Cum arată „colţii” care dau numele unei celebre zone montane din România. Piatra semipreţioasă renumită în regiune

0
Publicat:
Ultima actualizare:
SURSA FOTO: Ciprian Chiriac
SURSA FOTO: Ciprian Chiriac

Comuna Colţi, din judeţul Buzău, este cunoscută în toată ţara pentru chihlimbarul care se găseşte aici, muzeul dedicat preţioasei răşini, dar şi pentru complexul rupestru din satul Aluniş, cel mai vechi lăcaş săpat în stâncă, unde încă se fac slujbe religioase. Puţini ştiu însă de unde provine numele comunei.

Comuna Colţi atrage anual mii de turişti din ţară şi din străinătate, în special pentru a vizita Muzeul Chihlimbarului, singurul de acest tip din România.

Oaspeţii află în timpul vizitelor că aceste meleaguri sunt singurele din ţară în care au existat mine de exploatare a chihlimbarului, care au fost închise în 1948. 

Un alt obiectiv care atrage mulţi turişti este complexul rupestru Aluniş. Situat în partea nordică a satului Aluniş, complexul cuprinde biserica şi trei chilii săpate în stâncă.

Puţini află însă de unde provine numele comunei Colţi. Răspunsul vine dintr-o recentă postare pe Facebook prin care un ghid local din comuna Colţi, Ciprian Chiriac, prezintă un masiv stâncos cu o formă şi însemnătate aparte.  

”În total, sunt şapte pinteni, însă cinci sunt mai pronunţaţi, mai vizibili. De aici vine numele comunei. Acest versant se află la aproximativ doi kilomeri distanţă de satul Colţii de Jos, exact la intrarea în fostul sat Colţii de Sus”, spune Ciprian Chiriac, ghid din comuna Colţi.

buzau

Atracţii turistice la Colţi

În comuna Colţi din judeţul Buzău se găseşte şi Muzeul Chihlimbarului, unicul de la noi din ţară. Clădirea a fost amenajată în anii ’70, iar principala exponată este un bolovan de două kilograme, descoperit de un localnic în timp ce săpa după piatră, lângă un pârâu. 

În satul Aluniş, care aparţine de comuna Colţi, se găseşte un ansamblu de biserici rupestre. În prezent, schitul de la Aluniş funcţionează ca biserică parohială, într-un lăcaş de cult din lemn, însă în trecut biserica rupestră era înconjurată de şapte chilii săpate în piatră, pe masivul stâncos Culmea Martiriei. 

Ansamblul rupestru a fost datat la mijlocul secolului XVI, fiind întemeiat de ciobanii Simion şi Vlad. 

Vă recomandăm să mai citiţi:

„Lacul cu Butuci”, delta din inima Bărăganului. Localnicii speră să devină staţiune VIDEO

Promovarea Trovanţilor de la Ulmet, prioritate a conducerii judeţului

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite