Satul lui Băieşu, la final de poveste. Mai puţin de 40 de suflete rezistă în cătunul dintre dealurile Buzăului VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto Iulian Bunilă
Foto Iulian Bunilă

Fenomenul depopulării loveşte crunt satele izolate. Cătunul Băeşti, locul în care s-a născut Ion Băieşu, unul dintre cei mai importanţi umorişti români, pare că a ajuns la sfârşit de poveste. În satul dintre dealurile Buzăului trăiesc mai puţin de 40 de suflete, cei mai mulţi bătrâni care se încăpăţânează să reziste în vatra care le-a fost cămin toată viaţa.

Tanti Oniţa este unul dintre puţinii locuitori ai satului Băeşti, aflat la 40 de kilometri distanţă de reşedinţa de judeţ Buzău. Îşi duce bătrâneţea singură şi numai grija pentru animalele din bătătură o fac să reziste sub greutatea celor 82 de ani ai săi. 

”Mai mulţi câini decât oameni, pentru că am stat şi am făcut socoteala. Vreo 35 de suflete  mai suntem; îi numeri pe degete. E grea viaţa aici, pentru că nu ai un magazin aproape”, spune Oniţa Toader. Între vizitele copiilor de la oraş, singurele suflete care-i ţin companie bătrânei sunt motanul Miki şi Lis, un căţel jucăuş. La nevoie, este ajutată de câţiva vecini un pic mai tineri decât ea. 

Gospodăriile lor sunt despărţite de câteva case părăsite, în care paturile, dulapurile cu veselă şi alte piese de mobilier au rămas intacte, aşa cum le-au lăsat cei care le-au locuit cândva.

”Sunt mai multe bătrâne, tineret mai sunt eu cu Sandu, Nicu cu Vica, dar şi noi suntem în etate. Eu am 60 de ani. Cu aprovizionarea e cel mai greu, pentru că trebuie să mergem pe jos, la Izvoru, vreo patru kilometri”, spune Elena, localnică din Băeşti.

buzau

Foto Iulian Bunilă 

Bătrânii rămaşi în satul izolat spun că nu aud glăscior de copil pe uliţe decât atunci când le vin strănepoţii în vizită. Zeci de case au fost rase de pe faţa pământului, iar rămăşiţele unor garduri sunt dovada că aceste gospodării au existat cândva.

Vechea vatră a satului a dispărut, odată cu dărâmarea în timp a peste 30 de case din chirpici. Au rămas în picioare în jur de 40 de locuinţe, printre ele şi casa în care a copilărit Ion Băieşu, marele umorist român care a creat personajele Tanţa şi Costel. 

Gospodăria este locuită acum de un văr al scriitorului, care a transformat curtea în loc de socializare pentru puţinii băeşteni. 

”Mai schimbăm o vorbă, mai gustăm un vinişor, o ţuică, mai vorbim de agricultură, de ce se întâmplă prin ţară dar şi despre necazurile noastre. Pe noi ne supără tare că nu avem în sat un magazin, care să fie deschis de vreo două ori pe săptămână, măcar”, spune Nicolae Mihalache.

buzau

Foto Iulian Bunilă 

Trecerea timpului şi neputinţa oamenilor au lăsat urme adânci inclusiv pe zidurile bisericii vechi de două secole. Bilanţul făcut la biserica din sat arată că acest cătun se stinge încet, dar sigur. 

”Satul a fost şi comună. Când s-a căsătorit o mătuşă, acum vreo 60 de ani, erau 96 de familii întregi. Copiii au mers după societate, iar bătrânii s-au mutat la cele veşnice”, spune preotul din Băeşti.

Oamenii din zonă văd o şansă de salvare a satului Băeşti prin valorificarea în scop turistic a locuinţelor vechi, ce pot fi renovate, a vechii biserici şi a peisajului unic din jur. 

De asemenea, spun localnicii, în curtea casei în care s-a născut scriitorul Ion Băieşu, autorul romanului Balanţa şi al unor cunoscute scenete TV, s-ar putea organiza întâlniri cu urmaşii acestuia, dar şi cu alţi scriitori din zonă. 

Vă recomandăm să mai citiţi:

Comorile străbunilor, la judecata nepoţilor. Resuscitarea artei tradiţionale în „Athosul românesc“ FOTO

„Lacul cu Butuci”, delta din inima Bărăganului. Localnicii speră să devină staţiune VIDEO

 

Cum arată „colţii” care dau numele unei celebre zone montane din România. Piatra semipreţioasă renumită în regiune  

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite