Sărbătoarea Narciselor, mai devreme decât de obicei. De ce a vrut primarul ca evenimentul să se ţină mai repede

Sărbătoarea Narciselor, mai devreme decât de obicei. De ce a vrut primarul ca evenimentul să se ţină mai repede

Poiana Narciselor din satul braşovean Vad FOTO Adevărul

Satul braşovean Vad, din comuna Şercaia, este renumit pentru sutele de hectare cu narcise. În fiecare an, în preajma sărbătorii Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena, aici are loc un festival al narciselor la care participă mii de oameni

Satul Vad al comunei braşovene Şercaia este renumit pentru Festivalul Narciselor, care are loc în fiecare an în a doua jumătate a lunii mai. Poiana Narciselor atrage la această sărbătoare mii de localnii şi turişti care se bucură de un spectacol deosebit oferit de natură. 
 
Pandemia a făcut ca ultimele două ediţii ale festivalului să fie anulate, motiv pentru care anul acest numărul celor care şi-au dorit să ajungă la Vad a fost foarte mare. Pentru ca aşteptarea să fie mai scurtă şi, mai ales, pentru ca florile să poată fi admirate în toată splendoarea lor, înainte să se ofilească, primarul comunei Şercaia, Cristinel Paltin, a decis ca evenimentul să fie organizat ceva mai devreme, la 15 mai. 
 
„Anul acesta narcisele au fost numai îmbobocite. Am vrut să organizăm un pic mai devreme festivalul pentru a le prinde îmbobocite şi a nu le prinde deschise sau trecute, dar şi din punct de vedere al protecţiei lor, pentru a nu fi tentante pentru vizitatori şi să fie rupte. Aceasta deşi nu am avut mari probleme în ediţiile trecute cu acest fenomen, oamenii au fost destul de îmţelegători, dar ca măsură de precauţie”, a precizat primarul din Şercaia. 
 
Edilul spune că narcisele sunt plante cărora le place mult apa, astfel că au fost afectate de seceta din ultimii ani. „Suferim şi noi din cauza lipsei de apă, narcisa este o plantă iubitoare de apă. De obicei, acolo era, practic, mocirlă când mergeam să le vedem în trecut, acum este un teren uscat, tare, dar facem tot ce putem pentru a le menţine în viaţă”, a mai spus edilul. 
 
Odată cu vizitarea poienii, oaspeţii se bucură în fiecare an şi de un spectacol folcloric, dar şi de toate bunătăţile pe care le oferă localnicii şi alţi comercianţi care vin să profite de faptul că aici se strânge o mulţime de oameni dornici să se distreze şi să se răsfeţe.
 
Sărbătoarea se  organizează, de obicei, în duminica din preajma sărbătorii Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena, dar anul acesta s-a ţinut cu o săptămână mai devreme. La Vad sunt în total 398 de hectare pe care cresc narcise şi declarate arii protejate, însă doar şapte hectare se află în proprietatea comunei.
 

Vă recomandăm să mai citiţi: 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările