Prognoza meteo: Când loveşte iarna în România. Ce se anunţă până pe 11 noiembrie, unde vin ploi puternice

Prognoza meteo: Când loveşte iarna în România. Ce se anunţă până pe 11 noiembrie, unde vin ploi puternice

Vin trei zile cu vreme de vară în mijlocul toamnei FOTO Alex Botezatu

Temperaturi ca într-o zi de vară se vor înregistra în următoarea perioadă în România. Meteorologii anunţă vreme mult mai caldă decât în mod obişnuit pentru această dată din an în cea mai mare parte a ţării. Prognoza pentru următoarea lună indică temperaturi ridicate, iar din data de 11 noiembrie precipitaţii abundente, nefiind excluse primele ninsori. De miercuri, 16 octombrie, temperaturile scad uşor şi apar ploile.

 
Conform Administraţiei Naţionale de Meteorologie(ANM), duminică, 13 octombrie, valorile termice vor continua să crească, astfel că vremea va fi mult mai caldă decât în mod obişnuit pentru această dată din an în cea mai mare parte a ţării. Astfel, temperaturile maxime se vor încadra între 18 şi 27 de grade, iar cele minime între -3 grade în depresiunile Carpaţilor Orientali unde se va semnala brumă şi 14...15 grade în Dealurile de Vest şi pe litoral. Cerul va fi mai mult senin, doar spre sfârşitul intervalului se va semnala nebulozitate stratiformă în regiunile sud-estice. Vântul va sufla slab şi moderat. Dimineaţa şi mai ales noaptea, în zonele joase, în special din sud, centru şi est local se va semnala ceaţă.
 
Luni, Vremea va fi predominant frumoasă şi în continuare mult mai caldă decât în mod obişnuit pentru această dată din an. Cerul va fi variabil, iar vântul va sufla slab şi moderat. Temperaturile maxime se vor încadra între 18 şi 28 de grade, iar cele minime între 4 şi 15 grade, uşor mai coborâte în estul Transilvaniei. Dimineaţa şi noaptea, în zonele joase, local se va semnala ceaţă.
 
Şi marţi, valorile termice se vor menţine mai ridicate decât în mod normal la această dată. Cerul va fi variabil, iar vântul va sufla slab la moderat, cu uşoare intensificări pe crestele montane. Temperaturile maxime se vor încadra între 18 şi 27 de grade, iar cele minime între 5 şi 16 grade, mai scăzute în estul Transilvaniei. Dimineaţa şi noaptea, pe arii restrânse va fi ceaţă. De miercuri, valorile termice vor fi în scădere uşoară. Ploi slabe se vor semnala doar pe arii restrânse.
 
Prognoza meteo lunară
 
Estimările meteorologice pentru patru săptămâni sunt realizatede către ECMWF - Centrul European pentru Prognoze pe Medie Durată. Este estimată media săptămânală a abaterilor temperaturii aerului şi a cantităţilor de precipitaţii faţă de media perioadei 1993-2016. Fenomenele extreme cu o durată scurtă de manifestare nu pot fi prognozate cu ajutorul acestui produs.
  
Săptămâna 14.10.2019 – 21.10.2019
 
Valorile termice vor fi mai ridicate decât cele specifice acestui interval la nivelul întregii ţări, dar mai ales în regiunile vestice şi sud-vestice. Cantităţile de precipitaţii estimate pentru această perioadă vor fi deficitare la nivelul întregii ţări.
 
Săptămâna 21.10.2019 – 28.10.2019
 
Temperatura medie a aerului va avea valori uşor mai ridicate decât cele normale pentru acest interval în toate regiunile. Regimul pluviometric estimat pentru această săptămână va fi uşor deficitar la nivelul întregii ţări.
 
Săptămâna 28.10.2019 – 04.11.2019
 
Temperaturile medii vor fi uşor mai ridicate decât cele specifice pentru această perioadă, pe întreg teritoriul României. Cantităţile de precipitaţii vor fi în general deficitare în regiunile vestice şi sud-vestice şi apropiate de cele normale pentru acest interval în restul ţării.
 
Săptămâna 04.11.2019 – 11.11.2019
 
Mediile valorilor termice vor fi uşor mai ridicate decât cele specifice acestei săptămâni, la nivelul întregii ţări.
Regimul pluviometric estimat pentru această perioadă va fi uşor excedentar în regiunile sud-estice, iar în rest se va situa în jurul celui normal pentru acest interval.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: