Proiect de un milion de euro pentru construirea de piste pentru biciclete

Proiect de un milion de euro pentru construirea de piste pentru biciclete

Singura pistă pentru biciclete(în stânga imaginii) din Călăraşi FOTO I.S.

Trasee pe aproximativ 6 kilometri vor fi construite în Călăraşi pentru biciclişti, având în vedere că în prezent, în oraş, există o singură pistă. Autorităţile locale pregătesc depunere aunui proiect pin care se solicită 1 milion de euro finanţare europeană pentru realizarea unei reţele de piste pentru biciclete.

Ştiri pe aceeaşi temă

 
Valoarea estimată a proiectului este de 1,0 milion euro, contribuţia UAT Municipiul Călăraşi fiind de 2%, aplicaţia urmând a fi depusă în luna noiembrie 2018. „În momentul de faţă, în municipiul Călăraşi există o singură pistă pentru biciclete, amplasată paralel cu DN3B, care face legătura între Călăraşi şi comuna Modelu. Pista are o lăţime de un metru şi o lungime de 2 km şi este împărţită cu pietonii, ceea ce nu o face atractivă pentru deplasările cu bicicleta. Segmentele de piste de biciclete existente la ora actuală sunt insuficiente şi izolate si reţeaua actuală de piste nu asigură deplasarea în condiţii de siguranţă cu bicicleta între principalele zone de atragere şi generare a deplasărilor.
 
Din datele despre frecvenţa deplasărilor velo analizate a rezultat o concentrare a acestor deplasări în parcurile din sudul oraşului, ceea ce conduce la concluzia că acest mod de deplasare este utilizat în special pentru agrement, şi mai puţin pentru deplasări cotidiene”,  precizat Elena Rogoz, consilier la Primăria Călăraşi. Din aceste motive, autorităţile locale intenţionează să extindă reţeaua de piste.
 
Costuri de 10 ori mai mici
 
„Motivele ţin de îmbunătăţirea stării generale de sănătate, de impactul poluării asupra mediului care în cazul ciclismului este mai mic de o zecime din cel produs de maşini. Aproape toate studiile sunt de acord că, atunci când se ia în considerare fabricarea, întreţinerea şi combustibilul, ciclismul este mult mai prietenos cu mediul decât alte forme de transport.
 
Totodată, şi costul deplasării cu bicicleta este de zece ori mai mic decât cel cu maşina, utilizarea bicicletei contribuie la protecţia mediului întrucât o bicicletă nu are emisii de gaze nocive, uleiuri etc, iar alegerea deplasării spre locul de muncă şi în scopul  deplasărilor în oraş în week-end cu acest mijloc de transport,  constituie o alegere de preferat”, se arată în proiectul ce va fi depus de Primărie .
 
 
În cadrul documentaţiei de proiectare ce va fi realizată pentru acest proiect se va analiza şi se vor propune traseele celor aproximativ 6 kilometri de piste ce vor alcătui reţeaua de piste de biciclete din municipiu care va fi construită prin proiect şi care îşi propune să lege intrările în oraş. Proiectul se va integra cu celelalte proiecte propuse spre finanţare în cadrul axei de mobilitate urbană. 
 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările