Un pompier erou de la Mihăilesti cere ajutorul semenilor. Marian Simi Ilie, rămas fără un picior după explozie, are nevoie de o proteză nouă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Marian Simi Ilie, unul dintre pompierii supravieţuitori ai exploziei de la Mihăileşti, are nevoie de ajutor pentru a-şi cumpăra o nouă proteză pentru piciorul amputat după nenorocirea de acum 11 ani.  El lucrează în cadrul ISU Buzău după ce unitatea de pompieri l-a reangajat pe un post de civil. Colegii au încercat să-l ajute cu bani pe Marian, însă proteza potrivită pentru nevoile lui este foarte scumpă.

Marian Simi Ilie, unul dintre pompierii care au scăpat cu viaţă din explozia de la Mihăileşti, are 31 de ani şi lucrează din 2008 la ISU Buzău, punctul de lucru Mărunţişu, aproape de casa părinţilor săi, din Pătârlagele. A rămas fără un picior, după deflagraţia care a rămas în istorie ca cea mai mare tragedie rutieră din România.  

În locul piciorului, Marian a primit o proteză cu care de şase ani se chinuie să se deplaseze, pentru că ea nu a fost potrivită încă de la început. ”Proteza aceasta este foarte veche, îi provoacă răni şi nu mai poate să meargă. Este o proteză din 2009 care a fost făcută în Italia. S-a deteriorat din păcate iar una nouă este cel puţin 17.000 de euro, cu o garanţie foarte mică”, spune mama lui Marian Simi. 

Durerile cumplite provocate de vechea proteză îi amintesc în fiecare clipă lui Marian că e un supravieţuitor. "Sunt cele mai negre amintiri. Îmi aduc aminte aproape tot. Ardea tirul iar când am coborât a şi explodat. Şi acum aud ţipetele colegilor mei, ale răniţilor, iar eu nu puteam să mă mişc", îşi aminteşte Marian.

Soldatul Marian Simi Ilie fusese încorporat pe 24 februarie 2004. După patru luni de armată, în dimineaţa zilei de luni, 24 mai, a coborât la apel, împreună cu alţi colegi, pentru a pleca pe teren. Tocmai se anunţase în staţie că un TIR arde la Mihăileşti. Era deja la a zecea misiune, ca servant.

A ajuns la locul accidentului iar maşina de intervenţie a parcat pe contrasens, pe banda din stânga, sensul dinspre Buzău. A coborât din maşină cu gândul să racordeze furtunul însă, brusc, o forţă imensă l-a catapultat câţiva metri în aer. 

A căzut lângă un coleg în agonie, soldatul Georgian Medeleanu. "L-am auzit când mi-a strigat să fug dacă pot, după care a murit. Am realizat apoi că nu pot să îmi mişc picioarele şi am strigat după ajutor. Ţin minte că am fost luat în braţe de nişte soldaţi şi apoi am ajuns la spital", îşi aminteşte Marian.

buzau

A fost transportat la Spitalul de Urgenţă Floreasca, unde o echipă de medici a decis să îi amputeze piciorul drept, fiindcă risca o cangrenă devastatoare pentru tot corpul. Patru luni a stat în spital, cu mama sa la căpătâi. ”Viaţa mea s-a schimbat radical. Am stat trei zile în comă iar când m-am trezit şi am văzut că nu am picior am rămas şocat. Am avut familia alături, care m-a încurajat tot timpul”, spune supravieţuitorul.

Unitatea de pompieri a fot prima care i-a întins o mână de ajutor tânărului. După numai câteva luni de la externarea din spital, l-a angajat pe un post de civil, cu un salariu satisfăcător. Ulterior, l-a transferat aproape de casă, la punctul de lucru Mărunţişu. 

Acum, colegii au încercat să-i întindă din nou o mână de ajutor, lansând o campanie pentru strângerea banilor necesari înlocuirii protezei ortopedice, însă demersul trebuie făcut la o scară mai mare. 

Au strâns deja 5.000 de lei, sumă insuficientă întrucât o proteză adecvată, cu durată mai mare de utilizare, costă peste 45.000 de euro. ”La nivelul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă s-a demarat o colectă, extinsă ulterior la nivel de inspectorat general dar, din păcate, efortul nostru nu a avut rezultatul aşteptat. Dureros este că prin natura meseriei ajutăm oamenii zi de zi iar un coleg de-al nostru nu are parte de acelaşi ajutor”, a declarat George Creţu, purtător de cuvânt ISU Buzău.

Pompierul erou Marian Simi Ilie poate fi ajutat prin donaţii în contul:

CIF 1821255 în lei: RO63BRDE450SV57339384500, deschis la BRD GSC SMCC, COD SWIFT: BRDEROBU // în Euro: RO31BRDE450SV23761534500

sau apelând numerele de telefonie fixă în reţeaua Telekom 0900 900 632 (3 euro), 0900 900 634 (4 euro), 0900 900 630 (10 euro).

În tragedia produsă pe 24 mai 2004 au murit 18 persoane, între care şapte pompieri, doi jurnalişti şi mai mulţi civili, localnici şi trecători.

   

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite