Căderea părului afectează jumătate dintre bărbaţii din România

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bărbaţii cred că stresul este de vină pentru căderea părului   FOTO Arhivă
Bărbaţii cred că stresul este de vină pentru căderea părului   FOTO Arhivă

Aproape jumătate (47%) dintre bărbaţii din România se confruntă cu probleme legate de căderea părului, potrivit unui studiu realizat la nivel naţional de către compania de cercetare de piaţă GfK România, pentru o companie producătoare de şampoane. Unul din 5 bărbaţi căsătoriţi se confruntă cu probleme serioase legate de căderea părului sau este aproape chel.

În mod surprinzător, unul din doi bărbaţi care se confruntă cu problema căderii părului nu este dispus să cheltuiască bani pentru a o preveni. Mai mult, românii sunt destul de mulţumiţi în ceea ce priveşte aspectul lor fizic – 7 din 10 bărbaţi consideră că pierderea părului nu le afectează viaţa socială.

Rezultatele cercetării arată că bărbaţii români cred că stresul este principala cauză a căderii părului. În acelaşi timp, ei consideră locul de muncă şi condiţiile economice generale ca fiind principalele generatoare de stres.

Cei mai stresaţi sunt bărbaţii căsătoriţi, 47% dintre ei afirmând că sunt stresaţi destul de des sau în majoritatea timpului. De asemenea, 1 din 5 bărbaţi căsătoriţi se confruntă cu probleme serioase legate de căderea părului sau este aproape chel.

Bărbaţii din Bucureşti sunt mai stresaţi decât cei din alte oraşe

Peste 55% dintre bărbaţii bucureşteni s-au confruntat cu probleme legate de căderea părului şi sunt mai îngrijoraţi de acest aspect decât cei din celelalte oraşe mari din România. Peste jumătate dintre cei care locuiesc în Capitală admit că au fost expuşi unor niveluri ridicate de stres.

Mituri despre căderea părului

Cauzele căderii părului au fost, de-a lungul timpului, puţin cunoscute de către mulţi bărbaţi. Acest lucru a dat naştere unor credinţe populare încă răspândite printre bărbaţii români. Astfel, 44% dintre respondenţi cred că purtatul pălăriilor prea des poate duce la căderea părului, în timp ce doar 32% dintre ei consideră că acest lucru poate fi generat de cauze genetice.

„Pierderea părului din cauze ereditare, în rândul bărbaţilor, cunoscută sub denumirea de alopecie androgenetică, este cea mai răspândită. La baza ei stă efectul dihidrotestosteronului (DHT) asupra foliculilor de păr predispuşi genetic. În timp ce alopecia androgenetică se manifestă absolut la fel în rândul tuturor indivizilor, acest proces poate fi însă influenţat, în diverse condiţii, de către alţi factori care pot duce mai devreme şi mai rapid la căderea părului. Factori precum stresul, pierderea în greutate, medicaţia (steroizi anabolici), deficienţa de vitamina D nu ar trebui subestimaţi“, a explicat doctorul Adolf Klenk, om de ştiinţă care conduce Institutul „Dr. Wolff” Research în Bielefeld (Germania).

Cafeina previne căderea părului

Cafeina este binecunoscută în lumea ştiinţifică, ea fiind ingredient activ în procesul de combatere a căderii părului. „Datorită cafeinei, rădăcinile firelor de păr primesc energia necesară pentru a asigura creşterea acestora“, a mai explicat dr. Adolf Klenk.

Cu toate acestea, studiul arată că peste 50% dintre respondenţi consideră cafeina ca fiind în principal o sursă de energie suplimentară pentru organism pe parcursul zilei, în timp ce doar 7% au auzit că ea poate avea un rol şi în stimularea celulelor.

„Utilizarea şamponului pe bază de cafeină, încă de la o vârstă tânără, va contribui la păstrarea rădăcinilor firelor de păr în stare activă. Este deci vital să acţionăm imediat ce observăm şi cel mai mic semn de cădere a părului sau dacă suntem predispuşi genetic la acest lucru. În acelaşi timp, un lucru este foarte important: cafeina nu ajută la creşterea firelor de păr noi pe un scalp chel“, a adăugat dr. Adolf Klenk.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite