat Daniel Ştefan Drăgulin, primarul oraşului.
 

Sistem performant de management al traficului

 
Astfel, se are în vedere modernizarea infrastructurii căilor de rulare a transportului public local pe str. Bucureşti şi Prelungirea Bucureşti, acesta reprezentând componenta de infrastructură, una dintre cele trei elemente necesare pentru obţinerea finanţării, împreună cu cea a mijloacelor de transport şi a sistemului de managementul traficului.
 
 În ceea ce priveşte asigurarea unei infrastructuri care să ofere o trecere mai rapidă în intersecţiile semaforizare a vehiculelor de transport public – proiectul de faţă este corelat cu un alt proiect, cel care se adresează înfiinţării unui sistem de management al traficului performant, aflat de asemenea, în pregătirea, a anunţat Primăria Călăraşi.
 

Conform autorităţilor locale se vor executa lucrări de modernizare a infrastructurii, după cum urmează:

 
1. Pe str. Prelungirea Bucureşti (zona SIDERCA – B-dul Cuza Vodă): lungime - 2.575 m, suprafaţă carosabilă - 46.039 mp, suprafaţă trotuare – 26.960 mp, suprafaţă spaţii verzi – 11.0388,90 mp, lungimea benzilor dedicate transportului public – 5.150 m;
 
2. Pe str. Bucureşti (B-dul Cuza Vodă -  limita UAT spre comuna Modelu): lungimea de 3.925 m, suprafaţă carosabil  - 49.842 mp, suprafaţă trotuare – 18.928 mp, suprafaţă spaţii verzi – 7.480 mp, suprafaţa pistelor de biciclete – 3.335 mp cu o lungime de 3.925 m (de la intersectia str. Bucureşti cu str. Doina până la limita UAT către comuna Modelu); între intersecţiile cu str. Dorobanţi şi respectiv Aurora, pe partea stângă a străzii se vor amenaja 300 spaţii de parcare pentru riverani, dintre care 13 locuri vor fi, exclusiv, pentru persoanele cu dizabilităţi;
 
3. Intersecţia str. Prel. Bucureşti cu Varianta Nord precum şi intersectia str. Griviţa cu str. Bucuresti vor fi reconfigurate prin realizarea unor intersecţii giratorii cu câte 3 ramuri, sensurile de circulaţie la intrare/ieşire din intersecţie fiind delimitate cu insule separatoare.
 
4. De asemenea, intersecţia str. Bucureşti cu Varianta Nord (str. Rocadei) se va reconfigura prin realizarea unui sens giratoriu cu 3 ramuri, sensurile de circulaţie la intrare/ieşire din intersecţie fiind delimitate cu insule separatoare; amenajarea acestui sens giratoriu nu face obiectul prezentului proiect, dar urmează a se corela cu acesta.
 
6. Sunt prevăzute 17 staţii de transport public inteligente (6 pe str. Prel. Bucuresti şi  11 pe str. Bucureşti) formate din vitrină iluminată, acoperiş cu panouri fotovoltaice, banca cu încarcare USB, iluminat ambiental, panou de afisaj pentru informarea călătorilor).
 
7. Va fi realizată instalaţia necesară infrastructurii de comunicaţii a sistemelor inteligente de transport  care vor fi implementate în aria de intervenţie, respectiv: sistem de management al traficului; sistem de informare a a călătorilor în staţii; sistem de supraveghere video; sistem de ticketing (componenta locală).
 

Vă mai recomandăm şi:

 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările