Avertismentul unui fost secretar din Ministerul Agriculturii: COVID-19 şi alte epidemii vor trece, însă foamea niciodată

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Facebook / George Sava
Facebook / George Sava

Lipsa precipitaţiilor şi temperaturile ridicate dau peste cap calculele fermierilor români care au apucat să înfiinţeze culturi pe câmp sau în grădinile de legume. Dacă nu va ploua în următoarea perioadă, riscă să sufere pierderi uriaşe.

Buzoianul George Sava, fost secretar general adjunct în Ministerul Agriculturii, a stat de vorbă cu mai mulţi fermieri din zona de câmpie a judeţului Buzău şi toţi cred că seceta din acest moment pune în pericol culturile de păioase şi rapiţă semănate în toamnă.

Situaţia este deja foarte gravă în câteva zone şi urmează şi celelalte. 

Pericolul este la fel de mare şi pentru culturile de primăvară abia semănate. ”Cei cu experienţă îmi spuneau că de zeci de ani nu au mai văzut aşa ceva şi aşa de grav”, spune George Sava.

Acesta trage un semnal de alarmă şi spune că deşi judetul Buzău are o suprafaţă importantă de teren agricol în zona de câmpie nu dispune de o reţea de canale de irigaţii necesară în aceste momente.

Singura excepţie o reprezintă Canalul de Vest care a fost decolmatat în cea mai mare parte, cu fonduri guvernamentale, în perioada 2018-2019.

”Revine ca un blestem din trecut necesitatea continuării şi finalizării Canalului Siret-Bărăgan. Acesta ar rezolva problema irigaţiilor pentru circa 700.000 de hectare de teren arabil din câmpia Bărăganului. Covid-19 şi alte epidemii vor trece, însă foamea niciodată”, scrie George Sava pe pagina sa de Facebook.

Acesta susţine că trebuie începute de urgenţă procedurile de constatare a Stării de calamitate în agricultură, să fie inventariate toate suprafeţele afectate de secetă, etapă urmată de întocmirea proceselor verbale de calamitate prin intermediul Direcţiei Agricole Judeţene şi cu sprijinul Primăriilor.

Demersul trebuie să genereze despăgubiri de la bugetul de stat dar mai ales din fonduri europene aflate la dispoziţia statelor membre, potrivit fostului secretar de stat.

”Dacă nu se vor lua aceste măsuri, fermierii vor înregistra pierderi mari, vor fi în situaţia de nu a putea plăti imputurile, astfel că marii furnizori de imputuri (90% firme străine) vor trece la executare silită a fermelor româneşti. Se vor pierde utilaje, animale, dar cel mai grav se va pierde din proprietatea sau arenda fermierilor români, pământul”, scrie fostul secretar general adjunct din MADR.

Direcţia pentru Agricultură Judeţeană Buzău  anunţă deţinătorii de terenuri agricole ce utilizează suprafeţe cultivate afectate de secetă  să depună înştiinţări scrise la primăria pe a cărei rază teritorială se află terenul, în format fizic sau prin mijloce electronice de transmitere la distanţă.

„Înştiinţările trebuie să cuprindă datele de identificare ale deţinătorului de teren agricol şi suprafaţa calamitată estimativ pe fiecare din culturile calamitate. Modelul de înştiinţare poate fi descărcat şi de pe site-ul D.A.J. Buzău la adresa www.dadrbuzau.ro.”, transmite Cosmin Florea, director executiv D.A.J. Buzău.

Demersul Direcţiei pentru Agricultură Judeţene Buzău vine în contextul în care judeţul Buzău se confruntă cu fenomene de secetă şi secetă hidrologică datorită scăderii precipitaţiilor sensibil sub nivelul mediu şi a unui conţinut scazut al apei din sol, ceea ce este de natură să producă dezechilibre hidrologice majore şi să influenţeze negativ sistemele de producţie cu impact direct asupra creş­terii culturilor şi a ecosistemului.

Specialiştii Direcţiei pentru Agricultură Judeţeană Buzău verifică în aceste zile starea culturilor afectate de secetă şi recomandă fermierilor care nu au aplicat tratamente să evite tratarea în timpul perioadelor de secetă severă pentru reducerea stresului adăugat culturii.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite