De ce e ideal să te speli pe cap cu frunze de nuc, antioxidant fără egal. Minunile pentru păr făcute de „regele” pomilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Folosit atât ca aliment, medicament, dar şi pentru lemnul său, nucul a fost considerat din Antichitate, “regele" pomilor. Pentru sănătate, frunzele de nuc au beneficii miraculoase datorită substanţelor conţinute: taninuri, derivaţi de naftochinone, flavone, acid cafeic şi cumaric, vitamina C, clorofilă şi substanţe minerale.

Frunzele de nuc au proprietăţi antiinflamatoare, antiseptice, astringente, antidiabetice şi tonice-amare, cu efecte hipotensive, antisudorifice şi cicatrizante. Preparatele din frunze de nuc sunt folosite cu sucees în tratarea unor boli ale pielii cum ar fi unele eczeme, dermatite de contact, micoze, dermatite cronice etc.

“Frunzele de nuc au proprietăţi antibiotice, antiinfecţioase, depurative, digestive, sunt stimulente ale circulaţiei, ale respiraţiei, stimulente generale şi sudorifice. Sunt recomandate în cazuri de anemie, angină, anxietate, ateroscleroză, diabet zaharat, diaree, faringită, afecţiuni ale pielii, plăgi, prurit, dar şi în afecţiuni ale stomacului, gastralgie, stomatită, ulcer cutanat, ulcer varicos, afecţiuni ale urechii, afecţiuni ale uterului.
image
Atât frunzele cât şi uleiul de nuci sunt indicate în cazurile de rahitism, iar frunzele de nuc, împreună cu mâţişorii şi cojile de nucă sunt recomandate în caz de reumatism”, explică Marina Grigore, specialist în apifitoterapie.  

Cinci beneficii uimitoare

Luptă cu infecţiile digestive. Frunzele de nuc luptă contra diabetului, a colesterolului „rău” (LDL) şi ajută la normalizarea tranzitului intestinal. Calmează stresul şi oboseala, dar contribuie şi în curele de slăbire. Pentru aceste probleme se prepară o infuzie din frunze de nuc (o linguriţă de frunze la 250 ml apă clocotită) şi se consumă 2-3 căni pe zi. Infuzia are şi un puternic efect antidiareic, de aceea se poate folosi şi în tratamentul enteritei, gastritei, infecţiilor digestive.

Glezne suple. Recunoscute pentru efectele venotonice şi vasoconstrictoare, frunzele de nuc sunt indicate în cazul varicelor, tulburărilor circulatorii şi picioarelor umflate. Se pot prepara infuzii (o lingură de plante uscate la o cană cu apă clocotită) sau pot fi folosite macerate la rece (frunzele se lasă la macerat câteva ore, 25 grame de frunze la un litru de apă, se consumă două ceşti pe zi).

Vindecă stomatita. Frunzele de nuc sunt recomandate şi în problemele dinţilor. Astfel, în stomatite se poate folosi sub formă de gargară un decoct din 3 linguri de frunze la 1 cană cu apă. Se clăteşte gura de câteva ori pe zi. Gargara se mai poate face şi împotriva durerilor de gât, dar mai ajută şi în caz de gingivită, parodontoză sau răni rămase după extragerea măselelor.

image

Stopează căderea părului. Frunzele de nuc sunt cicatrizante şi au o puternică acţiune antioxidantă ce luptă împotriva îmbătrânirii celulare. Persoanele cu ten gras se pot considera norocoase. Decoctul din frunze de nuc reglează producţia de sebum, calmează iritaţiile şi roşeaţa. Se prepară o infuzie din 4 linguri de frunze uscate de nuc la 250 ml de apă clocotită. După ce se răceşte, soluţia se aplică pe ten. Pentru păr se prepară un decoct din 5 mâini de frunze de nuc verzi, proaspete, la 5 litri de apă fiartă şi se lasă 10-15 minute la fiert. Se foloseşte împotriva căderii părului, dar şi pentru a conferi părului şaten o nuanţă arămie strălucitoare.

Ţine sub control diabetul. În tratamentul diabetului zaharat se poate folosi ca mijloc adjuvant infuzia din frunze de nuc.Aceasta se prepară din 1 lingură de frunze la 1 cană cu apă şi se beau 2-3 căni pe zi.
 

image

Vă recomandăm şi:

Floarea din fereastră care luptă contra cancerului. Care sunt proprietăţile curative necunoscute ale muşcatei roşii

Pepenele roşu, un excelent diuretic. Fructul-medicament al verii care ţine inima sănătoasă şi curăţă rinichii

Pericolul ascuns din căpşuni, cele mai bogate fructe în vitamina C. De ce sunt interzise copiilor - explicaţii medicale

Alimentul-minune care prelungeşte viaţa şi nu cade greu la stomac. Cinci motive să consumi ciuperci, înlocuitorul cărnii

Sfecla roşie, cel mai puternic purificator al sângelui. E alimentul care are cea mai mare forţă în lupta cu tumorile

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite