Preţul gigacaloriei a luat-o razna. La cât a ajuns acesta la Braşov

Preţul gigacaloriei a luat-o razna. La cât a ajuns acesta la Braşov

Gigacaloria aproape că şi-a dublat preţul FOTO Ioan Buciumar

ANRE a publicat lista cu noile preţuri la gigacalorie. Cele mai multe dintre oraşele mari înregistrează creşteri de aproape 90%, aşa cum este şi cazul Braşovului.

Ştiri pe aceeaşi temă

Braşovul se numără printre judeţele cu cea mai mare creştere a preţului la gigacalorie, după cum reiese din lista oferită de Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), care a aprobat noile preţuri pentru energia termică produsă de centralele din marile oraşe. 
 
Din table reiese că preţul pe megawatt-oră (MWh) produs de Bepco SRL şi livrat Serviciului Public Local de Termoficare Braşov a crescut de la 173,90 lei la 325,56 lei. 
 
ANRE a explicat aceste creşteri extrem de mari de preţuri prin majorarea preţurilor la materiile prime, în unele situaţii chiar şi cu peste 100%. Astfel gazele naturale livrate din reţeaua de distribuţie s-au scumpit cu 120%, în timp ce în cazul celor livrate din reţeaua de transport creşterea a fost chiar de 140%. 
 
Totodată, preţul certificatelor de dioxid de carbon care trebuie cumpărate de producători a crescut cu 45% faţă de preţul luat în calcul la ultima ajustare de bonus şi preţ al energiei termice.
 
Cel mai probabil, populaţia nu va plăti aceste preţuri, deoarece autorităţile locale suportă o parte din costuri în aproape toate oraşele din ţară, aşa cum se întâmplă chiar şi în acest moment la Braşov.
 
Vă mai recomandăm:
 
 
 
 
 
 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările