Pactul pentru muncă. Împreună reconstruim România. Investiţia în educaţie - Şansa pentru viitorul României

Pactul pentru muncă. Împreună reconstruim România. Investiţia în educaţie - Şansa pentru viitorul României

Criza de competenţe actuală şi importanţa învăţământului - subiecte cheie în cadrul conferinţei PACTUL PENTRU MUNCĂ de la Braşov, din 23 iunie. Învăţământ performant adaptat la nevoile reale din economie, nevoia de infrastructură şi debirocratizare prin digitalizare rapidă - soluţiile mediului de afaceri pentru reconstrucţia României.

Politicile publice în domeniul educaţiei aplicate în ultimii ani,  constrângerile financiare şi lipsa de interes pentru investiţii pe termen lung au determinat guvernele din România să reducă bugetul alocat educaţiei, deşi în acest an procentul alocat din PIB către educaţie depăşeşte nivelul anilor precedenţi. Întrucât capitalul uman este o resursă esenţială pentru dezvoltarea durabilă a unei economii, România trebuie să coreleze sistemul educaţional cu nevoile şi realităţile economice actuale.

Regândirea sistemului de educaţie, inclusiv revenirea la învăţământul de 10 clase, cât şi finalizarea învăţământului liceal sau urmarea unei şcoli profesionale, ar trebui să reprezinte un deziderat în vederea pregătirii generaţiilor viitoare. Realitatea economică impune regândirea şcolilor profesionale şi dezvoltarea învăţământului dual, cât şi digitalizarea şi adaptarea şcolii româneşti la provocările actuale şi viitoare pentru a educa tinerii de astăzi în vederea identificării meseriilor de mâine.

În cadrul dezbaterii PACTUL PENTRU MUNCĂ de la Braşov, organizată de Confederaţia Naţională pentru Antreprenoriat Feminin - CONAF împreună cu Federaţia Patronală Petrol şi Gaze - FPPG, având alături ca partener strategic Confederaţia Patronală CONCORDIA, reprezentanţii patronatelor, sindicatelor, mediului academic, antreprenori, alături de oficiali ai autorităţilor publice locale şi centrale, precum şi reprezentanţii României în relaţia cu UE şi ONU, au concluzionat că printre problemele cu care se confruntă piaţa forţei de muncă din ţara noastră este educaţia neadaptată la cerinţele economiei reale. Evident că, necesitatea dezvoltării infrastructurii rutiere, digitale, sanitare cât şi nevoia de a modifica Codul Muncii pentru a flexibiliza piaţa muncii în contextul actual de dezvoltare digitală la nivel mondial, debirocratizarea, sunt şi acestea necesare pentru o construcţie durabilă şi sustenabilă a unei strategii pe termen lung a pieţei muncii.

“Cea mai vulnerabilă, dar şi cea mai importantă resursă a ţării sunt oamenii. Pe ei trebuie să îi punem în valoare, pentru ei  trebuie să creăm o strategie pe termen mediu şi lung a forţei de muncă. Avem nevoie de forţă de muncă calificată, avem nevoie de investiţii în toate domeniile prioritare, de la infrastructură, la educaţie şi sănătate, şi trebuie să ne axăm pe dezvoltarea competenţelor umane pentru a face faţă provocărilor viitoare. Viitorul nu mai poate fi construit în paşi mărunţi. Copiii care intră astăzi la şcoală, probabil vor ieşi la pensie peste 50 de ani, ca urmare avem nevoie de o gândire sistematică, cu viziune şi anticipare a meseriilor viitorului, astfel încât adaptarea învăţământului românesc să urmeze tendinţele europene de dezvoltare digitală şi emancipare a societăţii în timp”, a declarat Cristina Chiriac (foto sus), preşedintele CONAF.

            Steven van Groningen, preşedintele Confederaţiei Patronale CONCORDIA, are mare încredere în potenţialul pe care ţara noastră îl are: ”În primul rând avem nevoie de încredere, pentru că doar aşa se pot atrage investiţii. Încrederea înseamnă şi predictibilitate. Înainte de pandemie aveam un deficit semnificativ al forţei de muncă. 'Noua normalitate' de după pandemie ar putea aduce şi un deficit de competenţe, dacă nu ne asigurăm că avem oameni pregătiţi pentru a lucra într-o lume transformată de digitalizare şi automatizare. De aceea, trebuie să investim şi mai mult în formarea oamenilor şi în crearea de competenţe noi”, a mai spus Steven van Groningen.

Franck Neel (foto sus), preşedinte FPPG, a reiterat importanţa investiţiilor, pentru că acestea creează noi locuri de muncă şi le menţin pe cele existente. ”Un exemplu în acest sens îl reprezintă gazele din Marea Neagră. Efectul dezvoltării proiectelor offshore s-ar propaga, în sectoarele conexe (transportul şi distribuţia de gaze naturale), dar şi în alte industrii (industria chimică, petrochimică şi producţia energiei electrice pe bază de gaze naturale), unde ar fi posibile investiţii noi de aproape 9 miliarde de dolari. La rândul lor, aceste investiţii ar conduce la înfiinţarea şi menţinerea a circa 42.000 de locuri de muncă, la un impact cumulat estimat de peste 18 miliarde de dolari asupra veniturilor la bugetul de stat, precum şi la un surplus cumulat de aproape 100 miliarde de dolari în producţia naţională de bunuri şi servicii”.

Luminiţa Teodora Odobescu, Reprezentantul Permanent al României la Uniunea Europeană, a expus pe larg planurile Comisiei Europene pentru relansarea economică a Uniunii după epidemia globală de coronavirus. Potrivit acestor planuri, România va putea accesa câteva miliarde de euro pentru protejarea locurilor de muncă.

La dezbaterea de la Braşov a participat şi reprezentantul guvernului - consilierul onorific al premierului Ludovic Orban, avocatul Remus Borza. Domnia sa a facut o radiografie a evoluţiei economiei româneşti în timp şi a accentuat necesitatea capitalizării firmelor româneşti şi importanţa susţinerii acestora de către bănci. O economie funcţională se construieşte având la bază un sistem bancar solid dispus să finanţeze actorii economici. El a susţinut ideea nevoii de educare a tinerilor astfel încât, aceştia să fie capabili să se adapteze din mers noilor tendinţe din economie.

La finalul a doi ani de dezbateri PACTUL PENTRU MUNCĂ, concluziile şi soluţiile constatate în cadrul discuţiilor se vor concretiza într-un acord – Memorandum of Understanding – agreat de participanţii la conferinţe. Documentul va fi prezentat Guvernului României şi Parlamentului şi va include principalele soluţii identificate pentru o piaţă a muncii flexibilă, eficientă şi competitivă, cu efecte benefice asupra întregii economii, precum şi asupra nivelului de trai al românilor.

Dezbaterile au avut loc în mari centre universitare, pentru că o corelare a necesităţilor de pe piaţa muncii cu sistemul educaţional reprezintă un prim pas pentru a avea o strategie eficientă a forţei de muncă. Astfel, după Iaşi, Cluj, Bucureşti, Timişoara şi Braşov, pe 7 iulie, dezbaterile se vor finaliza la Constanţa, un alt mare centru universitar.

La eveniment au participat Luminiţa Teodora Odobescu - Reprezentant Permanent al României la Uniunea Europeană, Călin Georgescu - Expert ONU în dezvoltare durabilă, Primarul Municipiului Braşov - George Scripcaru, Remus Borza - Deputat şi Consilier Onorific al Premierului Ludovic Orban, Secretarul de stat în Ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri - Daniela Nicolescu, Ioan Vasile Abrudan - Rector al Universităţii Transilvania din Braşov, Cristiana Matei - Preşedinte al Alianţei Sindicatelor din Tehnologia Informaţiilor şi Comunicaţii, Roxana Mînzatu - Deputat şi Membru al Comisiei pentru industrii şi servicii din Camera Deputaţilor, Felix Pătrăşcanu - CEO Fan Courier, Romanian Business Leaders, Gabriel Stanciu - CEO Alstom Transport România, Vicepreşedinte al Asociaţiei Industriei Feroviare din România - AIF, Daniela Kasper - dezvoltator imobiliar Braşov - Kasper Development, Sorin Poteraş - CEO Schaeffler România, Gheorghe Ialomiţianu fost Ministru al Finanţelor, Prim-vicepreşedinte al Adunării Generale a Uniunii Profesiilor Liberale din România - UPLR, Gabriel Sîrbu - CEO Trans eu România, Cosmin Roşia–Micu - Director General al Camerei de Comerţ şi Industrie Braşov, alături de Cristina Chiriac - Preşedinte fondator al CONAF, Franck Neel - Preşedinte al FPPG - iniţiatorii proiectului PACTUL PENTRU MUNCĂ şi Steven van Groningen – Preşedintele Confederaţiei Patronale CONCORDIA – partener strategic al proiectului din anul 2020. Moderator al dezbaterii a fost jurnalistul Adrian Măniuţiu, fondator EM360.

Partenerii principali ai dezbaterilor PACTUL PENTRU MUNCĂ sunt EM360 şi KeysFin, iar partener al evenimentului de la Braşov a fost Grand Hotel Belvedere.

Sponsori principali sunt OMV Petrom, Romgaz şi Nuclearelectrica, iar sponsori ai evenimentului au fost D.O Security, Trans.eu, Global Archive Management, Salesianer, Olympus Foods România şi Euro Insol SPRL.

Informaţii suplimentare privind proiectul iniţiat de CONAF şi FPPG, sunt disponibile pe www.conaf.ro şi www.fppg.ro.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: