Fostul deputat PSD Marian Ghiveciu a fost condamnat definitiv la 3 ani de închisoare cu suspendare

Fostul deputat PSD Marian Ghiveciu a fost condamnat definitiv la 3 ani de închisoare cu suspendare

Marian Ghiveciu a demisionat din Parlament în septembrie 2015

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie l-a condamnat definitiv la 3 ani de închisoare cu suspendare pe fostul deputat PSD de Buzău, Marian Ghiveciu. El a fost judecat pentru instigare la infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, într-un dosar legat de retrocedarea nelegală a unor terenuri din comuna buzoiană Merei. Ghiveciu şi-a dat demisia din Parlament în luna septembrie 2015.


Un complet format din trei magistraţi de la instanţa supremă a respins ca nefondat apelul făcut de Marian Ghiveciu şi a menţinut decizia dată de instanţa de fond în mai 2015. 

Judecătorii au mai stabilit în cazul lui Marian Ghiveciu un termen de încercare pe o durată de 6 ani.
O pedeapsă similară, de trei ani închisoare cu suspendare, au primit şi Dumitru Borcan, şeful Compartimentului de Cadastru şi Agricultură din cadrul Primăriei comunei Merei, judeţul Buzău, şi Nicolae Costache, membru în Comisia Judeţeană Buzău pentru stabilirea dreptului de proprietate privată asupra terenurilor.

Judecătorii au mai dispus ca cei trei inculpaţi, Marian Ghiveciu, Dumitru Borcan şi Nicolae Costache, să plătească în solidar 350.000 lei către partea civilă Luminiţa Marioara Vasile cu titlu de despăgubiri materiale şi 1.035.000 lei către părţile civile Luminiţa Marioara Vasile şi Constantin Vasile cu titlu de despăgubiri materiale.

Aceştia mai trebuie să plătească aproximativ un milion de lei către mai multe părţi civile, reprezentând despăgubiri materiale ce reprezintă diferenţa de valoare a terenurilor amplasate cu ieşire şi fără ieşire la drumul european E 85.

Marian Ghiveciu a fost trimis în judecată de DNA în anul 2011, sub acuzaţia de instigare la infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor având drept consecinţă obţinerea pentru altul a unui avantaj patrimonial, în formă calificată.

Potrivit anchetatorilor, în perioada 2005-2006, instigaţi de Marian Ghiveciu, administrator al mai multor societăţi comerciale la momentul comiterii faptelor, Dumitru Borcan şi Nicolae Costache au profitat de funcţiile deţinute şi prin încălcarea atribuţiilor de serviciu au contribuit la eliberarea în mod nelegal a două titluri de proprietate pentru terenuri în zone cu potenţial imobiliar, datorită vecinătăţii cu drumul european, în favoarea unor persoane care nu erau îndreptăţite să primească acele titluri de proprietate.

În acest scop, Dumitru Borcan a falsificat mai multe înscrisuri oficiale, emise de Primăria Merei şi înregistrate la OCPI Buzău. Ulterior, aceste terenuri au fost cumpărate de Marian Ghiveciu de la persoanele care au obţinut titlurile în modalitatea descrisă mai sus.

Potrivit DNA, persoanele care deţineau titluri de proprietate pentru terenurile respective, emise anterior în mod legal, au fost prejudiciate cu suma totală de 1.956.010 lei. Totodată, avantajul patrimonial realizat în modalitate descrisă mai sus este de 3.247.945 lei, reprezentând valoarea reală a terenurilor obţinute în baza actelor de proprietate emise nelegal şi cumpărate de Ghiveciu Marian.

citeste totul despre: