Cel mai des întâlnite afecţiuni ale pielii şi cum putem scăpa de ele

Cel mai des întâlnite afecţiuni ale pielii şi cum putem scăpa de ele

Urticaria este una dintre cele mai neplăcute boli de piele. FOTO Arhivă.

Bolile de piele sunt neplăcute, ne cauzează mâncărimi insuportabile şi disconfort. Medicii ne explică cum apar şi cum putem să le prevenim.

Ştiri pe aceeaşi temă

Cea mai întâlnită afecţiune a pielii este acneea. Apare atât la adolescenţi cât şi adulţi. „Acneea apare de cele mai ori din cauza excesului de sebum, mai ales atunci când canalele dintre pori şi glandele care secretă sebum se înfundă. Atunci se pot dezvolta bacteriile şi apare acneea. Boala poate avea şi cauze homonale. Nu este însă o boală periculoasă, dar este neplăcută. Există loţiuni speciale antiacnee, iar în cazurile mai serioase aceasta se poate trata şi cu antibiotice. Ca să prevenim acneea trebuie să ne curăţăm foarte bine tenul şi să nu ne culcăm înainte de a ne fi spălat pe faţă“, spune medicul dermatolog Mădălina Cristea.

Dermatita de contact sau eczema

Dermatita de contact apare atunci când atingem anumite substanţe la care suntem alergici. „Dermatita de contact se manifestă prin înroşirea pielii şi a mâncărimii intense. Apare atunci când intrăm în contact cu substanţe la care suntem alergeţi cum ar fi detergenţi, parfumuri sau chiar anumite metale sau substanţe din natură. De obicei dispare dacă ne dăm seama care este substanţa care ne-a făcut rău şi nu o mai atingem. Pentru uşurarea senzaţiei de mâncărime există şi loţiuni speciale pe care medicul le poate recomanda. Nu folosiţi după ureche tot felul de creme pentru că puteţi agrava situaţia“, mai spune medicul.

Eczema este o formă mai serioasă a dermatitei. „Este o boală cronică a pielii care se usucă. Aven tendinţa să ne scărpinăm mult şi atunci producem leziuni ale pielii care se transformă în cruste atunci când încep să se vindece. Aceste cruste au textura unor solzi. Boala pare tot din cauza unor reacţii la anumite substanţe, dar afectează mai ales tenul uscat. De aceea este nevoie de o hidratare foarte bună a pielii“, mai spune specilistul.

Neplăcuta urticarie

Urticaria apare mai ales la copii, dar nici adulţii nu sunt feriţi. „Urticaria este o afecţiune provocată de o reacţie alergică la un aliment sau medicament. Reacţia la medicamente este de obicei mai puternică. Pe corp ne apar bubiţe roşii care pot fi şi foarte mici, dar pot avea şi dimensiunea unui bob de fasole. De asemenea mâncărimile sunt prezente. Dacă aveţi astfel de simptome nu mai mâncaţi ce aţi mâncat în ziua respectivă şi întrerupeţi tratamentul medicamentos. Medicul vă va recomanda altceva. Urticaria dispare de obicei de la sine în câteva zile dacă a fost eliminată cauza ei“, mai spune medicul.

Foliculita, boala provocată de rasul cu lama

Foliculita este o altă boală de piele des întâlnită. „Foliculita apare în zonele în care folosim lamă de ras pentru a îndepărta părul nedorit. La bărbaţi apare mai ales pe faţă, iar la femei în zonele în care acestea se epilează. Boala se manifestă prin umflături tari şi iritaţii şi apare atunci când firele de păr cresc sub piele şi se pot infecta. Pentru a evita bacteriile este bine ca înainte să folosim lama de ras să facem un duş. În cazul femeilor dacă firele de păr cresc des sub piele recomand o epilarea cu ceară sau aparat care ajută a smulgera lor“, mai spune medicul.

Infecţiile fungice sunt alte boli ale pielii care apar mai ales vara. „În sezonul cald este mediul propice pentru dezvoltarea ciupercilor. Atunci mergem des la piscină sau la mare, transpirăm mult şi putem contacta tot felul de ciuperci. De aceea igiena este foarte importană şi trebuie să facem duş des. Recomand folosirea unui săpun cu zinc, element ce prevenine apariţia ciupercilor de piele“, mai spune specialistul. 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările