DSV Buzău a decis eutanasierea a mii de porci dintr-o fermă afectată de Pesta Porcină Africană

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Autorităţile au confirmat prezenţa virusului Pestei Porcine Africane, la porcul domestic, într-o fermă situată în extravilanul localităţii buzoiene Glodeanu Siliştea unde sunt aproximativ 7.000 de exemplare.

În urma confirmării diagnosticului la 6 dintre exemplare, găsite decedate, de către Institutul de Diagnostic si Sănătate Animală Bucureşti (I.D.S.A.) – Laboratorul Naţional de Referinţă pentru Diagnostic şi Sănătate Animală, serviciile veterinare au intervenit şi au instituit imediat măsurile aplicabile în cazul diagnosticării unui focar de PPA într-o exploataţie comercială.

Astfel, ferma a fost plasată sub supraveghere oficială, au fost aplicate măsuri de restricţie pentru circulaţia persoanelor, animalelor, a produselor, subproduselor şi a mijloacelor de transport. 

Toate animalele din exploataţie vor fi eutanasiate iar cadavrele vor fi ecarisate. Operaţiunea se va desfăşura pe un teren al fermei.

Din cauza noilor cazuri, Centrul Local de Combatere a Bolilor Buzău s-a întrunit, prin audio-conferinţă, şi fost adoptat planul de măsuri privind controlul şi combaterea bolii, precum şi a zonelor de restricţii. Ancheta epidemiologică în acest caz este în desfăşurare.

DSVSA solicită în continuare sprijinul şi înţelegerea cetăţenilor, chiar şi în actuala conjunctură epidemiologică naţională generată de evoluţia COVID – 19, pentru respectarea măsurilor întreprinse de autorităţi, având în vedere gravitatea bolii şi consecinţele economice grave generate de apariţia ei.

”Facem precizarea că pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact la nivel social şi economic”, se precizează într-un comunicat de presă al Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Buzău.

Orice suspiciune de boală trebuie anunţată imediat medicului veterinar sau DSVSA Buzău.

Evoluţia bolii este în permanentă monitorizată, prin examene clinice şi de laborator, iar zilnic se analizează situaţia existentă, se aplică măsuri şi se întreprind acţiuni în funcţie de circumstanţe.

La această dată, Pesta Porcină Africană în judeţul Buzău nu mai evoluează în nicio gospodărie individuală (exploataţie non profesională) iar în mediul silvatic, la porcul mistreţ sunt înregistrate 60 de cazuri pe raza a 18 fonduri cinegetice.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite