Medic cardiolog: „Din păcate, România este pe primul loc la nivel european şi în ce priveşte bolile de inimă”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dr Cornelia Zara FOTO Arhiva personală
Dr Cornelia Zara FOTO Arhiva personală

Cardiologul braşovean Cornelia Zara spune că trebuie să facem zilnic activităţi care ne plac, dacă vrem să ne ferim de principalul ucigaş din lume, bolile cardiovasculare

Bolile cardiovasculare rămân principala cauză de deces în Europa şi chiar la nivel mondial. Din păcate, ţara noastră este fruntaşă la numărul de decese din aceste cauze, raportate la numărul de locuitori. 

Cardiologul braşovean Cornelia Zara atrage atenţia asupra pericolului pe care îl reprezintă aceste boli, în special la o populaţie cu predilecţie pentru acest tip de afecţiuni, cum se dovedeşte populaţia României. 

„Bolile de inimă îşi păstrează locul fruntaş în Europa în ceea ce priveşte numărul de decese pe care îl provoacă. Din păcate, România este pe primul loc la nivel european şi în ce priveşte incidenţa şi prevalenţa acestor afecţiuni, cât şi ca număr de decese raportate la milionul de locuitori”, a precizat Cornelia Zara. 

Cardiologul braşovean atrage atenţia şi asupra unui fenomen şi mai îngrijorător.

„Din păcate, aceste boli sunt foarte frecvente şi ne întâlnim cu ele în practică la tineri, care se adaptează greu stresului şi, de obicei, accidentele coronariene la tineri sunt mult mai dramatice decât la persoanele în vârstă”, a arătat medicul. 

Specialista în cardiologie ne spune şi câteva lucruri pe care trebuie să le facem ca să ne protejăm inima. 

„Zilnic trebuie să avem grijă de inima noastră, să găsim timp în fiecare zi pentru noi, să facem ceva ce ne place, ţinând cont şi având grijă de ceilalţi, să fim bucuroşi când alţii ne cer ajutorul şi îl putem da. În fiecare zi putem face câte ceva pentru noi şi trebuie să ne gândim la noi”, a explicat medicul cardiolog. 

Ca la toate bolile, cei care merg mai târziu la medic au mai mult de suferit sau chiar mai puţine şanse să fie trataţi de bolile pe care le au. Soluţia este aceeaşi pe care specialiştii o repetă de multă vreme. 

„Prevenţia mi se pare cea mai importantă de făcut, pentru că, prevenind, scuteşti multe necazuri, scuteşti multe costuri în familie, în societate, personale, prevenţia şi educaţia medicale sunt doi piloni de care trebuie să ţinem cont în a preveni accidentele coronariene, accidentele vasculare cerebrale”, a subliniat doctoriţa de la Braşov. 

Tot mai mulţi români fac mişcare, în special alergare. Cu zeci de ani în urmă, un fost campion olimpic, Emil Zatopek, era într-o stare extrem de gravă, însă nu murea deoarece avea inima foarte puternică.

Medicii au explicat aceasta prin faptul că Zatopek alerga foarte mult, însă, astăzi, specialiştii şi-au dat seama că era vorba de ceva mai mult de atât. Lui Emil Zatopek îi plăcea să alerge, astfel că el se bucura multe ore pe zi de activitatea pe care o desfăşura. 

„Este important, aşa cum am mai spus, să facem zilnic ce ne place. Efortul fizic şi mişcarea trebuie făcute zilnic şi trebuie să găsim modalitatea de a face sport care ne relaxează cel mai bine. Prin urmare, mişcarea în natură, dacă se poate, ar fi grozavă, să mâncăm doar atunci când ne este foame, să facem ce ne place, atenţi fiind la cei din jur şi cred că acestea sunt trei lucruri pe care le putem urmări în fiecare zi, astfel încât să fim mulţumiţi de ceea ce am făcut pentru noi, pentru inima noastră, în fiecare zi”, a atras atenţia Cornelia Zara. 

Cei care iubesc plimbarea ar trebui să acorde timp acestei pasiuni a lor în fiecare zi. „Mersul pe jos este foarte bun şi, mai ales, plimbările în natură sunt extraordinare, cu efectele cele mai bune”, a concluzionat cardiologul în legătură cu factorii care ne ajută să evităm problemele cardiace. 

În schimb, există câţiva factori care conduc la apariţia şi agravarea acestor afecţiuni şi pe care ar trebui să îi evităm, pe cât posibil. 

„Stresul este una din principalele cauze ale acestor afecţiuni. De asemenea, ceea ce mâncă, alimentaţia pe fugă, care este tot o consecinţă a vieţii zbuciumate pe care o avem. Încă o dată, să ne gândim zilnic la noi şi la cei din jurul nostru. Acestea cred că ne-ar ajuta să trecem mult mai uşor şi să evităm accidentele nedorite”, a încheiat cardiologul Cornelia Zara. 

Vă mai recomandăm:

Ce i-a transmis filosoful Mihai Şora preotului care l-a atacat pe reţelele de socializare

Bănci „smart”, în valoare de 4.000 de euro bucata, la Ghimbav

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite