Numărul de decese cauzate de boli cardiovasculare, în creştere în R. Moldova

0
Publicat:
Ultima actualizare:
pacient cardiac boli cardiovasculare foto pixabay

Bolile cardiovasculare (BCV)  provoacă 18,6 milioane de decese în fiecare an. Acestea pot fi influenţate de diverşi  factori de risc, cum ar consumul de tutun şi alcool, diabetul, hipertensiunea arterială şi obezitatea, până la poluarea aerului. La nivel mondial, în jur de 520 de milioane de persoane suferă de boli cardiovasculare, transmite IPN.

Potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Sănătăţii, difuzat cu prilejul Zilei Mondiale a Inimii, marcată la 29 septembrie, în perioada pandemiei COVID-19 persoanele cu boli cardiovasculare au fost expuse unui risc mai mare de a dezvolta forme grave ale bolii, iar din cauza unei vulnerabilităţi sporite au fost nevoite să se izoleze.

În Republica Moldova, bolile cardiovasculare se situează pe primul loc în clasamentul cauzelor de deces. Pe parcursul anului 2020,  în Repulica Moldova,  din cauza afecţiunilor aparatului cardiovascular au decedat 22 872 de persoane, cu 1360 mai multe comparativ cu 2019.

În structura deceselor cauzate de bolile aparatului circulator predomină cardiopatia ischemică (12566 persoane), bolile cerebro-vasculare (5006 persoane), infarctul miocardic acut (1748 persoane), cardiopatia hipertensivă (2615 persoane).

Factorii de risc ai bolilor cardiovasculare sunt dieta bogată în grăsimi saturate, grăsimi trans, colesterol, zahăr şi sare, activitate fizică insuficientă, consum de alcool şi de tutun.

Medicii recomandă să adoptăm un stil alimentar şi de viaţă sănătos, să menţinem tensiunea arterială, colesterolul şi nivelul zahărului din sânge în limitele normei.

În anul curent, obiectivul global al Zilei Mondiale a Inimii este de a valorifica puterea telemedicinii pentru a îmbunătăţi conştientizarea, prevenirea şi gestionarea maladiilor cardiovasculare.

Republica MoldovaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite