Călăraşi: Mădălina Matei, asistenta fermecată de goblenuri

În 12 ani, a reuşit să realizeze 14 goblenuri, iar pasiunea pentru cusut este atât de mare încât, uneori, ajunge să lucreze şi câte şase ore pe zi

A început să coasă din curiozitate, după ce verişoara mamei sale i-a arătat un model care nu-i mai plăcea. „Aveam atunci 16 ani, iar cusutul m-a atras de prima dată. Am reuşit să realizez acel goblen, iar de atunci nu m-am mai oprit“, spune tânăra de 28 de ani.

Citiţi şi: Și copiii autiști au coroniță

Mădălina Matei, asistentă medicală la Centrul de Asistenţă Medico-Socială din Călăraşi, se relaxează atunci când începe să coasă. „Am multă răbdare şi uit de toate grijile şi necazurile pe care le am. Într-adevăr, este o muncă asiduă, ai nevoie de multă răbdare, dar şi de imaginaţie“, spune Mădălina.

Cinci luni pentru un tablou

Ca să poată intra în branşa goblenistelor, Mădălina s-a interesat, în urmă cu mulţi ani, de unde îşi poate procura modelele, aţele şi toate cataloagele în care există imagini care pot fi reproduse pe pânză. Aşa a aflat că în ţară sunt două firme care distribuie aceste produse, una în Focşani, cealaltă
la Piteşti.

În fiecare lună, face comandă şi primeşte tot ce are nevoie, pentru că pe piaţă nu se găsesc aţe de calitate pentru a realiza un goblen frumos.
Modestă din fire, Mădălina spune că nu este atât de greu să coşi un goblen, însă, când recunoaşte că a lucrat şi cinci luni la rând la unul singur, îţi dai seama câtă migală, răbdare şi perseverenţă  are.

Prima expoziţie

Prima expoziţie cu vânzare pe care a organizat-o la Consiliul Judeţean Călăraşi, anul trecut, nu i-a adus bani prea mulţi.  „Am încercat prin acest lucru să sensibilizez oamenii şi să fac rost de bani pentru tratamentul băieţelului meu, care suferă de autism. Am hotărât să renunţ la goblenuri, deşi fiecare reprezintă o perioadă a vieţii mele. M-am despărţit cu greu de cele câteva tablouri pe care le-am vândut, iar banii pe care i-am obţinut au fost foarte puţini, comparativ cu efortul depus pentru a le realiza“, spune Mădălina Matei.

Inspirată de Grigorescu

Goblenurile reprezintă pentru Mădălina un refugiu pe care nu şi-l refuză niciodată. „Oricât de supărată aş fi, imediat mă descarc de energiile negative“,  mai zice tânăra.

Transpune pe pânză orice îi pică în mână: flori, icoane, şi peisaje. A lucrat, până în prezent ,14 goblenuri în care apar imagini după tablouri ale marelui pictor Nicolae Grigorescu, dar poate realiza orice la comandă, în funcţie de preferinţele potenţialilor clienţi.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările