Prognoza meteo: Iarna se întoarce. Ce ne aşteaptă, unde lovesc ninsorile şi frigul

Prognoza meteo: Iarna se întoarce. Ce ne aşteaptă, unde lovesc ninsorile şi frigul

Vreme de iarnă în mijlocul primăverii FOTO Shutterstock

Vremea se va răci accentuat şi va deveni deosebit de rece pentru mijlocul lunii aprilie. În zonele de munte vor predomina ninsorile, iar în celelalte regiuni va ploua. Episodul de iarnă severă ţine până la sfârşitul săptămânii.

Conform Administraţiei Naţionale de Meteorologie(ANM) miercuri, 14 aprilie, vremea se va răci accentuat şi în special în regiunile intracarpatice va deveni deosebit de rece pentru mijlocul lunii aprilie. Cerul va fi mai mult noros şi temporar va ploua în cea mai mare parte a ţării. În zonele de munte vor predomina ninsorile, iar în cursul nopţii se vor semnala precipitaţii mixte, local în Maramureş, Transilvania şi pe arii restrânse în Crişana.
 
Prin cumulare, cantităţile de apă vor depăşi local 15…20 l/mp şi izolat 25…30 l/mp. Vântul va sufla moderat, cu intensificări la munte, pe creste rafalele de 60…70 km/h viscolind ninsoarea şi spulberând zăpada, iar cu viteze în general de 40…50 km/h şi în celelalte zone, cu probabilitate mai mare în sudul şi sud-estul teritoriului. Temperaturile maxime se vor încadra, în general, între 5 şi 12 grade, iar cele minime între -1 şi 8 grade.
 
La Bucureşti, cerul va fi mai mult noros şi, îndeosebi în cursul zilei, vor fi intervale în care va ploua, mai ales sub formă de aversă. Vântul va sufla moderat, cu intensificări în prima parte a intervalului, când rafalele vor atinge 40…50 km/h. Temperatura maximă se va situa în jurul a 12 grade, iar cea minimă va fi de 4…5 grade.
 
Joi, tot frig se anunţă şi veme mohorâtă. Conform meteorologilor, vremea va fi deosebit de rece pentru mijlocul lunii aprilie în special în ceea ce priveşte regimul termic diurn. Temperaturile maxime se vor încadra între 3 şi 12 grade, iar cele minime vor fi cuprinse între -2 şi 6 grade. Nebulozitatea va fi persistentă şi vor fi precipitaţii -în general moderate cantitativ- pe arii extinse în vestul, centrul şi nordul ţării şi în zonele deluroase din celelalte regiuni.
 
În Transilvania şi în Maramureş vor fi ploi, lapoviţă, dar şi perioade cu ninsoare, pe alocuri cu depunere de strat de zăpadă, iar în Banat, Crişana şi Moldova vor predomina ploile la câmpie şi vor fi precipitaţii mixte la deal. La munte va ninge, va continua să se depună strat de zăpadă, iar la altititudini mari va fi viscol, în special în Carpaţii Meridionali şi de Curbură. În sudul şi în sud-estul teritoriului, înnorările vor fi temporare, ploi slabe se vor semnala pe spaţii mici, iar în dealurile subcarpatice vor fi şi averse de lapoviţă sau măzăriche. 
 
Vântul va avea intensificări la munte, pe creste cu rafale de peste 80 km/h şi în regiunile sudice, cu viteze de pânã la 55…65 km/h, iar în restul zonelor va sufla în general moderat.
 
În Capitală va fi deosebit de rece pentru mijlocul lunii aprilie. Cerul va fi temporar noros şi vor fi posibile ploi slabe, de scurtă durată. Vântul va sufla moderat, cu intensificări temporare. Temperatura maximă va fi de 9…10 grade, iar cea minimă de 2…3 grade.
 
Vineri, 16 aprilie, vremea se va menţine deosebit de rece pentru această perioadă din an, deşi valorile termice diurne vor fi uşor mai ridicate decât în ziua precedentă. Cerul va fi variabil, cu înnorări în nordul, centrul şi estul ţării unde vor fi perioade cu precipitaţii predominant sub formă de ploaie. La munte vor fi precipitaţii slabe, mixte, predominant ninsoare la altitudini foarte mari. Vântul va avea intensificări în zona montană şi local în restul teritoriului, cu precădere în sud şi în est. Temperaturile maxime se vor încadra în general între 5 şi 14 grade, iar cele minime vor fi cuprinse între -2 şi 6 grade. Izolat se va forma ceaţă.
 
Valorile termice diurne în Bucureşti vor fi uşor mai ridicate decât în zilele precedente, totuşi vremea se va menţine rece pentru această perioadă din an. Cerul va fi parţial noros, iar vântul va sufla moderat, temporar cu intensificări. Temperatura maximă se va situa în jurul valorii de 14 grade, iar cea minimă va fi de 1…3 grade.
 
 
Vă mai recomandăm şi:
 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările