Cum a mâncat un lup uriaş din Serbia patru câini din Braşov. Originea unei ştiri false care face ravagii în România

Cum a mâncat un lup uriaş din Serbia patru câini din Braşov. Originea unei ştiri false care face ravagii în România

Imagine cu lupul care ar fi fost omorât în Serbia FOTO: kynoclub.gr

Mai multe publicaţii online din România au mediatizat în ultimele zile o informaţie potrivit căreia un lup uriaş ar fi mâncat patru câini de la o stână din localitatea braşoveană Teliu. Informaţia s-a dovedit a fi falsă.

Ştiri pe aceeaşi temă

Mai multe articole de tip fake-news, având ca subiect un lup anormal de mare care omoară câini, au apărut începând de miercuri, 21 martie, în diverse publicaţii online din România.

De exemplu, pe un site din Braşov, a apărut următoarea ştire referitoare la acest subiect:

Un lup cântărind peste 100 de kilograme ar fi sfâşiat şi mâncat patru câini de pază, la o stână din localitatea Teliu, judeţul Braşov. Scena, demnă de un film horror, ar fi fost surprinsă de cioban. Omul ar fi găsit lupul în curte, mâncând încă din prada sa şi l-ar fi împuşcat. După cum se poate observa într-una dintre imagini, dimensiunile fiarei sunt impresionante. De altfel, persoana care ne-a informat cu privire la caz a precizat că, imediat după ce a fost omorât, lupul cântărea în jur de 160 de kilograme“.

Autorul articolului a revenit ulterior cu precizarea că informaţia este falsă, că autorităţile nu confirmă informaţia, că pozele au fost preluate de pe un site din străinătate, făcând trimitere către un site grecesc care a publicat aceeaşi fotografie cu lupul ucis pe 18 ianuarie 2018.

„Este fără dar şi poate o bestie! Un uriaş lup, cum a anunţat un vânător sârb, într-o postare pe Internet. Mărimea acestuia este de speriat şi cu greu se poate măsura un câine cu el... E de menţionat că pe întreg teritoriul ţărilor din Balcani, lupul este o specie care e vânată, cu excepţia Greciei, unde în ciuda populaţiei numeroase a rămas o specie protejată în ultimii ani“, se arată pe site-ul grecesc.

O verificare pe internet indică faptul că şi ştirea publicată de site-ul grecesc este falsă. Fotografia originală, cu lupul ucis şi întins pe capota unei maşini de teren, a fost postată iniţial pe un cont de Instagram şi pe Jolygram (care ţine de Instagram) care aparţine unui vânător ce pare a trăi în Statele Unite ale Americii.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările