Mina de chihlimbar de la Colţi va fi noua atracţie turistică a zonei. Suma imensă investită pentru amenajare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto Florin Enache
Foto Florin Enache

Consiliul Judeţean Buzău investeşte şase milioane de lei în amenajarea interioară şi dotarea cu un sistem hologramă a minei de chihlimbar, galerie cu intrare în apropierea Muzeului Chihlimbarului şi a şcolii din localitate.

În şedinţa extraordinară de la începutul acestei luni, consilierii judeţeni buzoieni au aprobat fişa proiectului „Valorificarea potenţialului turistic natural şi antropic pentru dezvoltarea durabilă a judeţului Buzău” ce urmează a fi promovat spre finanţare nerambursabilă în cadrul POR 2021 – 2027, iar printre investiţiile ce urmează a fi făcute se află şi deschiderea spre vizitare a Minei de Chihlimbar.

Reabilitarea Minei de Chihlimbar, galerie accesibilă din apropierea Muzeului Chihlimbarului şi a şcolii din localitate, ar urma să coste peste 6.000.000 lei, iar cea mai mare parte din costuri o reprezintă amenajarea interioară şi dotarea cu sistem hologramă pentru creşterea interesului vizitatorilor faţă de activitatea de extracţie a chihlimbarului  de-a lungul timpului.

Muzeul Chihlimbarului din comuna Colţi, cunoscută ca „patria ambrei”, este unic în România. În apropierea muzeului se află o galerie săpată în anii ’70 de autorităţi, exclusiv în scop turistic. Mina are aproximativ 30 de metri lungime şi un diametru de 1,8 metri. Pereţii au fost consolidaţi cu armătură şi un strat gros din beton, iar în interior a fost amenajată o mică expoziţie cu unelte ale minerilor.

buzau

Mina nu a fost niciodată vizitată de turişti, amenajarea fiind abandonată înainte de finalizare, din motive necunoscute. A stat închisă publicului, până după Revoluţie, când a fost transformată în ciupercărie. După o perioadă scurtă de timp, a devenit depozit pentru obiecte nefolositoare adunate din diverse gospodării.

Mina invadată de bălării şi deşeuri, igienizată parţial

După ce Muzeul Chihlimbarului a fost preluat în administrare de conducerea Muzeului Judeţean Buzău, care a derulat un proiect de consolidare a clădirii, autorităţile locale au decis să caute soluţii pentru a valorifica în scop turistic şi galeria din vecinătate. În acest sens, voluntari ai unei organizaţii a profesioniştilor în construcţii au evaluat anul trecut obiectivul, prilej cu care au igienizat parţial mina invadată de bălării şi deşeuri.

Aici au găsit intacte câteva obiecte expuse demult în mină, inclusiv un vagonet pentru extracţia chihlimbarului, care era ruginit şi înţepenit pe şine. Acestea ar putea fi recondiţionate şi puse în valoare, odată cu galeria.

Autorităţile judeţului au conturat deja un proiect de investiţii menit să lanseze mina de chihlimbar în circuitul turistic. În şedinţa extraordinară de la începutul lunii august, consilierii judeţeni buzoieni au aprobat fişa proiectului „Valorificarea potenţialului turistic natural şi antropic pentru dezvoltarea durabilă a judeţului Buzău” ce urmează a fi promovat spre finanţare nerambursabilă în cadrul POR 2021 – 2027. Aici sunt prinse şi investiţii în amenajarea şi deschiderea spre vizitare a galeriei.

Reabilitarea Minei de Chihlimbar, galerie accesibilă din apropierea Muzeului Chihlimbarului şi a şcolii din localitate, ar urma să coste peste 6.000.000 lei, iar cea mai mare parte din costuri o reprezintă amenajarea interioară şi dotarea cu sistem hologramă pentru creşterea interesului vizitatorilor faţă de activitatea de extracţie a chihlimbarului  de-a lungul timpului.

Muzeul Chihlimbarului, reabilitat în interior şi exterior

Mina va fi parte a Muzeului Chihlimbarului din comuna Colţi. Clădirea care găzduieşte colecţia unică de ambră a intrat anul trecut într-un proces de consolidare şi modernizare, iar lucrările sunt la final. Sediul a fost reabilitat atât în interior cât şi exterior, fiind dotat cu un sistem propriu de încălzire centralizată şi cu apă curentă.

Spaţiul expoziţional va fi redeschis circuitului turistic la sfârşitul lunii august. Anual, Muzeul Chihlimbarului de la Colţi primeşte 15.000 de vizitatori. Adăposteşte colecţia de ştiinţele naturii, respectiv 809 piese din bulgări de chihlimbar şi chihlimbar brut.

În muzeul de la Colţi se găsesc atât piese prelucrate, cât şi brute, printre ele fiind cel mai mare bulgăre de chihlimbar din lume, de 3.480 de grame, mărgele de chihlimbar de Colţi, descoperite la Vadu Soreşti, în secolul IV d.H., mărgele de sticlă, cornalină şi chihlimbar.

Chihlimbarul, sau ambra, este o răşină fosilă, fiind practic o substanţă secretată de unele specii de pin în urmă cu milioane de ani. În acele vremuri, menţionează specialiştii, de pe trunchiurile masive de pin se scurgea o mare cantitate de răşină care îngloba tot ce întâlnea: insecte, fulgi de păsări, bucăţi de lemn, chiar şi mici reptile, precum şopârlele.  

Vă mai recomandăm să citiţi:

Furia unui tânăr din Buzău al cărui bunic ar fi fost lăsat să moară într-un azil focar de COVID-19. Reacţia DSP

 

VIDEO Ursoaică lovită intenţionat cu maşina de nişte turişti inconştienţi. Animalul voia doar să-şi hrănească puii   

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite