De ce ne cade părul: lipsa unor vitamine, folosirea greşită a şamponului şi stresul pot duce la chelie. Cum ne putem trata

De ce ne cade părul: lipsa unor vitamine, folosirea greşită a şamponului şi stresul pot duce la chelie. Cum ne putem trata

Căderea părului poate fi dată de un dezechilibru în organism. FOTOcadereaparului.ro

Fiecare om pierde, în medie, 60 până la 100 de fire de păr pe zi. Este un lucru normal, spun specialiştii, deoarece podoaba capilară se reface în permanenţă. Potrivit medicilor, cel mai mult păr ne cade toamna.

Ştiri pe aceeaşi temă

Medicii spun că este normal să ne cadă părul câte puţin în fiecare zi. Este modul prin care părul se reface. „Părul are mai multe cicluri prin care reface anual. Acestea se încheie în general la sfârşitul verii şi toamna putem observa că ne cade mai mult păr. Este un lucru normal, deoarece astfel se face loc noilor fire de păr care au apărut primăvara şi vara. Nu trebuie să ne alarmăm, dar dacă vedem că atunci când ne pieptănăm dimineaţa rămânem cu smocuri de păr pe mână trebuie să mergem la medic“, spune Irina Ducaru, medic dermatolog.

Bolile care ne pot lăsa cu chelie

În general căderea părului este determinată de anumite dezechilibre din organism. „Lipsa anumitor vitamine cum sunt fierul zincul sau Vitamina A pot duce la căderea părului. Femeile însărcinate au observat cu siguranţă această tendinţă, deoarece în timpul sarcinii majoritatea femeilor au o lipsă mai mai mare de fier. De asemenea anumite dezechilibre hormonale pot duce la căderea părului, dar şi anumite tratament cu medicamente cum sunt cele antiacnee, antidepresivele sau chiar unele medicamente menite să scadă tensiunea arterială. Şi anticoncepţionalele pot duce la căderea părului pentru că sunt hormoni. Stresul prelungit este şi el un factor important în căderea părului. La fel şi anumite traume emoţionale pot duce la căderea părului deoarece apar manifestări importante în organism. De asemenea coafatul zilnic sau strângerea părului mereu în coadă îl pot deteriora în timp, dar în acest caz căderea părului nu este masivă“, mai spune medicul.

Dieta greşită sau anumite şampoane duc la căderea părului

O dietă greşită săracă în proteine şi vitamine duce la căderea părului. „Femeile care ţin cure de slăbire lungi au observat cu siguranţă că începe să le cadă părul. Este bine să mâncăm proteine pe care le putem lua din ouă, carne sau peşte, dar şi fructe şi legume bogate în vitamine. Şi folosirea greşită a unor şampoane ne poate afecta părul. Persoanele care au mătreaţă cumpără în general şampoane care combat acest fenomen, dar multe dintre ele sunt puternice şi usucă prea tare scalpul. Astfel firele de păr nu mai sunt hidratate corespunzător şi părul începe că cadă. Este bine să consultaţi un specialist dacă observaţi că vă cade mult păr după ce vă spălaţi pe cap“, mai spune medicul.

Remedii naturale împotriva căderii părului

Piaţa este plină de produse şi de reclame impotriva căderii părului, dar remediile naturale sunt uneori cea mai bună soluţie. „Nu toate produsele la care se face reclamă sunt şi eficiente. În plus nu se potrivesc oricui. Este bine să mergeţi înainte la un medic care să descopere cauza căderii părului. Degeaba folosim tot felul de substanţe regeneratoare dacă nu eliminăm cauza. Vom intra într-un cer vicios. Puteţi apela însă la remedii naturale care să vor ajuta să aveţi un păr mai bogat. Uleiul de măsline, de cocos, de migdale sau jojoba hidratează foate bine scalpul. Aplicaţi-l înainte de culcare şi lăsaţi-l să acţioneze peste noapte. Dimineaţa clătiţi cu apă caldă. Masca cu bere şi ou este şi ea eficientă. În 50 de ml de bere amestecaţi 2 gălbenuşuri de ou şi aplicaţi masca pe scalp. Lăsaţi-o să acţioneze o oră, după care spălaţi-vă normal“, mai spune specialistul.

Citeşte şi:

Cum poate fi amânată chelia la bărbaţi - apariţia problemei poate fi decalată şi cu 20 de ani. Câte fire de păr este normal să îţi cadă într-o zi şi când apare boala?

A fost descoperit tratamentul eficient împotriva cheliei: medicamentul face părul să crească la loc

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările